aparaseram despărțit în silabe; cum se desparte în silabe aparaseram

Despărțirea în silabe a cuvântului "aparaseram":

apăraserăm =  pă  rá  se  răm

Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "aparaseram":

APĂRÁ, ápăr, vb. I. Tranz. 1. A interveni în ajutorul cuiva sau a ceva pentru a-l susține împotriva unei acțiuni ostile. ♦ A păzi un teritoriu, un oraș etc.; a menține o poziție prin luptă. ♦ Refl. A se împotrivi unui atac, unei acțiuni ostile. 2. A pune la adăpost de o primejdie, de frig etc.; a feri, a ocroti. 3. A susține pe cineva sau ceva, respingând obiecțiile aduse; a pleda cauza cuiva înaintea justiției. ♦ Refl. A aduce în sprijinul său argumentele necesare spre a dovedi că este pe nedrept învinuit. – Lat. aparare „a pregăti, a dispune”.
apărá (ápăr, apărát), vb. – 1. A opri, a se împotrivi. 2. A ocroti, a păzi, a pune la adăpost. – 3. A feri, a ocoli, a eschiva. – Mr. apăr, istr. opăr. Lat. appărāre (Pușcariu 93; Candrea-Dens., 63; REW 534; DAR); cf. it. appararse, prov. apará, sp. aparar. Toate celelalte formațiuni romanice par neol. Evoluția semantică de la „a prepara”, sens propriu al cuvîntului lat., la „a opri” pare a fi anterioară rom., cf. sp. parar. De aici, trecerea la „a ocroti, a păzi” este firească, deoarece „a ocroti” ceva înseamnă „a opri” dușmanul; cf. sp. amparar și fr. défendre „a opri” și „a interzice”. Același sens în it. riparare „a opri”. calabr. apparari „a se pune la adăpost”. Der. apărare, s. f. (acțiunea de a apăra); apărat, s. n. (apărare); apărat, adj. (interzis); apărătoare, s. f. (evantai; dig de apărare; în general, orice obiect care protejează); apărătoare, s. f. (specie de mentă); apărător, s. m. (persoană care apără); apărătură, s. f. (obstacol,; tărie, forță); neapărat, adj. (fără protecție, descoperit); neapărat, adv. (inevitabil, obligatoriu; neîndoios, sigur).
APĂRÁ, ápăr, vb. I. Tranz. 1. A interveni în ajutorul cuiva sau a ceva pentru a-l susține împotriva unei acțiuni ostile. ♦ A păzi un teritoriu, un oraș etc., respingând atacul armat al inamicului; a menține o poziție prin luptă. Eu merg să apăr cetatea (ALECSANDRI). ♦ Refl. A se împotrivi unui atac; a se feri de... M-au lovit; m-am apărat cât am putut (SADOVEANU). 2. A pune la adăpost de o primejdie, de frig etc.; a feri, a ocroti. Eu ? Îmi apăr sărăcia și nevoile și neamul (EMINESCU). 3. A susține pe cineva sau ceva, respingând obiecțiile aduse împotrivă; a pleda o cauză înaintea justiției. ♦ Refl. A se dezvinovăți. – Lat. apparare „a pregăti, a dispune”.
» mai multe definiții (dictionarroman.ro)

Cuvinte Vecine:

apăraiei = a-pă-rá-iei
apăram = a-pă-rám
apărare = a-pă-rá-re
apărarea = a-pă-rá-rea
apărară = a-pă-rá-ră
apărarăm = a-pă-rá-răm
apărarăţi = a-pă-rá-răţi
apărase = a-pă-rá-se
apărasem = a-pă-rá-sem
apăraseră = a-pă-rá-se-ră
apăraserăm = a-pă-rá-se-răm
apăraserăţi = a-pă-rá-se-răţi
apăraseşi = a-pă-rá-seşi
apărat = a-pă-rát
apărate = a-pă-rá-te
apărată = a-pă-rá-tă
apărau = a-pă-ráu
apăraşi = a-pă-ráşi
apăraţi = a-pă-ráţi
apărea = a-pă-reá
apăreai = a-pă-reái

Cuvinte care au ultima silabă "răm":

arăm = a-rắm
băirăm = bă-í-răm
cărăm = că-rắm
furăm = fu-rắm (v.prez.)
furăm = fú-răm (v.perf.s.)
fuserăm = fu-sé-răm
fuseserăm = fu-sé-se-răm
târâirăm = tâ-râ-í-răm
ţârâirăm = ţâ-râ-í-răm
» vezi toate cuvintele
0.001s
Ai observatii? × Ai gasit o greseala sau vrei sa ne transmiti o observatie? Multumim pentru mesaj! Iti vom raspunde curand.
Trimite