asculti despărțit în silabe; cum se desparte în silabe asculti

Despărțirea în silabe a cuvântului "asculti":

asculţi = as  cúlţi

Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "asculti":

ASCULTÁ, ascúlt, vb. I. 1. Tranz. A-și încorda auzul pentru a percepe un sunet sau un zgomot, a se strădui să audă. ♦ (Med.) A ausculta. ♦ A auzi. 2. Tranz. și intranz. A fi atent la ceea ce se spune sau se cântă. ♦ Tranz. A examina oral un elev. ♦ Tranz. A audia un martor (într-un proces) 3. Tranz. A acorda importanță celor spuse de cineva, a lua în considerație; a împlini o dorință, o rugăminte. ♦ Tranz. și intranz. A da urmare, a se conforma unui ordin, unui sfat etc.; a face întocmai cum vrea cineva. – Lat. ascultare (= auscultare).
ascultá (-t, -át), vb. – 1. A auzi. – 2. A da crezare. – 3. A se supune, a face pe voia cuiva. – 4. A examina, a întreba un elev. – Mr. ascultu, megl. ascult, istr. ascutu. Lat. pop. ascultāre, în loc de auscultāre (Pușcariu 138; Candrea-Dens., 95; REW 802; DAR); cf. it. ascoltare, prov. escoutar, v. fr. ascouter (fr. écouter), v. sp. ascuchar (sp. escuchar). Der. ascultămînt, s. n. (înv., supunere, obediență); ascultător, adj. (care ascultă; supus, docil); ascultător, s. m. (elev; vînzător, funcționar; aparat de ascultare); ascultătură, s. f. (înv., ascultare); ascultoi, adj. (înv., supus, docil).
» mai multe definiții (dictionarroman.ro)

Cuvinte Vecine:

ascultării = as-cul-tắ-rii
ascultările = as-cul-tắ-ri-le
ascultărilor = as-cul-tắ-ri-lor
ascultătoare = as-cul-tă-toá-re
ascultător = as-cul-tă-tór
ascultători = as-cul-tă-tóri
ascultătorii = as-cul-tă-tó-rii
ascultătorilor = as-cul-tă-tó-ri-lor
ascultătorul = as-cul-tă-tó-rul
ascultătorului = as-cul-tă-tó-ru-lui
asculţi = as-cúlţi
ascund = as-cúnd
ascunde = as-cún-de
ascundea = as-cun-deá
ascundeai = as-cun-deái
ascundeam = as-cun-deám
ascundeau = as-cun-deáu
ascundeaţi = as-cun-deáţi
ascundem = as-cún-dem
ascundere = as-cún-de-re
ascunderea = as-cún-de-rea
0.004s
Ai observatii? × Ai gasit o greseala sau vrei sa ne transmiti o observatie? Multumim pentru mesaj! Iti vom raspunde curand.
Trimite