asmuteau despărțit în silabe; cum se desparte în silabe asmuteau

Despărțirea în silabe a cuvântului "asmuteau":

asmuţeau = as  mu  ţeáu

Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "asmuteau":

ASMUȚÍ, asmút, vb. IV. 1. Intranz. A îndemna (prin strigăte) un câine să urmărească, să atace pe cineva; a întărâta un câine. 2. Fig. A stârni, a instiga, a îndemna pe cineva la acțiuni violente, dușmănoase. [Var.: asmuțá vb. I.] – Et. nec.
asmuțí (asmuțít, asmuțít), vb. – 1. a stîrni, a întărîta cîinii. – 2. A stîrni, a instiga, a îmboldi. – Var. a(s)muța, muța, sumuți. Mr. muțare „a suge”. Lat. pop. ex*mucciāre (REW 5707; DAR), cu schimbare modernă de conjug. Candrea-Dens., 1197, se gîndesc la *ammotiare, de la motus, care prezintă dificultăți mai mari. Pentru Șeineanu, Chien, 218, cuvîntul este „obscur”; Byhan 322 îl identifică cu sumuța și îl derivă de la rut. smutiti. Var. amuța pare a reprezenta un lat. *ammucciāre (Pușcariu, Jb., XI, 110; Pușcariu 86 și 1146; REW 5707; DAR), cf. poitev. amoisser. Dacă aceste sugestii sînt exacte, explicația semantismului se bazează pe mișcarea buzelor cînd chemi un cîine, cf. sensul mr.
ASMUȚÍ, asmút, vb. IV. Tranz. 1. A îndemna un câine la urmărire, la atac, a-l întărâta prin anumite strigăte. 2. Fig. A stârni, a ațâța, a îndemna pe cineva la acțiuni dușmănoase. 3. Fig. A îndemna, a stimula la ceva; a excita. [Var.: asmuțá vb. I.] – Lat. *assubmotiare.
» mai multe definiții (dictionarroman.ro)

Cuvinte Vecine:

asizele = a-sí-ze-le
asizelor = a-sí-ze-lor
asiză = a-sí-ză
asişti = a-síşti
asmut = as-mút
asmute = as-mú-te
asmută = as-mú-tă
asmuţea = as-mu-ţeá
asmuţeai = as-mu-ţeái
asmuţeam = as-mu-ţeám
asmuţeau = as-mu-ţeáu
asmuţeaţi = as-mu-ţeáţi
asmuţi = as-mu-ţí (v.inf./v.perf.s.)
asmuţi = as-múţi (v.prez.)
asmuţii = as-mu-ţíi
asmuţim = as-mu-ţím
asmuţind = as-mu-ţínd
asmuţire = as-mu-ţí-re
asmuţirea = as-mu-ţí-rea
asmuţiri = as-mu-ţíri
asmuţirii = as-mu-ţí-rii
0.003s
Ai observatii? × Ai gasit o greseala sau vrei sa ne transmiti o observatie? Multumim pentru mesaj! Iti vom raspunde curand.
Trimite