Despărțirea în silabe a cuvântului "calcam":
călcam = căl • cám
călcăm = căl • cắm
Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "calcam":CĂLCÁ, calc, vb. I. I. 1. Intranz. A pune piciorul pe ceva sau pe undeva; a păși. ◊ Expr. A călca din pod (sau de sus) = a umbla țanțoș, trufaș. A călca în străchini = a umbla neatent, a fi stângaci; a face gafe. A călca pe urmele cuiva = a avea apucăturile, comportarea cuiva. A călca strâmb (sau alături cu drumul) = a fi necinstit, incorect, a se abate de la normele de conduită stabilite. A călca cu stângul = a porni prost la o acțiune; a nu izbuti. A călca cu dreptul = a începe ceva cu bine; a izbuti. ♦ A trece pășind peste ceva. 2. Tranz. (Pop.; despre bărbătușul păsărilor) A fecunda. 3. Intranz. A intra, a veni undeva, a se abate. 4. Tranz. A cutreiera, a străbate un drum, o regiune etc. 5. Tranz. Fig. A încălca pustiind și prădând. ♦ (Fam.) A veni fără veste undeva sau la cineva. II. Tranz. 1. A strivi, a zdrobi, a nimici cu picioarele. ♦ A bătători pământul, iarba, semănăturile printr-o călcare repetată cu picioarele. ♦ A tescui strugurii cu picioarele. ◊ Expr. A călca apa = a se menține la suprafața apei înotând în poziție verticală. ♦ Intranz. A înfrânge o pornire sau un sentiment. ◊ Expr. A-și călca pe inimă = a face ceva împotriva propriilor sale sentimente, împotriva propriei sale voințe. 2. A nu respecta o hotărâre, o lege, o obligație etc. III. Tranz. A netezi îmbrăcămintea sau rufăria cu fierul de călcat. – Lat. calcare.» mai multe definiții (dictionarroman.ro)
Cuvinte Vecine:
căiţa = că-í-ţacăiţe = că-í-ţecăiţei = că-í-ţeicăiţele = că-í-ţe-lecăiţelor = că-í-ţe-lorcăiţi = că-íţicăiţă = că-í-ţăcălare = că-lá-recălca = căl-cácălcai = căl-cáicălcam = căl-cámcălcare = căl-cá-recălcarea = căl-cá-reacălcară = căl-cá-răcălcarăm = căl-cá-rămcălcarăţi = căl-cá-răţicălcase = căl-cá-secălcasem = căl-cá-semcălcaseră = căl-cá-se-răcălcaserăm = căl-cá-se-rămcălcaserăţi = căl-cá-se-răţi Cuvinte care au ultima silabă "cam" / "căm":
baş-caimacam = baş-cai-ma-cámcaimacam = cai-ma-cámcam = cam» vezi toate cuvintele
CĂLCÁ, calc, vb. I. I. 1. Intranz. A pune piciorul pe ceva sau pe undeva; a păși. ◊ Expr. A călca din pod (sau de sus) = a umbla țanțoș, trufaș. A călca în străchini = a umbla neatent, a fi stângaci; a face gafe. A călca pe urmele cuiva = a avea apucăturile, comportarea cuiva. A călca strâmb (sau alături cu drumul) = a fi necinstit, incorect, a se abate de la normele de conduită stabilite. A călca cu stângul = a porni prost la o acțiune; a nu izbuti. A călca cu dreptul = a începe ceva cu bine; a izbuti. ♦ A trece pășind peste ceva. 2. Tranz. (Pop.; despre bărbătușul păsărilor) A fecunda. 3. Intranz. A intra, a veni undeva, a se abate. 4. Tranz. A cutreiera, a străbate un drum, o regiune etc. 5. Tranz. Fig. A încălca pustiind și prădând. ♦ (Fam.) A veni fără veste undeva sau la cineva. II. Tranz. 1. A strivi, a zdrobi, a nimici cu picioarele. ♦ A bătători pământul, iarba, semănăturile printr-o călcare repetată cu picioarele. ♦ A tescui strugurii cu picioarele. ◊ Expr. A călca apa = a se menține la suprafața apei înotând în poziție verticală. ♦ Intranz. A înfrânge o pornire sau un sentiment. ◊ Expr. A-și călca pe inimă = a face ceva împotriva propriilor sale sentimente, împotriva propriei sale voințe. 2. A nu respecta o hotărâre, o lege, o obligație etc. III. Tranz. A netezi îmbrăcămintea sau rufăria cu fierul de călcat. – Lat. calcare.
Cuvinte Vecine:
căiţa = că-í-ţa
căiţe = că-í-ţe
căiţei = că-í-ţei
căiţele = că-í-ţe-le
căiţelor = că-í-ţe-lor
căiţi = că-íţi
căiţă = că-í-ţă
călare = că-lá-re
călca = căl-cá
călcai = căl-cái
călcam = căl-cám
călcare = căl-cá-re
călcarea = căl-cá-rea
călcară = căl-cá-ră
călcarăm = căl-cá-răm
călcarăţi = căl-cá-răţi
călcase = căl-cá-se
călcasem = căl-cá-sem
călcaseră = căl-cá-se-ră
călcaserăm = căl-cá-se-răm
călcaserăţi = căl-cá-se-răţi
Cuvinte care au ultima silabă "cam" / "căm":
baş-caimacam = baş-cai-ma-cám
caimacam = cai-ma-cám
cam = cam
» vezi toate cuvintele