crutasem despărțit în silabe; cum se desparte în silabe crutasem

Despărțirea în silabe a cuvântului "crutasem":

cruţasem = cru  ţá  sem

Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "crutasem":

CRUȚÁ, cruț, vb. I. Tranz. 1. A ierta, a scuti (de pedeapsă); a se îndura de..., a avea milă. ◊ Expr. A cruța viața cuiva = a lăsa pe cineva în viață (după ce-i fusese hotărâtă moartea). 2. A trata (pe cineva) cu înțelegere; a menaja. ♦ A păzi, a feri. 3. A folosi, a consuma un obiect cu prevedere; a economisi. 4. (Înv.) A se codi, a ezita. – Et. nec.
cruțá (-ț, -át), vb. – 1. A economisi, a cheltui puțin. – 2. A trata cu menajament, a nu obosi, a nu abuza. – 3. A proteja, a ocroti. – 4. A ierta, a scuti. – 5. (Înv.) A se supune, a respecta. – 6. A evita. Origine incertă. Se consideră în general că reprezintă un lat. *curtiāre „a tăia”, fie direct (Pușcariu 420; Pușcariu, Lat. ti, 43; Philippide, II, 639; REW 2419; DAR; Pușcariu, Lr., 264) fie prin intermediul alb. kurtseń (Cihac, II, 716; Densusianu, Rom., XXXIII, 276; Densusianu, Hlr., 352; Philippide, Principii, 140). Această der. este greu de susținut, căci sensurile 3-5, care sînt la fel de vechi ca celelalte, nu se pot explica pe baza ideii de „scurt”. Credem că este vorba de același cuvînt ocroti „a proteja, a sprijini”, din sl. okrotiti; mai bine zis că trebuie pornit de la sl. krotiti „a atenua, a calma”, chiar dacă fonetismul nu este clar. După Lexiconul de la Buda, din lat. *cruciāre „a încrucișa”; cuvînt autohton, după Miklosich, Slaw. Elem., 10; din lat. *curatiāre, după Crețu, 351.
» mai multe definiții (dictionarroman.ro)

Cuvinte Vecine:

cruţ = cruţ
cruţa = cru-ţá
cruţai = cru-ţái
cruţam = cru-ţám
cruţare = cru-ţá-re
cruţarea = cru-ţá-rea
cruţară = cru-ţá-ră
cruţarăm = cru-ţá-răm
cruţarăţi = cru-ţá-răţi
cruţase = cru-ţá-se
cruţasem = cru-ţá-sem
cruţaseră = cru-ţá-se-ră
cruţaserăm = cru-ţá-se-răm
cruţaserăţi = cru-ţá-se-răţi
cruţaseşi = cru-ţá-seşi
cruţat = cru-ţát
cruţate = cru-ţá-te
cruţată = cru-ţá-tă
cruţau = cru-ţáu
cruţaşi = cru-ţáşi
cruţaţi = cru-ţáţi

Cuvinte care au ultima silabă "sem":

clasem = cla-sém
fusesem = fu-sé-sem
glosem = glo-sém
sem = sem
» vezi toate cuvintele
0.004s
Ai observatii? × Ai gasit o greseala sau vrei sa ne transmiti o observatie? Multumim pentru mesaj! Iti vom raspunde curand.
Trimite