cufundasi despărțit în silabe; cum se desparte în silabe cufundasi

Despărțirea în silabe a cuvântului "cufundasi":

cufundaşi = cu  fun  dáşi

Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "cufundasi":

CUFUNDÁ, cufúnd, vb. I. 1. Refl. și tranz. A intra sau a face să intre într-un lichid sau într-o materie moale; a (se) afunda, a (se) adânci, a (se) scufunda. 2. Refl. A intra în adânc; a dispărea (undeva). ♦ A prezenta o adâncitură. ♦ (Despre ochi) A fi înfundat în orbite. ♦ (Poetic) A se pierde (în umbră, în întuneric etc.). ♦ Fig. (Despre aștri) A trece dincolo de orizont; a apune (după linia orizontului). ♦ (Despre pământ) A se prăbuși. 3. Refl. Fig. A se lăsa absorbit de o activitate, de somn etc. 4. Tranz. Fig. (Rar) A compromite, a distruge. [Var.: (înv.) acufundá vb. I] – Lat. confundare.
cufundá (-d, -át), vb. – 1. A afunda, a face să intre în apă, a arunca în apă. – 2. A strica, a nărui, a duce de rîpă. – 3. A împlînta, a înfige, a îngropa. – 4. A se lăsa absorbit de ceva. – Var. (Mold.) acufunda, scufunda. Lat. *confundāre (Pușcariu 429; Candrea-Dens., 682; REW 2140; DAR); cf. calabr. skuffundare. Este dublet al lui confunda, vb., din fr. confondre. – Der. (s)cufundător, adj. (care se scufundă; s. m., scafandru); cufundos, adj. (Trans., adînc); cufundătură, s. f. (scufundare; adîncitură a solului, groapă); cufundiș, s. n. (groapă sub apă); cufunzime, s. f. (adîncime); cufundaci, s. m. (pasăre ce se scufundă, Colymbus glacialis); cufundar, s. m. (nume de păsări, Colymbus glacialis, Podiceps cristatus). – Der. neol. confuz, adj., pe baza fr. f. confuse, ca amorez ‹ amoureuse; confuzi(un)e, s. f., din fr.
cufundá (a ~) vb., ind. prez. 3 cufúndă
» mai multe definiții (dictionarroman.ro)

Cuvinte Vecine:

cufundase = cu-fun-dá-se
cufundasem = cu-fun-dá-sem
cufundaseră = cu-fun-dá-se-ră
cufundaserăm = cu-fun-dá-se-răm
cufundaserăţi = cu-fun-dá-se-răţi
cufundaseşi = cu-fun-dá-seşi
cufundat = cu-fun-dát
cufundate = cu-fun-dá-te
cufundată = cu-fun-dá-tă
cufundau = cu-fun-dáu
cufundaşi = cu-fun-dáşi
cufundaţi = cu-fun-dáţi
cufunde = cu-fún-de
cufundând = cu-fun-dấnd
cufundă = cu-fun-dắ (v.perf.s.)
cufundă = cu-fún-dă (v.prez.)
cufundăm = cu-fun-dắm
cufundări = cu-fun-dắri
cufundării = cu-fun-dắ-rii
cufundările = cu-fun-dắ-ri-le
cufundărilor = cu-fun-dắ-ri-lor

Cuvinte care au ultima silabă "daşi":

adidaşi = a-dí-daşi
arendaşi = a-ren-dáşi
» vezi toate cuvintele
0.003s
Ai observatii? × Ai gasit o greseala sau vrei sa ne transmiti o observatie? Multumim pentru mesaj! Iti vom raspunde curand.
Trimite