cuprinsera despărțit în silabe; cum se desparte în silabe cuprinsera

Despărțirea în silabe a cuvântului "cuprinsera":

cuprinseră = cu  prín  se  ră

Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "cuprinsera":

CUPRÍNDE, cuprínd, vb. III. I. Tranz. 1. A prinde, a apuca ceva de jur împrejur cu mâinile sau cu brațele. ♦ Tranz. și refl. recipr. A (se) îmbrățișa. ♦ (Înv.) A lua prizonier; a captura. 2. Fig. A îmbrățișa cu privirea; a vedea; a înțelege, a cunoaște. ♦ A închide în sine; a îngloba. 3. (Despre o haină) A fi potrivită pentru corpul cuiva. 4. (Reg.) A bara, a bloca, a închide un drum. I-a cuprins calea. II. 1. Tranz. (Și fig.) A acoperi din toate părțile; a învălui. 2. Tranz. A pune stăpânire; a cuceri. ♦ Fig. (Despre idei, mișcări sociale) A pătrunde în...; a atrage. ♦ Fig. (Despre stări fizice sau sufletești) A apuca, a stăpâni. 3. Refl. A-și mări averea; a se îmbogăți. III. Tranz. 1. (Despre corpuri) A umple un spațiu cu volumul sau cu dimensiunile sale; a ocupa. 2. (Despre numere) A include, a conține în valoarea, în mărimea pe care o reprezintă. Numărul patru cuprinde de două ori numărul doi. ♦ Refl. A intra de... ori (în alt număr). Numărul doi se cuprinde de două ori în numărul patru. ♦ (Despre texte) A fi alcătuit din..., a îngloba în structura sa...; a avea în compoziția sa... ♦ (Despre epoci istorice sau geologice) A se întinde pe o perioadă de... [Perf. s. cuprinséi, part. cuprins. – Var.: coprínde vb. III] – Lat. comprendere (= comprehendere).
cuprínde (cuprínd, cupríns), vb. – 1. A prinde, a apuca ceva de jur împrejur cu brațele. – 2. A îmbrățișa. – 3. A înconjura, a împresura. – 4. A ocupa, a invada. – 5. A cuceri, a cîștiga. – 6. A se îmbogăți, a se umfla. – 7. A include, a îngloba. – 8. A înțelege, a pricepe. – 9. A se extinde, a acoperi, a învălui. – 10. A acoperi cheltuielile, a echilibra. – 11. A reprezenta o cantitate. – 12. A conține. -Lat. comprehēndēre (Pușcariu 451; Candrea-Dens., 1449; REW 2106; DAR); cf. it. comprendere, prov., fr., cat. comprendre, sp., port. comprender, cuvinte în general dezvoltate cu sensurile 1 și 8. – Der. cuprins, s. n. (împrejmuire; proprietate; ocupație, invazie); necuprins, s. n. (infinit); cuprinzător, adj. (încăpător; care cuprinde).
cuprínde (a ~) (cu-prin-) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. cuprínd, 1 pl. cupríndem, 2 pl. cupríndeți; perf. s. 1 sg. cuprinséi, 1 pl. cuprínserăm; conj. prez. 3 să cupríndă; ger. cuprinzấnd; part. cupríns
» mai multe definiții (dictionarroman.ro)

Cuvinte Vecine:

cuprinderi = cu-prín-deri
cuprinderii = cu-prín-de-rii
cuprinderile = cu-prín-de-ri-le
cuprinderilor = cu-prín-de-ri-lor
cuprindeţi = cu-prín-deţi
cuprindă = cu-prín-dă
cuprins = cu-prín-s (v.part.)
cuprins = cu-príns (s.)
cuprinse = cu-prín-se
cuprinsei = cu-prin-séi
cuprinseră = cu-prín-se-ră
cuprinserăm = cu-prín-se-răm
cuprinserăţi = cu-prín-se-răţi
cuprinsese = cu-prin-sé-se
cuprinsesem = cu-prin-sé-sem
cuprinseseră = cu-prin-sé-se-ră
cuprinseserăm = cu-prin-sé-se-răm
cuprinseserăţi = cu-prin-sé-se-răţi
cuprinseseşi = cu-prin-sé-seşi
cuprinseşi = cu-prin-séşi
cuprinsul = cu-prín-sul

Cuvinte care au ultima silabă "":

abhoră = ab-ho-rắ
abjură = ab-ju-rắ (v.perf.s.)
abjură = ab-jú-ră (v.prez.)
acapară = a-ca-pa-rắ
acceleră = ac-ce-le-rắ
aceră = á-ce-ră
acetilură = a-ce-ti-lú-ră
acipensericultură = a-ci-pen-se-ri-cul-tú-ră
aciră = a-ci-rắ (v.perf.s.)
aciră = a-cí-ră (v.prez.)
acritură = a-cri-tú-ră
acroteră = a-cro-té-ră
acţionară = ac-ţi-o-ná-ră
acultură = a-cul-tu-rắ
acupresură = a-cu-pre-sú-ră
acupunctură = a-cu-punc-tú-ră
acvacultură = ac-va-cul-tú-ră
acvicultură = ac-vi-cul-tú-ră
adâncitură = a-dân-ci-tú-ră
aderă = a-de-rắ (v.perf.s.)
aderă = a-dé-ră (v.prez.)
» vezi toate cuvintele
0.005s
Ai observatii? × Ai gasit o greseala sau vrei sa ne transmiti o observatie? Multumim pentru mesaj! Iti vom raspunde curand.
Trimite