Despărțirea în silabe a cuvântului "luna":
luna = lú • na
lună = lú • nă
Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "luna":LÚNĂ, (I 3, II) luni, s. f. I. 1. Astru, satelit al Pământului, care se învârtește în jurul acestuia și pe care îl luminează în timpul nopții. ◊ Lună nouă = momentul în care Luna este în conjuncție cu Soarele, când se vede o mică porțiune din suprafața sa iluminată de acesta; înfățișarea Lunii în acest moment; crai-nou. Lună plină = momentul în care Luna este în opoziție cu Soarele și i se vede întregul disc iluminat de soare; Luna văzută în întregime. ◊ Expr. A trăi în lună sau a fi căzut din lună = a nu ști ce se petrece în jurul lui, a nu fi în temă, a fi rupt de realitate, lipsit de simț practic. A apuca luna cu dinții sau a prinde (sau a atinge) luna cu mâna = a obține un lucru foarte greu de căpătat, a realiza ceva aproape imposibil. A promite (și) luna de pe cer = a promite lucruri pe care nu le poate realiza. A cere (și) luna de pe cer = a cere foarte mult, a cere imposibilul. Câte-n lună și-n stele (sau în soare) = tot ce se poate închipui, de toate. A da cu barda (sau a împușca) în lună sau a fi un împușcă-n lună = a fi nesocotit. A-i răsări (cuiva) luna în cap = a cheli. ♦ (Adjectival) Foarte curat, strălucitor. ◊ (Adverbial) Parchet lustruit lună. 2. Lumină reflectată de lună (I 1). ◊ Loc. adv. La (sau pe) lună = la (sau pe) lumina lunii. 3. Satelit al unei planete. II. 1. Perioadă de timp care corespunde unei revoluții a Lunii (I 1) în jurul Pământului. ◊ Lună calendaristică = fiecare dintre intervalele de timp, apropiate de perioada de revoluție a lunii (I 1), în care e divizat anul calendaristic. Lună siderală = perioadă de revenire a lunii în dreptul aceleiași stele fixe. Lună sinodică = lunație. Lună solară = interval de timp egal cu a douăsprezecea parte din anul solar. 2. (Astron.) Interval de timp egal cu fiecare dintre cele 12 diviziuni ale anului calendaristic, cu o durată de 28 până la 31 de zile. ◊ Lună de miere = prima lună dintr-o căsătorie. ◊ Loc. adv. Pe lună = lunar (1). Cu luna = (închiriat sau angajat) cu plată lunară. Cu lunile sau luni de-a rândul, luni întregi, luni de zile = timp de mai multe luni (până într-un an). – Lat. luna.» mai multe definiții (dictionarroman.ro)
Cuvinte Vecine:
lumânăriile = lu-mâ-nă-rí-i-lelumânăriilor = lu-mâ-nă-rí-i-lorlumânările = lu-mâ-nắ-ri-lelumânărilor = lu-mâ-nắ-ri-lorlumânărăria = lu-mâ-nă-ră-rí-alumânărărie = lu-mâ-nă-ră-rí-elumânărăriei = lu-mâ-nă-ră-rí-eilumânărării = lu-mâ-nă-ră-ríilumânărăriile = lu-mâ-nă-ră-rí-i-lelumânărăriilor = lu-mâ-nă-ră-rí-i-lorluna = lú-nalunamobil = lu-na-mo-bíllunamobile = lu-na-mo-bí-lelunamobilele = lu-na-mo-bí-le-lelunamobilelor = lu-na-mo-bí-le-lorlunamobilul = lu-na-mo-bí-lullunamobilului = lu-na-mo-bí-lu-luilunar = lu-nárlunare = lu-ná-relunari = lu-nárilunară = lu-ná-ră Cuvinte care au ultima silabă "na" / "nă":
abandona = a-ban-do-náabona = a-bo-náabsintina = ab-sin-tí-naacademiciana = a-ca-de-mi-ci-á-naacetilena = a-ce-ti-lé-naacetofenona = a-ce-to-fe-nó-naacetona = a-ce-tó-naachena = a-ché-naachiziţiona = a-chi-zi-ţi-o-náacidamina = a-ci-da-mí-naacidamina = a-cid-a-mí-na (struct.)aconitina = a-co-ni-tí-naacridina = a-cri-dí-naacroleina = a-cro-le-í-naacţiona = ac-ţi-o-náactivina = ac-ti-ví-naacusticiana = a-cus-ti-ci-á-naacvifauna = ac-vi-fá-u-naadamantina = a-da-man-tí-naadenina = a-de-ní-naadermina = a-der-mí-na» vezi toate cuvintele
LÚNĂ, (I 3, II) luni, s. f. I. 1. Astru, satelit al Pământului, care se învârtește în jurul acestuia și pe care îl luminează în timpul nopții. ◊ Lună nouă = momentul în care Luna este în conjuncție cu Soarele, când se vede o mică porțiune din suprafața sa iluminată de acesta; înfățișarea Lunii în acest moment; crai-nou. Lună plină = momentul în care Luna este în opoziție cu Soarele și i se vede întregul disc iluminat de soare; Luna văzută în întregime. ◊ Expr. A trăi în lună sau a fi căzut din lună = a nu ști ce se petrece în jurul lui, a nu fi în temă, a fi rupt de realitate, lipsit de simț practic. A apuca luna cu dinții sau a prinde (sau a atinge) luna cu mâna = a obține un lucru foarte greu de căpătat, a realiza ceva aproape imposibil. A promite (și) luna de pe cer = a promite lucruri pe care nu le poate realiza. A cere (și) luna de pe cer = a cere foarte mult, a cere imposibilul. Câte-n lună și-n stele (sau în soare) = tot ce se poate închipui, de toate. A da cu barda (sau a împușca) în lună sau a fi un împușcă-n lună = a fi nesocotit. A-i răsări (cuiva) luna în cap = a cheli. ♦ (Adjectival) Foarte curat, strălucitor. ◊ (Adverbial) Parchet lustruit lună. 2. Lumină reflectată de lună (I 1). ◊ Loc. adv. La (sau pe) lună = la (sau pe) lumina lunii. 3. Satelit al unei planete. II. 1. Perioadă de timp care corespunde unei revoluții a Lunii (I 1) în jurul Pământului. ◊ Lună calendaristică = fiecare dintre intervalele de timp, apropiate de perioada de revoluție a lunii (I 1), în care e divizat anul calendaristic. Lună siderală = perioadă de revenire a lunii în dreptul aceleiași stele fixe. Lună sinodică = lunație. Lună solară = interval de timp egal cu a douăsprezecea parte din anul solar. 2. (Astron.) Interval de timp egal cu fiecare dintre cele 12 diviziuni ale anului calendaristic, cu o durată de 28 până la 31 de zile. ◊ Lună de miere = prima lună dintr-o căsătorie. ◊ Loc. adv. Pe lună = lunar (1). Cu luna = (închiriat sau angajat) cu plată lunară. Cu lunile sau luni de-a rândul, luni întregi, luni de zile = timp de mai multe luni (până într-un an). – Lat. luna.
Cuvinte Vecine:
lumânăriile = lu-mâ-nă-rí-i-le
lumânăriilor = lu-mâ-nă-rí-i-lor
lumânările = lu-mâ-nắ-ri-le
lumânărilor = lu-mâ-nắ-ri-lor
lumânărăria = lu-mâ-nă-ră-rí-a
lumânărărie = lu-mâ-nă-ră-rí-e
lumânărăriei = lu-mâ-nă-ră-rí-ei
lumânărării = lu-mâ-nă-ră-ríi
lumânărăriile = lu-mâ-nă-ră-rí-i-le
lumânărăriilor = lu-mâ-nă-ră-rí-i-lor
luna = lú-na
lunamobil = lu-na-mo-bíl
lunamobile = lu-na-mo-bí-le
lunamobilele = lu-na-mo-bí-le-le
lunamobilelor = lu-na-mo-bí-le-lor
lunamobilul = lu-na-mo-bí-lul
lunamobilului = lu-na-mo-bí-lu-lui
lunar = lu-nár
lunare = lu-ná-re
lunari = lu-nári
lunară = lu-ná-ră
Cuvinte care au ultima silabă "na" / "nă":
abandona = a-ban-do-ná
abona = a-bo-ná
absintina = ab-sin-tí-na
academiciana = a-ca-de-mi-ci-á-na
acetilena = a-ce-ti-lé-na
acetofenona = a-ce-to-fe-nó-na
acetona = a-ce-tó-na
achena = a-ché-na
achiziţiona = a-chi-zi-ţi-o-ná
acidamina = a-ci-da-mí-na
acidamina = a-cid-a-mí-na (struct.)
aconitina = a-co-ni-tí-na
acridina = a-cri-dí-na
acroleina = a-cro-le-í-na
acţiona = ac-ţi-o-ná
activina = ac-ti-ví-na
acusticiana = a-cus-ti-ci-á-na
acvifauna = ac-vi-fá-u-na
adamantina = a-da-man-tí-na
adenina = a-de-ní-na
adermina = a-der-mí-na
» vezi toate cuvintele