Despărțirea în silabe a cuvântului "motaram":
moţarăm = mo • ţá • răm
Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "motaram":MOȚÁ, moțez, vb. I. Tranz. și refl. A(-și) aranja moțul1 (1); p. ext. a (se) găti, a (se) împodobi; a se împopoțona. – Din moț1.MOȚA 1. Ioan M. (1868-1940, n. sat Nojag, jud. Hunedoara), ziarist român. Preot-paroh în Orăștie (1899-1940). Întemeietor și director al gazetei populare „Libertatea” (1902-1915; 1919-1933), cu suplimentul ilustrat „Foaie interesantă”. A redactat „Calendarul național” (15 vol.). Aceste publicații au avut un rol însemnat în ridicarea culturală a țărănimii și în întărirea conștiinței naționale, fapt pentru care M. a fost condamnat la închisoare în mai multe rânduri de către autoritățile maghiare. S-a pronunțat pentru intrarea României în primul război mondial alături de Antanta și pentru unirea Transilvaniei și a Basarabiei cu țara mamă. Schițe, povestiri, versuri; traduceri. 2. Ion I.M. (1902-1937, n. Orăștie), avocat și om politic român. Fiul lui M. (1). Cumnat cu C.Z. Codreanu. Unul dintre fruntașii Mișcării legionare, M. a luat parte la înființarea Legiunii Arhanghelul Mihail (1927); comandant al organizației Buna Vestire. Vicepreședinte de la fondare (1937) al Partidului Totul pentru Țară. Voluntar în Războiul Civil din Spania (1936-1939) de partea forțelor naționaliste ale generalului Franco, a căzut în luptă, alături de Vasile Marin, în bătălia de la Majadahonda (ian. 1937). Decorat post-mortem cu Crucea de Război spaniolă (febr. 1937). În 1970, autoritățile spaniole au ridicat, la Majadahonda, un monument în memoria lui M. și Marin. Lucrări: „Liga Națiunilor”, „Cranii de lemn”.moțá (a ~) (fam.) vb., ind. prez. 3 moțeáză» mai multe definiții (dictionarroman.ro)
Cuvinte Vecine:
moşulicilor = mo-şu-lí-ci-lormoşulică = mo-şu-lí-cămoşului = mó-şu-luimoţ = moţmoţa = mo-ţámoţai = mo-ţáimoţam = mo-ţámmoţare = mo-ţá-remoţarea = mo-ţá-reamoţară = mo-ţá-rămoţarăm = mo-ţá-rămmoţarăţi = mo-ţá-răţimoţase = mo-ţá-semoţasem = mo-ţá-semmoţaseră = mo-ţá-se-rămoţaserăm = mo-ţá-se-rămmoţaserăţi = mo-ţá-se-răţimoţaseşi = mo-ţá-seşimoţat = mo-ţátmoţate = mo-ţá-temoţată = mo-ţá-tă
MOȚÁ, moțez, vb. I. Tranz. și refl. A(-și) aranja moțul1 (1); p. ext. a (se) găti, a (se) împodobi; a se împopoțona. – Din moț1.
MOȚA 1. Ioan M. (1868-1940, n. sat Nojag, jud. Hunedoara), ziarist român. Preot-paroh în Orăștie (1899-1940). Întemeietor și director al gazetei populare „Libertatea” (1902-1915; 1919-1933), cu suplimentul ilustrat „Foaie interesantă”. A redactat „Calendarul național” (15 vol.). Aceste publicații au avut un rol însemnat în ridicarea culturală a țărănimii și în întărirea conștiinței naționale, fapt pentru care M. a fost condamnat la închisoare în mai multe rânduri de către autoritățile maghiare. S-a pronunțat pentru intrarea României în primul război mondial alături de Antanta și pentru unirea Transilvaniei și a Basarabiei cu țara mamă. Schițe, povestiri, versuri; traduceri. 2. Ion I.M. (1902-1937, n. Orăștie), avocat și om politic român. Fiul lui M. (1). Cumnat cu C.Z. Codreanu. Unul dintre fruntașii Mișcării legionare, M. a luat parte la înființarea Legiunii Arhanghelul Mihail (1927); comandant al organizației Buna Vestire. Vicepreședinte de la fondare (1937) al Partidului Totul pentru Țară. Voluntar în Războiul Civil din Spania (1936-1939) de partea forțelor naționaliste ale generalului Franco, a căzut în luptă, alături de Vasile Marin, în bătălia de la Majadahonda (ian. 1937). Decorat post-mortem cu Crucea de Război spaniolă (febr. 1937). În 1970, autoritățile spaniole au ridicat, la Majadahonda, un monument în memoria lui M. și Marin. Lucrări: „Liga Națiunilor”, „Cranii de lemn”.
moțá (a ~) (fam.) vb., ind. prez. 3 moțeáză
Cuvinte Vecine:
moşulicilor = mo-şu-lí-ci-lor
moşulică = mo-şu-lí-că
moşului = mó-şu-lui
moţ = moţ
moţa = mo-ţá
moţai = mo-ţái
moţam = mo-ţám
moţare = mo-ţá-re
moţarea = mo-ţá-rea
moţară = mo-ţá-ră
moţarăm = mo-ţá-răm
moţarăţi = mo-ţá-răţi
moţase = mo-ţá-se
moţasem = mo-ţá-sem
moţaseră = mo-ţá-se-ră
moţaserăm = mo-ţá-se-răm
moţaserăţi = mo-ţá-se-răţi
moţaseşi = mo-ţá-seşi
moţat = mo-ţát
moţate = mo-ţá-te
moţată = mo-ţá-tă