patrunsesesi despărțit în silabe; cum se desparte în silabe patrunsesesi

Despărțirea în silabe a cuvântului "patrunsesesi":

pătrunseseşi = pă  trun  sé  seşi

Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "patrunsesesi":

PĂTRÚNDE, pătrúnd, vb. III. 1. Tranz. și intranz. A trece prin..., a străbate, a străpunge, a răzbate, a penetra; a perfora, a găuri. ♦ (Despre sunete, zgomote etc.) A ajunge până la a se propaga prin spațiu, a se face auzit. ♦ Tranz. A privi cu atenție; a scruta. 2. Intranz. A izbuti să ajungă, să intre, să străbată undeva; a se infiltra. ♦ Tranz. A umple; a îmbiba. 3. Tranz. A pune stăpânire, a cuprinde, a domina. ♦ Refl. A se lăsa sau a fi cuprins, copleșit, dominat. ♦ Fig. A mișca adânc; a emoționa, a impresiona; a tulbura. 4. Tranz. Fig. A izbuti să cunoască, să afle, să înțeleagă; a afla; a înțelege, a pricepe; a intui. ♦ Refl. A cunoaște, a afla; p. ext. a se convinge. – Lat. pertundere.
pătrúnde (pătrúnd, pătrúns), vb. – 1. A intra, a se băga. – 2. A străbate, a străpunge. – 3. A găuri, a înțepa. – 4. A-și face loc, a-și croi drum, a se face cunoscut. – 5. A scruta, a descoperi. – 6. A impresiona. – Mr. pitrundu, pitrumșu, pitrundere. Lat. pertundĕre (Pușcariu 1290; Candrea-Dens., 1362; REW 6435), cf. it. pertugio „gaură strîmtă”, logud. pertungere „a găuri” (Wagner 112). După părerea abandonată a lui Diez, Gramm., I, 444, din lat. pertrudĕre, cu n ca în mărunt, cărunt. – Der. pătrunzător, adj. (penetrant; perspicace); nepătruns, adj. (impenetrabil).
pătrúnde (a ~) (pă-trun-) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. pătrúnd, 2 sg. pătrúnzi, 1 pl. pătrúndem, perf. s. 1 sg. pătrunséi, 1 pl. pătrúnserăm; conj. prez. 3 să pătrúndă; imper. 2 sg. pătrúnde; ger. pătrunzấnd; part. pătrúns
» mai multe definiții (dictionarroman.ro)

Cuvinte Vecine:

pătrunse = pă-trún-se
pătrunsei = pă-trun-séi
pătrunseră = pă-trún-se-ră
pătrunserăm = pă-trún-se-răm
pătrunserăţi = pă-trún-se-răţi
pătrunsese = pă-trun-sé-se
pătrunsesem = pă-trun-sé-sem
pătrunseseră = pă-trun-sé-se-ră
pătrunseserăm = pă-trun-sé-se-răm
pătrunseserăţi = pă-trun-sé-se-răţi
pătrunseseşi = pă-trun-sé-seşi
pătrunseşi = pă-trun-séşi
pătrunsă = pă-trún-să
pătrunzi = pă-trúnzi
pătrunzând = pă-trun-zấnd
pătrunzătoare = pă-trun-ză-toá-re
pătrunzător = pă-trun-ză-tór
pătrunzători = pă-trun-ză-tóri
pătrunşi = pă-trúnşi
pătrăţel = pă-tră-ţél
pătrăţele = pă-tră-ţé-le
0.005s
Ai observatii? × Ai gasit o greseala sau vrei sa ne transmiti o observatie? Multumim pentru mesaj! Iti vom raspunde curand.
Trimite