porni despărțit în silabe; cum se desparte în silabe porni

Despărțirea în silabe a cuvântului "porni":

porni = por  ní

Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "porni":

PORNÍ, pornesc, vb. IV. 1. Intranz. și refl. (Despre ființe) A pleca din locul în care se află, a se pune în mișcare, a se îndrepta spre ceva, a purcede; p. ext. a merge. ◊ Expr. (Intranz.) A porni cu stângul = a nu avea succes într-o acțiune. A porni cu dreptul = a izbuti într-o acțiune inițiată. ♦ Tranz. și intranz. (Despre mijloace de locomoție sau obiecte care se deplasează) A (se) pune în mișcare. ♦ (Despre fenomene ale naturii) A începe să se dezlănțuie, să se desfășoare; a se declanșa, a se dezlănțui. ♦ Tranz. (Rar) A duce, a conduce. 2. Intranz. (Despre mașini, motoare etc.) A începe să funcționeze. ♦ Tranz. fact. A pune în funcțiune. ♦ (Despre acțiuni și manifestări ale oamenilor) A începe, a izbucni. ♦ Tranz. A face să înceapă o acțiune. ◊ Expr. A porni judecată (sau proces etc.) = a intenta (cuiva) un proces, a da pe cineva în judecată. 3. Intranz. și refl. (Despre oameni) A se apuca să facă ceva, a începe o acțiune de oarecare durată. ◊ Expr. (Pop.; intranz.) A porni grea = a rămâne însărcinată. ♦ A avea tendința să..., a fi înclinat să... 4. Tranz. A îndemna pe cineva la un lucru; a-l determina să facă ceva; a stimula, a îmboldi. ♦ A întărâta, a ațâța, a înverșuna. – Din sl. porinonti.
porní (pornésc, pornít), vb. – 1. A mișca, a pune în mișcare. – 2. A se mișca, a se pune în mișcare. – 3. A începe, a iniția. – 4. A conduce, a comanda. – 5. A incita, a îndemna. – 6. A pleca. – 7. (Refl.) A da frîu liber. – Megl. părăiés, părăiri „a zbura”. Sl. porinati „a îndemna” (Miklosich, Slaw. Elem., 38; Cihac, II, 318), cf. sb., cr. prinuti „a îndemna”. Semantismul se explică plecînd de la sensul tranzitiv, de „a da apă la moară, a da frîu, a îndemna pentru a pune în mișcare”. Der. din gr. ἀπόρνυμαι (Diculescu, Elementele, 493) pare îndoielnică. – Der. porneală, s. f. (plecare, ieșire; început; mișcare); pornit, adj. (plecat; început; aplicat, dispus; vehement, furios); pornitură, s. f. (ieșire, deplasare; început; violență, avalanșă); poarnă, s. f. (cascadă, cădere), sec. XVIII, pare creație personală a lui Dosoftei. – Din rom. provin rut. purnjaty „a pășuna turma noaptea”, rut. pornjala „a pășuna turma pe pîrloage” (Candrea, Elemente, 400).
» mai multe definiții (dictionarroman.ro)

Cuvinte Vecine:

pornească = por-neás-că
porneau = por-neáu
porneaţi = por-neáţi
porneli = por-néli
pornelii = por-né-lii
pornelile = por-né-li-le
pornelilor = por-né-li-lor
pornesc = por-nésc
porneşte = por-néş-te
porneşti = por-néşti
porni = por-ní
pornii = por-níi
pornim = por-ním
pornind = por-nínd
pornire = por-ní-re
pornirea = por-ní-rea
porniri = por-níri
pornirii = por-ní-rii
pornirile = por-ní-ri-le
pornirilor = por-ní-ri-lor
porniră = por-ní-ră

Cuvinte care au ultima silabă "ni":

ademeni = a-de-me-ní
albini = al-bi-ní
arcăni = ar-că-ní
arvuni = ar-vu-ní
autodefini = a-u-to-de-fi-ní
băcăni = bă-că-ní
băjeni = bă-je-ní
bălăbăni = bă-lă-bă-ní
bălăngăni = bă-lăn-gă-ní
băni = bă-ní
bărăni = bă-ră-ní
băsni = băs-ní
băuni = bă-u-ní (v.inf./v.perf.s.)
blăni = blă-ní (v.inf./v.perf.s.)
bocăni = bo-că-ní
bodogăni = bo-do-gă-ní
bolovăni = bo-lo-vă-ní
bombăni = bom-bă-ní
boroni = bo-ro-ní
brăhni = brăh-ní
broboni = bro-bo-ní
» vezi toate cuvintele
0.001s
Ai observatii? × Ai gasit o greseala sau vrei sa ne transmiti o observatie? Multumim pentru mesaj! Iti vom raspunde curand.
Trimite