schimbaram despărțit în silabe; cum se desparte în silabe schimbaram

Despărțirea în silabe a cuvântului "schimbaram":

schimbarăm = schim  bá  răm

Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "schimbaram":

SCHIMBÁ, schimb, vb. I. 1. Tranz. A înlocui un lucru cu altul sau pe cineva cu altcineva (de aceeași natură). ◊ Expr. A schimba scrisori = a coresponda. A schimba o vorbă (sau un cuvânt, câteva vorbe, câteva cuvinte etc.) (cu cineva) = a sta (puțin) de vorbă; a conversa, a vorbi (cu cineva). 2. Tranz. A ceda un lucru, un bun, pentru a lua în locul lui altul (echivalent ca valoare), a ceda un obiect pentru altul, a face schimb. ♦ A ceda o sumă de bani pentru a primi alta de aceeași valoare, dar constând din alte monede. 3. Tranz. A da unui lucru altă formă, alt aspect etc.; a modifica, a transforma. ◊ Expr. A schimba vorba = a abate convorbirea în altă direcție. A schimba cântecul (sau tonul, nota, foaia etc) = a-și modifica comportarea, atitudinea. (Refl.) Se schimbă vorba, se spune când intervine ceva care modifică situația existentă. ♦ Refl. (Despre oameni) A-și modifica aspectul, firea, conduita etc. ♦ Refl. (Despre timp, vreme) A se modifica (în bine sau în rău). 4. Refl. și tranz. A (se) îmbrăca (cu) rufe curate, a (se) primeni; a(-și) pune alte haine decât cele purtate până atunci. ♦ (Înv.) A (se) travesti. 5. Tranz. A muta (în alt loc, în altă parte). – Lat. *excambiare.
schimbá (-b, -át), vb. – 1. A înlocui ceva, a permuta. – 2. A modifica, a transforma. – 3. A ceda, a lăsa un obiect pentru contravaloarea lui. – 4. A înlocui, a substitui. – 5. A denatura, a altera. – 6. (Refl.) A înlocui, a substitui. – 7. (Refl.) A se primeni. – Megl. schimb(ari). – Var. înschimba. Lat. *excambiāre (Pușcariu 1548; REW 2949), cf. it. scambiare, prov. escambiar, fr. échanger. Fonetismul din rom. se explică printr-o metateză *scîmbia › *scîimba, ca în habeat › aibă, rubeum › roib, etc. Der. schimb, s. n. (mutare; înlocuire; renovare; transformare; modificare; rufe curate), postverbal; schimbăcios, adj. (instabil, inconstant, nestatornic); schimbaș, s. m. (în trecut, milițian în serviciu regulat o săptămînă pe lună); schimbător, adj. (variabil, volubil, versatil); neschimbat, adj. (fără schimbări, fără modificări, inalterat); preschimba, vb. (a schimba, a face schimb, a transforma); schimbiș, adv. (alternativ); schimboaie, s. f. (Mold., regulator la plug); schimbăciune (var. schimbătură), s. f. (înv., schimb).
schimbá (a ~) vb., ind. prez. 3 schímbă
» mai multe definiții (dictionarroman.ro)

Cuvinte Vecine:

schimb = schimb
schimba = schim-bá
schimbabil = schim-bá-bil
schimbabile = schim-bá-bi-le
schimbabili = schim-bá-bili
schimbai = schim-bái
schimbam = schim-bám
schimbare = schim-bá-re
schimbarea = schim-bá-rea
schimbară = schim-bá-ră
schimbarăm = schim-bá-răm
schimbarăţi = schim-bá-răţi
schimbase = schim-bá-se
schimbasem = schim-bá-sem
schimbaseră = schim-bá-se-ră
schimbaserăm = schim-bá-se-răm
schimbaserăţi = schim-bá-se-răţi
schimbaseşi = schim-bá-seşi
schimbat = schim-bát
schimbate = schim-bá-te
schimbatul = schim-bá-tul

Cuvinte care au ultima silabă "răm":

arăm = a-rắm
băirăm = bă-í-răm
cărăm = că-rắm
furăm = fu-rắm (v.prez.)
furăm = fú-răm (v.perf.s.)
fuserăm = fu-sé-răm
fuseserăm = fu-sé-se-răm
târâirăm = tâ-râ-í-răm
ţârâirăm = ţâ-râ-í-răm
» vezi toate cuvintele
0.001s
Ai observatii? × Ai gasit o greseala sau vrei sa ne transmiti o observatie? Multumim pentru mesaj! Iti vom raspunde curand.
Trimite