tacui despărțit în silabe; cum se desparte în silabe tacui

Despărțirea în silabe a cuvântului "tacui":

tăcui = tă  cúi

Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "tacui":

TĂCEÁ, tac, vb. II. Intranz. 1. A nu vorbi nimic. ◊ Expr. A tăcea chitic (sau molcom, ca peștele, ca pământul) = a nu spune nimic. A tăcea ca porcul în păpușoi (sau în cucuruz) = a tăcea spre a nu se da de gol. Tac mă cheamă = nu spun o vorbă. Tace și face, se spune despre cineva care acționează fără vorbă multă sau despre cineva care uneltește în ascuns ceva rău. Tace și coace, se zice despre cineva care plănuiește în ascuns o răzbunare. ♦ Fig. (Despre elementele naturii și despre lucruri personificate). A sta în nemișcare. 2. A înceta să vorbească, a se întrerupe din vorbă. ◊ Expr. Ia (sau ian) taci! arată bucuria sau neîncrederea în cuvintele cuiva. Tacă-ți gura sau taci din gură! = isprăvește! 3. A nu răspunde, a nu riposta. 4. A tăinui, a ascunde. ◊ Tranz. Am trecut prin viață, durerile tăcând (EFTIMIU). ♦ A nu-și exprima fățis părerea. – Lat. tacere.
TĂCEÁ, tac, vb. II. Intranz. 1. A nu vorbi nimic, a se abține să vorbească. ◊ Loc. adv. Pe tăcute = în tăcere, în ascuns. ◊ Expr. A tăcea chitic (sau molcom, mâlc, ca peștele, ca pământul, ca melcul) = a nu spune nimic. A tăcea ca porcul în păpușoi (sau în cucuruz) = a tăcea spre a nu se da de gol. Tac mă cheamă = nu spun o vorbă. Tace și face, se spune despre cineva care acționează fără vorbă multă sau despre cineva care uneltește în ascuns ceva rău. Tace și coace, se zice despre cineva care plănuiește în ascuns o răzbunare. ♦ Fig. (Despre elementele naturii și despre lucruri personificate) A sta în nemișcare, a nu se face auzit. 2. A înceta să vorbească, să plângă, a se întrerupe din vorbă; a amuți. ◊ Expr. Ia (sau ian) taci! arată bucuria sau neîncrederea în cuvintele cuiva. Tacă-ți gura sau taci din gură! = nu mai vorbi! isprăvește! 3. A nu răspunde, a nu riposta. 4. A tăinui, a ascunde; a fi discret. ♦ A nu-și exprima fățiș părerea. – Lat. tacere.
tăceá (-ac, -ăcút), vb. – A nu vorbi. – Mr. tac. tățeare, megl. tac, tățeari, istr. tǫcu. Lat. tăcēre (Pușcariu 1708; REW 8517), cf. vegl. takar, it. tacere, prov. tazer, fr. taire. – Der. tăcere, s. f. (liniște); tăcut, adj. (silențios); tacit, adj., din fr. tacite; taciturn, adj., din fr. taciturne; taci-și’nghite, s. m. (varietate de gogoși).
» mai multe definiții (dictionarroman.ro)

Cuvinte Vecine:

tăciunii = tă-ciú-nii
tăciunilor = tă-ciú-ni-lor
tăciunoase = tă-ciu-noá-se
tăciunoasă = tă-ciu-noá-să
tăciunos = tă-ciu-nós
tăciunoşi = tă-ciu-nóşi
tăciunând = tă-ciu-nấnd
tăciună = tă-ciu-nắ
tăciunăm = tă-ciu-nắm
tăcu = tă-cú
tăcui = tă-cúi
tăcură = tă-cú-ră
tăcurăm = tă-cú-răm
tăcurăţi = tă-cú-răţi
tăcuse = tă-cú-se
tăcusem = tă-cú-sem
tăcuseră = tă-cú-se-ră
tăcuserăm = tă-cú-se-răm
tăcuserăţi = tă-cú-se-răţi
tăcuseşi = tă-cú-seşi
tăcut = tă-cút

Cuvinte care au ultima silabă "cui":

cucui = cu-cúi
cui = cui
nescui = nes-cúi
păscui = păs-cúi
piscui = pís-cui (v.prez.)
săcui = să-cúi
secui = se-cúi
sfârcui = sfấr-cui (v.prez.)
» vezi toate cuvintele
0.001s
Ai observatii? × Ai gasit o greseala sau vrei sa ne transmiti o observatie? Multumim pentru mesaj! Iti vom raspunde curand.
Trimite