uscat despărțit în silabe; cum se desparte în silabe uscat

Despărțirea în silabe a cuvântului "uscat":

uscat = us  cát

Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "uscat":

USCÁ, usúc, vb. I. 1. Tranz. și refl. A scoate sau a-și pierde umiditatea printr-un procedeu mecanic, prin expunere la soare, la vânt, la foc etc.; a (se) zbici, a (se) zvânta. ♦ Expr. (Refl.) A i se usca gura (sau gâtul) ori a se usca de sete = a avea o senzație puternică de sete. (Absol.) Bea de usucă = bea foarte mult. ♦ Refl. (Despre ochi) A înceta să mai plângă; (despre lacrimi) a înceta să mai curgă. 2. Tranz. A deshidrata legume, fructe, pește pentru a le putea conserva. 3. Refl. și tranz. A-și pierde sau a face să-și piardă vlaga, a slăbi sau a face să devină slab, palid; p. ext. a (se) chinui, a (se) consuma. ♦ Refl. (Despre organe sau părți ale corpului) A se atrofia. 4. Refl. (Despre plante, frunze, flori) A-și pierde seva; a se veșteji, a se ofili. 5. Tranz. Fig. (Fam.) A stoarce pe cineva de bani; a ruina, a sărăci. 6. Refl. Fig. (Fam.) A suferi lipsuri, privațiuni, a duce o viață grea. – Lat. exsucare.
USCÁT2, -Ă, uscați, -te, adj., s. n. I. Adj. 1. Lipsit de umezeală; zbicit, zvântat. ♦ (Despre vreme, zile) Fără ploaie sau fără zăpadă; secetos. ♦ (Despre pământ) Neroditor, neproductiv, sterp (din cauza lipsei de apă). ♦ (Despre gură sau gât) Care dă o senzație puternică de sete; lipsit de salivație. ♦ (Despre ochi) Lipsit de lacrimi, de strălucire. ♦ (Despre ten, piele, păr) Lipsit de grăsime. ♦ (Despre tuse) Fără expectorație; sec. ♦ Fig. (Despre voce, timbru, sunete; adesea adverbial) Rigid, spart, aspru. 2. (Despre unele alimente) Conservat prin deshidratare. 3. (Despre ființe) Slab, uscățiv; (despre organe sau părți ale corpului) atrofiat. 4. (Despre plante, frunze, flori) Fără sevă; mort; veștejit, ofilit. II. 1. S. n. Suprafața litosferei neacoperită de apele oceanului planetar; pământ. ◊ Expr. A se zbate ca peștele pe uscat = a lupta cu mari greutăți. A fi dracul pe uscat = a fi șiret, abil, rău. 2. S. n. art. (Mar.) Vânt dinspre uscat. – V. usca.
» mai multe definiții (dictionarroman.ro)

Cuvinte Vecine:

uscarea = us-cá-rea
uscară = us-cá-ră
uscarăm = us-cá-răm
uscarăţi = us-cá-răţi
uscase = us-cá-se
uscasem = us-cá-sem
uscaseră = us-cá-se-ră
uscaserăm = us-cá-se-răm
uscaserăţi = us-cá-se-răţi
uscaseşi = us-cá-seşi
uscat = us-cát
uscate = us-cá-te
uscatul = us-cá-tul
uscatului = us-cá-tu-lui
uscaturi = us-cá-turi
uscaturile = us-cá-tu-ri-le
uscaturilor = us-cá-tu-ri-lor
uscată = us-cá-tă
uscau = us-cáu
uscaşi = us-cáşi
uscaţi = us-cáţi

Cuvinte care au ultima silabă "cat":

acidificat = a-ci-di-fi-cát
adâncat = a-dân-cát
aduncat = a-dun-cát
alambicat = a-lam-bi-cát
alocat = a-lo-cát
alumosilicat = a-lu-mo-si-li-cát
alunecat = a-lu-ne-cát
ambuscat = am-bus-cát
amestecat = a-mes-te-cát
aplecat = a-ple-cát
aplicat = a-pli-cát
apucat = a-pu-cát
arcat = ar-cát
arhiducat = ar-hi-du-cát
aruncat = a-run-cát
atacat = a-ta-cát
autentificat = a-u-ten-ti-fi-cát
avocat = a-vo-cát
băşicat = bă-şi-cát
berbecat = ber-be-cát
blocat = blo-cát
» vezi toate cuvintele
0.002s
Ai observatii? × Ai gasit o greseala sau vrei sa ne transmiti o observatie? Multumim pentru mesaj! Iti vom raspunde curand.
Trimite