aciuaram despărțit în silabe; cum se desparte în silabe aciuaram

Despărțirea în silabe a cuvântului "aciuaram":

aciuarăm =  ciu  á  răm

Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "aciuaram":

ACIUÁ, aciuez, vb. I. Refl. A-și găsi refugiu, a se stabili (vremelnic), a se pune la adăpost undeva sau pe lângă cineva; a se pripăși, a se oploși, a se aciola, a se agesti. ♦ Tranz. (Rar) A da adăpost. [Pr.: -ciu-a. – Var.: aciuiá vb. I, aciuí vb. IV] – Lat. *accubiliare.
aciuá (aciuéz, aciuát), vb. – A-și găsi refugiu, a se pune la adăpost, a se pripăși. – Var. aciuia, aciola. < Lat. ciere (lat. tîrzie cire) „a incita, a chema”, cf. accire „a chema la sine, a lăsa să vină”. Dacă este, cum presupunem, un cuvînt pastoral, s-a referit mai întîi la acțiunea de a strînge cu strigăte vitele, pentru a le pune la adăpost de vremea rea. Fonetismul îndreptățește presupunerea unei schimbări de conjug., care poate fi tîrzie, și evoluția lui i la iu, ca în bucium, cf. invers, reducerea lui u › i în adia și baier. Fenomenul este cunoscut și în it., cf. angelus, it. angiolo, calabr. anciulu. Celelalte explicații nu sînt satisfăcătoare. Cihac, II, se gîndea la sl. utečati „a fugi”. Lat. *accellare, din cella „ascunzătoare” (Philippide, ZRPh., XXXI, 287; Pușcariu, Conv. Lit., 1908, 602; REW 1802; DAR; Pascu, Beiträge, 14) prezintă dificultăți (cf. Graur, BL, V, 92). Candrea-Dens., 10 propun lat. *accubiliare, inacceptabil fonetic, ca și ipoteza lui Giuglea, Concordances, 20 (cf. REW 4564), bazată pe lat. *jacilia din *jacile. Var. aciola, cu der. acioală, s. f. (refugiu, adăpost, copertină), care circulă pe o arie redusă în Munt., este mai greu de explicat. Este probabil să fi intervenit vreo contaminare, de ex. cu poală „fustă”, de unde sensul de „copertină”, sau vreo analogie, de ex. cu forma dublă înșeua și înșela.
ACIUÁ, aciuez, vb. I. Refl. 1. A-și găsi refugiu, a se pune la adăpost undeva sau pe lângă cineva; a se pripăși, a se oploși. ♦ Tranz. (Rar) A da adăpost. 2. (Rar) A se odihni, a se culca. [Pr.: -ciu-a. – Var.: aciuiá vb. I] – Lat. *accubiliare.
» mai multe definiții (dictionarroman.ro)

Cuvinte Vecine:

acirând = a-ci-rấnd
aciră = a-ci-rắ (v.perf.s.)
aciră = a-cí-ră (v.prez.)
acirăm = a-ci-rắm
aciua = a-ciu-á
aciuai = a-ciu-ái
aciuam = a-ciu-ám
aciuare = a-ciu-á-re
aciuarea = a-ciu-á-rea
aciuară = a-ciu-á-ră
aciuarăm = a-ciu-á-răm
aciuarăţi = a-ciu-á-răţi
aciuase = a-ciu-á-se
aciuasem = a-ciu-á-sem
aciuaseră = a-ciu-á-se-ră
aciuaserăm = a-ciu-á-se-răm
aciuaserăţi = a-ciu-á-se-răţi
aciuaseşi = a-ciu-á-seşi
aciuat = a-ciu-át
aciuate = a-ciu-á-te
aciuată = a-ciu-á-tă

Cuvinte care au ultima silabă "răm":

arăm = a-rắm
băirăm = bă-í-răm
cărăm = că-rắm
furăm = fu-rắm (v.prez.)
furăm = fú-răm (v.perf.s.)
fuserăm = fu-sé-răm
fuseserăm = fu-sé-se-răm
târâirăm = tâ-râ-í-răm
ţârâirăm = ţâ-râ-í-răm
» vezi toate cuvintele
0.001s
Ai observatii? × Ai gasit o greseala sau vrei sa ne transmiti o observatie? Multumim pentru mesaj! Iti vom raspunde curand.
Trimite