Despărțirea în silabe a cuvântului "adormiserati":
adormiserăţi = a • dor • mí • se • răţi
Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "adormiserati":ADORMÍ, adórm, vb. IV. 1. Intranz. și tranz. A trece sau a aduce pe cineva la starea de somn. 2. Intranz. Fig. (În limbajul bisericesc) A muri. 3. Tranz. Fig. A alina, a potoli. Cântând și-a mai adormit foamea. – Lat. addormire.adormí (adórm, adormít), vb. – 1. A aduce pe cineva în starea de somn. – 2. A liniști, a potoli, a alina. – 3. A înșela, a zăpăci. – 4. A trece în starea de somn. 5. A muri, a-și da duhul. – Mr. adormu, adurnire. < Lat. addormire (Pușcariu 27; Candrea-Dens., 509; REW 157; DAR); cf. it. addormire, prov., cat., v. sp., port. adormir. Cf. dormi. Der. adormita, vb. (a dormita); adormițele, s. f. pl. (dediței); adormitor, adj. (care adoarme); neadormit, adj. (treaz).ADORMÍ, adórm, vb. IV. 1. Intranz. și tranz. A trece sau a aduce pe cineva la starea de somn. ♦ Intranz. Fig. (În limbaj bisericesc) A muri. 2. Tranz. Fig. A alina, a liniști, a potoli o senzație, un sentiment etc. 3. Tranz. A face pe cineva să doarmă și să devină insensibil cu ajutorul unui narcotic. – Lat. addormire.» mai multe definiții (dictionarroman.ro)
Cuvinte Vecine:
adormirea = a-dor-mí-reaadormiri = a-dor-míriadormirii = a-dor-mí-riiadormiră = a-dor-mí-răadormirăm = a-dor-mí-rămadormirăţi = a-dor-mí-răţiadormise = a-dor-mí-seadormisem = a-dor-mí-semadormiseră = a-dor-mí-se-răadormiserăm = a-dor-mí-se-rămadormiserăţi = a-dor-mí-se-răţiadormiseşi = a-dor-mí-seşiadormit = a-dor-mítadormite = a-dor-mí-teadormitoare = a-dor-mi-toá-readormitor = a-dor-mi-tóradormitori = a-dor-mi-tóriadormită = a-dor-mí-tăadormişi = a-dor-míşiadormiţele = a-dor-mi-ţé-leadormiţi = a-dor-míţi
ADORMÍ, adórm, vb. IV. 1. Intranz. și tranz. A trece sau a aduce pe cineva la starea de somn. 2. Intranz. Fig. (În limbajul bisericesc) A muri. 3. Tranz. Fig. A alina, a potoli. Cântând și-a mai adormit foamea. – Lat. addormire.
adormí (adórm, adormít), vb. – 1. A aduce pe cineva în starea de somn. – 2. A liniști, a potoli, a alina. – 3. A înșela, a zăpăci. – 4. A trece în starea de somn. 5. A muri, a-și da duhul. – Mr. adormu, adurnire. < Lat. addormire (Pușcariu 27; Candrea-Dens., 509; REW 157; DAR); cf. it. addormire, prov., cat., v. sp., port. adormir. Cf. dormi. Der. adormita, vb. (a dormita); adormițele, s. f. pl. (dediței); adormitor, adj. (care adoarme); neadormit, adj. (treaz).
ADORMÍ, adórm, vb. IV. 1. Intranz. și tranz. A trece sau a aduce pe cineva la starea de somn. ♦ Intranz. Fig. (În limbaj bisericesc) A muri. 2. Tranz. Fig. A alina, a liniști, a potoli o senzație, un sentiment etc. 3. Tranz. A face pe cineva să doarmă și să devină insensibil cu ajutorul unui narcotic. – Lat. addormire.
Cuvinte Vecine:
adormirea = a-dor-mí-rea
adormiri = a-dor-míri
adormirii = a-dor-mí-rii
adormiră = a-dor-mí-ră
adormirăm = a-dor-mí-răm
adormirăţi = a-dor-mí-răţi
adormise = a-dor-mí-se
adormisem = a-dor-mí-sem
adormiseră = a-dor-mí-se-ră
adormiserăm = a-dor-mí-se-răm
adormiserăţi = a-dor-mí-se-răţi
adormiseşi = a-dor-mí-seşi
adormit = a-dor-mít
adormite = a-dor-mí-te
adormitoare = a-dor-mi-toá-re
adormitor = a-dor-mi-tór
adormitori = a-dor-mi-tóri
adormită = a-dor-mí-tă
adormişi = a-dor-míşi
adormiţele = a-dor-mi-ţé-le
adormiţi = a-dor-míţi