adunarati despărțit în silabe; cum se desparte în silabe adunarati

Despărțirea în silabe a cuvântului "adunarati":

adunarăţi =  du  ná  răţi

Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "adunarati":

ADUNÁ, adún, vb. I. 1. Tranz. A strânge la un loc ceea ce se află răspândit, împrăștiat, risipit; a ridica de pe jos. 2. Tranz. A aduna din toate părțile; a strânge, a concentra. 3. Tranz. A culege (alegând de ici și de acolo). 4. Tranz. A pune deoparte bani sau alte bunuri materiale; a agonisi. 5. Tranz. (Mat.) A totaliza mai multe numere într-unul singur. 6. Tranz. și refl. A (se) strânge la un loc, formând un grup. ◊ Expr. (Tranz.) Parcă a tunat și i-a adunat, se zice despre oameni foarte deosebiți unii de alții strânși la un loc. ♦ A (se) îngrămădi, a (se) ghemui. – Lat. adunare.
aduná (adún, adunát), vb. 1. a strînge, a culege. 2. A acumula, a îngrămădi. 3. A adăuga, a însuma. 4. (refl.) A se strînge. – Mr. adun, megl. dun, istr. aduru. < Lat. adūnāre (Pușcariu 31; REW 209; DAR); cf. it. adunare, cat., sp., port. aunar, v. fr. auner. – Der. adunare, s. f. (întrunire; strîngere, culegere; adăugare, însumare); adunat, s. n. (recoltă, cules); adunător, adj. (unealtă de strîns); adunător, s. n. (numărătoare); adunătură, s. f. (grămadă; lucruri de nimic), care ar putea fi reprezentantul direct al unei formații lat., cf. abruz. adunatura.
ADUNÁ, adún, vb. I. I. 1. Tranz. A strânge la un loc ceea ce se află răspândit, împrăștiat, risipit; a ridica de pe jos. 2. Tranz. A aduce din toate părțile; a strânge, a concentra. 3. Tranz. și refl. A (se) îngrămădi, a (se) ghemui. În ochii mei lacrimi s-adună (COȘBUC). 4. Tranz. A culege (alegând de ici și de colo). Merg s-adune Mure fetele (COȘBUC). 5. Tranz. A pune deoparte bani sau alte bunuri materiale; a agonisi. II. Tranz. A totaliza mai multe numere într-unul singur. III. Tranz. și refl. A (se) apropia unii de alții; a (se) strânge formând un singur grup. ◊ Expr. (Tranz.) Parcă a tunat și i-a adunat, se zice despre oameni foarte deosebiți unii de alții strânși la un loc. ♦ Refl. A se întâlni, a veni deseori în contact cu alții. – Lat. adunare.
» mai multe definiții (dictionarroman.ro)

Cuvinte Vecine:

adumbriţi = a-dum-bríţi
adumbriţi = ad-um-bríţi (struct.)
adun = a-dún
aduna = a-du-ná
adunai = a-du-nái
adunam = a-du-nám
adunare = a-du-ná-re
adunarea = a-du-ná-rea
adunară = a-du-ná-ră
adunarăm = a-du-ná-răm
adunarăţi = a-du-ná-răţi
adunase = a-du-ná-se
adunasem = a-du-ná-sem
adunaseră = a-du-ná-se-ră
adunaserăm = a-du-ná-se-răm
adunaserăţi = a-du-ná-se-răţi
adunaseşi = a-du-ná-seşi
adunat = a-du-nát
adunata = a-du-ná-ta
adunate = a-du-ná-te
adunată = a-du-ná-tă

Cuvinte care au ultima silabă "răţi":

secarăţi = se-cá-răţi
» vezi toate cuvintele
0.001s
Ai observatii? × Ai gasit o greseala sau vrei sa ne transmiti o observatie? Multumim pentru mesaj! Iti vom raspunde curand.
Trimite