Despărțirea în silabe a cuvântului "ajunge":
ajunge = a • jún • ge
Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "ajunge":AJÚNGE, ajúng, vb. III. I. 1. Intranz. A se afla într-un loc după parcurgerea unui drum, a atinge capătul unui drum; a sosi. ◊ Expr. A ajunge departe = a răzbi prin greutăți și a atinge scopul dorit. A (sau a-i) ajunge (cuiva) cuțitul la os = a ajunge la capătul puterii; a fi într-o situație disperată. ♦ Intranz. și tranz. A atinge (o limită în timp), a apuca (o anumită vreme). 2. Tranz. A întâlni, venind din urmă, o ființă sau un vehicul în mișcare; a prinde din urmă. ◊ Expr. A-l ajunge pe cineva zilele = a îmbătrâni. ♦ Fig. A egala pe cineva. 3. Tranz. A nimeri, a lovi pe cineva sau ceva. ♦ Fig. (Despre un neajuns) A da peste... ♦ Fig. (Despre o stare sufletească) A cuprinde, a răzbi. 4. Intranz. A se întinde până la...; a atinge. ♦ A reuși să atingă ceva situat sus sau departe. ◊ Expr. A nu-i ajunge (cuiva nici) cu prăjina la nas, se zice despre un om înfumurat. 5. Intranz. (Despre prețuri; p. ext. despre mărfuri) A atinge un anumit nivel. II. 1. Refl. A se întâlni, a se împreuna, a se uni. ♦ Fig. A se înțelege, a se învoi. 2. Intranz. A realiza, a împlini. A ajunge la un rezultat. ♦ Intranz. și tranz. A fi în situația de a... 3. Intranz. A deveni. ◊ Expr. A ajunge rău = a decădea. A ajunge bine = a dobândi succese; a reuși, a izbuti. A ajunge pe mâinile cuiva = a fi la discreția cuiva. ♦ Intranz. și refl. (Peior.) A parveni. III. Intranz. și refl. A fi în cantitate suficientă. ◊ Expr. (Tranz.) A-l ajunge (pe cineva) mintea (sau capul) = a se pricepe, a ști ce e de făcut. – Lat. adjungere „a uni, a lipi”.» mai multe definiții (dictionarroman.ro)
Cuvinte Vecine:
ajunate = a-ju-ná-teajunată = a-ju-ná-tăajunau = a-ju-náuajunaşi = a-ju-náşiajunaţi = a-ju-náţiajunează = a-ju-neá-zăajunez = a-ju-nézajuneze = a-ju-né-zeajunezi = a-ju-néziajung = a-júngajunge = a-jún-geajungea = a-jun-geáajungeai = a-jun-geáiajungeam = a-jun-geámajungeau = a-jun-geáuajungeaţi = a-jun-geáţiajungem = a-jún-gemajungere = a-jún-ge-reajungerea = a-jún-ge-reaajungeri = a-jún-geriajungerii = a-jún-ge-rii Cuvinte care au ultima silabă "ge":
abstrage = ab-strá-geabstrage = abs-trá-ge (struct.)ajunge = a-jún-gealege = a-lé-geatinge = a-tín-geatrage = a-trá-geautodistruge = a-u-to-dis-trú-gecange = cán-gecatalige = ca-ta-lí-geconcurge = con-cúr-geconstrânge = con-strấn-gecontrage = con-trá-geconverge = con-vér-geconvinge = con-vín-gecotonoage = co-to-noá-geculege = cu-lé-gecurge = cúr-gedecret-lege = de-crét-lé-gedecurge = de-cúr-gedeplânge = de-plấn-gedescinge = des-cín-ge» vezi toate cuvintele
AJÚNGE, ajúng, vb. III. I. 1. Intranz. A se afla într-un loc după parcurgerea unui drum, a atinge capătul unui drum; a sosi. ◊ Expr. A ajunge departe = a răzbi prin greutăți și a atinge scopul dorit. A (sau a-i) ajunge (cuiva) cuțitul la os = a ajunge la capătul puterii; a fi într-o situație disperată. ♦ Intranz. și tranz. A atinge (o limită în timp), a apuca (o anumită vreme). 2. Tranz. A întâlni, venind din urmă, o ființă sau un vehicul în mișcare; a prinde din urmă. ◊ Expr. A-l ajunge pe cineva zilele = a îmbătrâni. ♦ Fig. A egala pe cineva. 3. Tranz. A nimeri, a lovi pe cineva sau ceva. ♦ Fig. (Despre un neajuns) A da peste... ♦ Fig. (Despre o stare sufletească) A cuprinde, a răzbi. 4. Intranz. A se întinde până la...; a atinge. ♦ A reuși să atingă ceva situat sus sau departe. ◊ Expr. A nu-i ajunge (cuiva nici) cu prăjina la nas, se zice despre un om înfumurat. 5. Intranz. (Despre prețuri; p. ext. despre mărfuri) A atinge un anumit nivel. II. 1. Refl. A se întâlni, a se împreuna, a se uni. ♦ Fig. A se înțelege, a se învoi. 2. Intranz. A realiza, a împlini. A ajunge la un rezultat. ♦ Intranz. și tranz. A fi în situația de a... 3. Intranz. A deveni. ◊ Expr. A ajunge rău = a decădea. A ajunge bine = a dobândi succese; a reuși, a izbuti. A ajunge pe mâinile cuiva = a fi la discreția cuiva. ♦ Intranz. și refl. (Peior.) A parveni. III. Intranz. și refl. A fi în cantitate suficientă. ◊ Expr. (Tranz.) A-l ajunge (pe cineva) mintea (sau capul) = a se pricepe, a ști ce e de făcut. – Lat. adjungere „a uni, a lipi”.
Cuvinte Vecine:
ajunate = a-ju-ná-te
ajunată = a-ju-ná-tă
ajunau = a-ju-náu
ajunaşi = a-ju-náşi
ajunaţi = a-ju-náţi
ajunează = a-ju-neá-ză
ajunez = a-ju-néz
ajuneze = a-ju-né-ze
ajunezi = a-ju-nézi
ajung = a-júng
ajunge = a-jún-ge
ajungea = a-jun-geá
ajungeai = a-jun-geái
ajungeam = a-jun-geám
ajungeau = a-jun-geáu
ajungeaţi = a-jun-geáţi
ajungem = a-jún-gem
ajungere = a-jún-ge-re
ajungerea = a-jún-ge-rea
ajungeri = a-jún-geri
ajungerii = a-jún-ge-rii
Cuvinte care au ultima silabă "ge":
abstrage = ab-strá-ge
abstrage = abs-trá-ge (struct.)
ajunge = a-jún-ge
alege = a-lé-ge
atinge = a-tín-ge
atrage = a-trá-ge
autodistruge = a-u-to-dis-trú-ge
cange = cán-ge
catalige = ca-ta-lí-ge
concurge = con-cúr-ge
constrânge = con-strấn-ge
contrage = con-trá-ge
converge = con-vér-ge
convinge = con-vín-ge
cotonoage = co-to-noá-ge
culege = cu-lé-ge
curge = cúr-ge
decret-lege = de-crét-lé-ge
decurge = de-cúr-ge
deplânge = de-plấn-ge
descinge = des-cín-ge
» vezi toate cuvintele