Despărțirea în silabe a cuvântului "alungarati":
alungarăţi = a • lun • gá • răţi
Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "alungarati":ALUNGÁ, alúng, vb. I. Tranz. 1. (Adesea fig.) A sili pe cineva să părăsească un loc; a goni, a izgoni. 2. A se lua, a alerga după...; a fugări, a urmări. – Lat. *allongare (< longus).alungá (alúng, alungát), vb. – A îndepărta, a goni, a speria. Lat. allŏngāre (Pușcariu 71; Candrea-Dens., 1024; REW 1853; DAR); cf. it. allongare, cat. alunyar(se) și lat. elongare › fr. éloigner. DAR și REW consideră că este posibilă der. directă din ēlŏngāre. Cf. lung. – Der. alungat, adj. (îndepărtat, prigonit); alungător, adj. (care alungă; prigonitor).ALUNGÁ, alúng, vb. I. Tranz. 1. (Adesea fig.) A sili pe cineva să părăsească un loc; a goni, a îndepărta. Spune o vorbă grea, bate-mă, alungă-mă, mă duc! (SADOVEANU). 2. A se lua, a alerga după...; a urmări, a fugări. Un dulce copilaș... alungă un fluturaș (ALECSANDRI). – Lat. *allongare.» mai multe definiții (dictionarroman.ro)
Cuvinte Vecine:
aluneturile = a-lu-né-tu-ri-lealuneturilor = a-lu-né-tu-ri-loralung = a-lúngalunga = a-lun-gáalungai = a-lun-gáialungam = a-lun-gámalungare = a-lun-gá-realungarea = a-lun-gá-reaalungară = a-lun-gá-răalungarăm = a-lun-gá-rămalungarăţi = a-lun-gá-răţialungase = a-lun-gá-sealungasem = a-lun-gá-semalungaseră = a-lun-gá-se-răalungaserăm = a-lun-gá-se-rămalungaserăţi = a-lun-gá-se-răţialungaseşi = a-lun-gá-seşialungat = a-lun-gátalungate = a-lun-gá-tealungată = a-lun-gá-tăalungau = a-lun-gáu
ALUNGÁ, alúng, vb. I. Tranz. 1. (Adesea fig.) A sili pe cineva să părăsească un loc; a goni, a izgoni. 2. A se lua, a alerga după...; a fugări, a urmări. – Lat. *allongare (< longus).
alungá (alúng, alungát), vb. – A îndepărta, a goni, a speria. Lat. allŏngāre (Pușcariu 71; Candrea-Dens., 1024; REW 1853; DAR); cf. it. allongare, cat. alunyar(se) și lat. elongare › fr. éloigner. DAR și REW consideră că este posibilă der. directă din ēlŏngāre. Cf. lung. – Der. alungat, adj. (îndepărtat, prigonit); alungător, adj. (care alungă; prigonitor).
ALUNGÁ, alúng, vb. I. Tranz. 1. (Adesea fig.) A sili pe cineva să părăsească un loc; a goni, a îndepărta. Spune o vorbă grea, bate-mă, alungă-mă, mă duc! (SADOVEANU). 2. A se lua, a alerga după...; a urmări, a fugări. Un dulce copilaș... alungă un fluturaș (ALECSANDRI). – Lat. *allongare.
Cuvinte Vecine:
aluneturile = a-lu-né-tu-ri-le
aluneturilor = a-lu-né-tu-ri-lor
alung = a-lúng
alunga = a-lun-gá
alungai = a-lun-gái
alungam = a-lun-gám
alungare = a-lun-gá-re
alungarea = a-lun-gá-rea
alungară = a-lun-gá-ră
alungarăm = a-lun-gá-răm
alungarăţi = a-lun-gá-răţi
alungase = a-lun-gá-se
alungasem = a-lun-gá-sem
alungaseră = a-lun-gá-se-ră
alungaserăm = a-lun-gá-se-răm
alungaserăţi = a-lun-gá-se-răţi
alungaseşi = a-lun-gá-seşi
alungat = a-lun-gát
alungate = a-lun-gá-te
alungată = a-lun-gá-tă
alungau = a-lun-gáu