are despărțit în silabe; cum se desparte în silabe are

Despărțirea în silabe a cuvântului "are":

are = á  re

Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "are":

AVEÁ, am, vb. II. Tranz. I. 1. A stăpâni, a poseda, a deține. ◊ Expr. (Fam.) Ce-am avut și ce-am pierdut = n-am ce pierde; puțin îmi pasă. ◊ Fig. (Complementul indică abstracte) A avea o idee. ◊ Loc. vb. A avea asemănare = a se asemăna. A avea bucurie = a se bucura. A avea o dorință = a dori. A avea nădejde = a nădăjdui. 2. A primi, a căpăta, a obține, a câștiga. Ai un leu de la mine dacă îmi spui. 3. A dispune de ceva, a se bucura de ceva. Am un ceas de răgaz. ◊ Expr. A avea un post (sau o slujbă etc.) = a deține un post. A avea o meserie (sau o profesiune etc.) = a cunoaște (și a practica) o meserie (sau o profesiune etc.). 4. A fi compus din..., alcătuit din...; a fi înzestrat sau prevăzut cu... Blocul are două etaje. ♦ A conține, a cuprinde. Lucrarea are tabele. 5. A ține, a purta. În mână avea un buchet. ◊ Expr. A avea drag pe cineva sau (refl. recipr.) a se avea dragi = a (se) iubi. (Refl.) A se avea bine cu cineva = a fi prieten cu cineva; a fi în relații de dragoste cu cineva. A se avea rău cu cineva = a fi certat cu cineva; a se dușmăni. ♦ A fi îmbrăcat cu... Avea un pantalon de blană. 6. A fi de o anumită dimensiune, greutate, vârstă etc. Bara are 2 m. ◊ Expr. A nu (mai) avea margini = a întrece orice măsură. 7. A fi cuprins de o senzație sau de un sentiment. A avea foame. ◊ Expr. Ce ai? = ce (necaz sau durere) ți s-a întâmplat? N-are nimic ! = a) nu i s-a întâmplat nici un rău; b) nu are nici o importanță. A avea ceva cu cineva = a purta necaz cuiva, a nu putea suferi pe cineva. ♦ A suferi (de o boală). Are pojar. II. 1. (Urmat de un verb la infinitiv, conjunctiv sau supin) a) A trebui să... Are de făcut cumpărături; b) (În formă negativă) A fi destul să... N-are decât să spună și se va face; c) (În formă negativă) A nu putea să... N-are ce zice; d) (Rar) A fi în drept. ◊ Expr. (Eliptic) N-ai (sau n-are etc.) decât! = fă cum vrei (sau facă cum vrea etc.)! treaba ta (sau a lui etc.)! 2. (Urmat de un verb la infinitiv sau conjunctiv) A ști (cum..., când..., unde..., cine..., ce...), a găsi. Are ce să facă. ♦ Unipers. A fi, a se găsi cineva (să facă ceva). N-are cine să-l mângâie. III. (Ca valoare de verb auxiliar) 1. (Servește la formarea perfectului compus) A venit. 2. (Servește la formarea modului optativ-condițional) Ar veni. 3. (Servește urmat de un verb la conjunctiv, la formarea unui viitor popular familiar) Au să vină. [Prez. ind. am, ai, are, avem, aveți, au, (III 1) am, ai, a, am, ați, au, (III 2) aș, ai, ar, am, ați, ar, prez. conj. pers. 2 sg. ai și (reg.) aibi, pers. 3 aibă] – Lat. habere.
ARÁ, ar, vb. I. Tranz. A răsturna cu plugul brazde de pământ în vederea pregătirii solului pentru cultivare. – Lat. arare.
» mai multe definiții (dictionarroman.ro)

Cuvinte Vecine:

ardoarea = ar-doá-rea
ardometre = ar-do-mé-tre
ardometrele = ar-do-mé-tre-le
ardometrelor = ar-do-mé-tre-lor
ardometru = ar-do-mé-tru
ardometrul = ar-do-mé-trul
ardometrului = ar-do-mé-tru-lui
ardori = ar-dóri
ardorii = ar-dó-rii
ardă = ár-dă
are = á-re
areal = a-re-ál
areale = a-re-á-le
areali = a-re-áli
arealul = a-re-á-lul
arealului = a-re-á-lu-lui
areală = a-re-á-lă
areci = a-réci
areflexia = a-re-flé-xi-a
areflexie = a-re-flé-xi-e
areflexiei = a-re-flé-xi-ei

Cuvinte care au ultima silabă "re":

abalienare = a-ba-li-e-ná-re
abandonare = a-ban-do-ná-re
abatere = a-bá-te-re
abatoare = a-ba-toá-re
abatorizare = a-ba-to-ri-zá-re
abdicare = ab-di-cá-re
abhorare = ab-ho-rá-re
abilitare = a-bi-li-tá-re
abjudecare = ab-ju-de-cá-re
abjurare = ab-ju-rá-re
ablactare = a-blac-tá-re
ablactare = ab-lac-tá-re (struct.)
abnegare = ab-ne-gá-re
abolire = a-bo-lí-re
abonare = a-bo-ná-re
abordare = a-bor-dá-re
abrazare = a-bra-zá-re
abreviere = a-bre-vi-é-re
abrogare = a-bro-gá-re
abrogare = ab-ro-gá-re (struct.)
abrutizare = a-bru-ti-zá-re
» vezi toate cuvintele
0.001s
Ai observatii? × Ai gasit o greseala sau vrei sa ne transmiti o observatie? Multumim pentru mesaj! Iti vom raspunde curand.
Trimite