Despărțirea în silabe a cuvântului "banii":
banii = bá • nii
bănii = bă • níi
Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "banii":BAN1, bani, s. m. 1. Unitate monetară și monedă egală cu a suta parte dintr-un leu; p. restr. monedă măruntă, divizionară a leului. ◊ Expr. A nu face (sau a nu plăti) un ban (chior) sau doi bani= a nu valora nimic, a nu avea nici o valoare. 2. Echivalent general al valorii mărfurilor (fiind el însuși o marfă); monedă de metal sau hârtie recunoscută ca mijloc de schimb și de plată; argint (2). ◊ Expr. A trăi (pe lângă cineva) ca banul cel bun = a fi foarte prețuit (de cineva). A lua (ceva) de (sau drept) bani buni = a crede că un lucru este adevărat. ♦ (La pl.) Avere în numerar; parale. ◊ Expr. A fi doldora (sau plin) de bani = a fi foarte bogat. A avea bani (strânși) la ciorap sau a strânge bani la ciorap = a avea sau a face economii, a avea sau a strânge o sumă de bani; a fi zgârcit. Fecior (sau băiat) de bani gata = fiu de oameni avuți care face extravaganțe cu banii primiți sau moșteniți de la părinți. – Et. nec.BAN2, bani, s. m. 1. Guvernator al unei regiuni de graniță în Ungaria feudală. 2. (Titlu și funcție de) mare dregător în Țara Românească după sec. XV; (și în forma mare ban) (titlu purtat de) boierul care guverna Banatul Severinului, apoi Oltenia. ♦ (În Muntenia) Cel mai înalt rang boieresc; persoană care deținea acest rang. – Cf. magh. ban, scr. ban.BĂNÍ, bănesc, vb. IV. 1. Tranz. A învesti pe cineva cu titlul de ban2. 2. Intranz. A exercita funcția de ban2. – Din ban2.» mai multe definiții (dictionarroman.ro)
Cuvinte Vecine:
bangătelor = bán-gă-te-lorbangătul = bán-gă-tulbangătului = bán-gă-tu-luibani = banibaniera = ba-ni-é-rabaniere = ba-ni-é-rebanierei = ba-ni-é-reibanierele = ba-ni-é-re-lebanierelor = ba-ni-é-re-lorbanieră = ba-ni-é-răbanii = bá-niibanilor = bá-ni-lorbaninezi = ba-ni-nézibaninezii = ba-ni-né-ziibaninezilor = ba-ni-né-zi-lorbaniţa = bá-ni-ţabaniţe = bá-ni-ţebaniţei = bá-ni-ţeibaniţele = bá-ni-ţe-lebaniţelor = bá-ni-ţe-lorbaniţă = bá-ni-ţă Cuvinte care au ultima silabă "nii":
banii = bá-niibănii = bă-níiconfinii = con-fí-niidanii = dá-niigăinuşa-lunii = găi-nú-şa-lú-niilatinii = la-ti-níi (s.)latinii = la-tí-nii (s.)lichenii = li-ché-niimâţanii = mâ-ţá-niimătanii = mă-tá-niimătănii = mă-tắ-niimirodenii = mi-ro-dé-niioamenii = oá-me-niiorătanii = o-ră-tá-niiorătănii = o-ră-tắ-niipapa-găinii = pá-pa-gă-í-niiţăranii = ţă-rá-niiţărănii = ţă-ră-níiţiganii = ţi-gá-niiţigănii = ţi-gă-níiunii = u-níi (v.perf.s.)» vezi toate cuvintele
BAN1, bani, s. m. 1. Unitate monetară și monedă egală cu a suta parte dintr-un leu; p. restr. monedă măruntă, divizionară a leului. ◊ Expr. A nu face (sau a nu plăti) un ban (chior) sau doi bani= a nu valora nimic, a nu avea nici o valoare. 2. Echivalent general al valorii mărfurilor (fiind el însuși o marfă); monedă de metal sau hârtie recunoscută ca mijloc de schimb și de plată; argint (2). ◊ Expr. A trăi (pe lângă cineva) ca banul cel bun = a fi foarte prețuit (de cineva). A lua (ceva) de (sau drept) bani buni = a crede că un lucru este adevărat. ♦ (La pl.) Avere în numerar; parale. ◊ Expr. A fi doldora (sau plin) de bani = a fi foarte bogat. A avea bani (strânși) la ciorap sau a strânge bani la ciorap = a avea sau a face economii, a avea sau a strânge o sumă de bani; a fi zgârcit. Fecior (sau băiat) de bani gata = fiu de oameni avuți care face extravaganțe cu banii primiți sau moșteniți de la părinți. – Et. nec.
BAN2, bani, s. m. 1. Guvernator al unei regiuni de graniță în Ungaria feudală. 2. (Titlu și funcție de) mare dregător în Țara Românească după sec. XV; (și în forma mare ban) (titlu purtat de) boierul care guverna Banatul Severinului, apoi Oltenia. ♦ (În Muntenia) Cel mai înalt rang boieresc; persoană care deținea acest rang. – Cf. magh. ban, scr. ban.
BĂNÍ, bănesc, vb. IV. 1. Tranz. A învesti pe cineva cu titlul de ban2. 2. Intranz. A exercita funcția de ban2. – Din ban2.
Cuvinte Vecine:
bangătelor = bán-gă-te-lor
bangătul = bán-gă-tul
bangătului = bán-gă-tu-lui
bani = bani
baniera = ba-ni-é-ra
baniere = ba-ni-é-re
banierei = ba-ni-é-rei
banierele = ba-ni-é-re-le
banierelor = ba-ni-é-re-lor
banieră = ba-ni-é-ră
banii = bá-nii
banilor = bá-ni-lor
baninezi = ba-ni-nézi
baninezii = ba-ni-né-zii
baninezilor = ba-ni-né-zi-lor
baniţa = bá-ni-ţa
baniţe = bá-ni-ţe
baniţei = bá-ni-ţei
baniţele = bá-ni-ţe-le
baniţelor = bá-ni-ţe-lor
baniţă = bá-ni-ţă
Cuvinte care au ultima silabă "nii":
banii = bá-nii
bănii = bă-níi
confinii = con-fí-nii
danii = dá-nii
găinuşa-lunii = găi-nú-şa-lú-nii
latinii = la-ti-níi (s.)
latinii = la-tí-nii (s.)
lichenii = li-ché-nii
mâţanii = mâ-ţá-nii
mătanii = mă-tá-nii
mătănii = mă-tắ-nii
mirodenii = mi-ro-dé-nii
oamenii = oá-me-nii
orătanii = o-ră-tá-nii
orătănii = o-ră-tắ-nii
papa-găinii = pá-pa-gă-í-nii
ţăranii = ţă-rá-nii
ţărănii = ţă-ră-níi
ţiganii = ţi-gá-nii
ţigănii = ţi-gă-níi
unii = u-níi (v.perf.s.)
» vezi toate cuvintele