Despărțirea în silabe a cuvântului "banuisi":
bănuişi = bă • nu • íşi
Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "banuisi":BĂNUÍ, bănuiesc, vb. IV. 1. Tranz. A presupune; a presimți; a întrevedea o anumită situație, o anumită soluție etc. 2. Tranz. A considera pe cineva drept autor al unei fapte (rele); a suspecta. 3. Intranz. (Reg.) A se supăra pe cineva; a-i face mustrări. 4. Intranz. (Reg.) A regreta, a se căi. – Din magh. bánni.bănuí (-uésc, bănuít), vb. – 1. (Trans.) A regreta, a (se) lamenta. – 2. a se simți jignit, a se ofensa. – 3. A avea o părere proastă; a reproșa, a face mustrări. – 4. A-și face o părere, a considera, a socoti. – 5. A presupune, a presimți. – Var. băni, (înv.) a deranja, a supăra. Mag. bánom „regret” sau „îmi pare rău”. (Cihac, II, 478; Berneker 42; DAR; Gáldi, Dict., 103); cf. bănat. A trecut din mag. în cr. banoveti, rut. banuvati, bg. din Trans. banuva (Miklosich, Bulg., 119). Der. bănuielnic, adj. (suspect; îndoielnic); bănuială, s. f. (reproș, suspiciune); bănuitor, adj. (care bănuiește, lipsit de încredere).BĂNUÍ, bănuiesc, vb. IV. 1. Tranz. A presupune; a presimți. Bănuiam că n-am s-o mai găsesc (SADOVEANU). 2. Tranz. A întrezări ceva. Se uita mereu pe ferestre, acolo unde bănuia prin întunerec arbori (DUMITRIU). 3. Tranz. A considera pe cineva drept autor al unei fapte rele; a suspecta. 4. Intranz. (Reg.) A se supăra pe cineva; a-i face mustrări. Așa a trebuit să se întâmple și n-ai cui bănui (CREANGĂ). 5. Intranz. (Reg.) A regreta. Da ia seama ce iubești, Nu cumva să bănuiești (JARNIK-BÎRSEANU). – Magh. bánni.» mai multe definiții (dictionarroman.ro)
Cuvinte Vecine:
bănuiseră = bă-nu-í-se-răbănuiserăm = bă-nu-í-se-rămbănuiserăţi = bă-nu-í-se-răţibănuiseşi = bă-nu-í-seşibănuit = bă-nu-ítbănuite = bă-nu-í-tebănuitoare = bă-nu-i-toá-rebănuitor = bă-nu-i-tórbănuitori = bă-nu-i-tóribănuită = bă-nu-í-tăbănuişi = bă-nu-íşibănuiţi = bă-nu-íţibănuţ = bă-núţbănuţei = bă-nu-ţéibănuţeii = bă-nu-ţé-iibănuţeilor = bă-nu-ţé-i-lorbănuţel = bă-nu-ţélbănuţelul = bă-nu-ţé-lulbănuţelului = bă-nu-ţé-lu-luibănuţi = bă-núţibănuţii = bă-nú-ţii
BĂNUÍ, bănuiesc, vb. IV. 1. Tranz. A presupune; a presimți; a întrevedea o anumită situație, o anumită soluție etc. 2. Tranz. A considera pe cineva drept autor al unei fapte (rele); a suspecta. 3. Intranz. (Reg.) A se supăra pe cineva; a-i face mustrări. 4. Intranz. (Reg.) A regreta, a se căi. – Din magh. bánni.
bănuí (-uésc, bănuít), vb. – 1. (Trans.) A regreta, a (se) lamenta. – 2. a se simți jignit, a se ofensa. – 3. A avea o părere proastă; a reproșa, a face mustrări. – 4. A-și face o părere, a considera, a socoti. – 5. A presupune, a presimți. – Var. băni, (înv.) a deranja, a supăra. Mag. bánom „regret” sau „îmi pare rău”. (Cihac, II, 478; Berneker 42; DAR; Gáldi, Dict., 103); cf. bănat. A trecut din mag. în cr. banoveti, rut. banuvati, bg. din Trans. banuva (Miklosich, Bulg., 119). Der. bănuielnic, adj. (suspect; îndoielnic); bănuială, s. f. (reproș, suspiciune); bănuitor, adj. (care bănuiește, lipsit de încredere).
BĂNUÍ, bănuiesc, vb. IV. 1. Tranz. A presupune; a presimți. Bănuiam că n-am s-o mai găsesc (SADOVEANU). 2. Tranz. A întrezări ceva. Se uita mereu pe ferestre, acolo unde bănuia prin întunerec arbori (DUMITRIU). 3. Tranz. A considera pe cineva drept autor al unei fapte rele; a suspecta. 4. Intranz. (Reg.) A se supăra pe cineva; a-i face mustrări. Așa a trebuit să se întâmple și n-ai cui bănui (CREANGĂ). 5. Intranz. (Reg.) A regreta. Da ia seama ce iubești, Nu cumva să bănuiești (JARNIK-BÎRSEANU). – Magh. bánni.
Cuvinte Vecine:
bănuiseră = bă-nu-í-se-ră
bănuiserăm = bă-nu-í-se-răm
bănuiserăţi = bă-nu-í-se-răţi
bănuiseşi = bă-nu-í-seşi
bănuit = bă-nu-ít
bănuite = bă-nu-í-te
bănuitoare = bă-nu-i-toá-re
bănuitor = bă-nu-i-tór
bănuitori = bă-nu-i-tóri
bănuită = bă-nu-í-tă
bănuişi = bă-nu-íşi
bănuiţi = bă-nu-íţi
bănuţ = bă-núţ
bănuţei = bă-nu-ţéi
bănuţeii = bă-nu-ţé-ii
bănuţeilor = bă-nu-ţé-i-lor
bănuţel = bă-nu-ţél
bănuţelul = bă-nu-ţé-lul
bănuţelului = bă-nu-ţé-lu-lui
bănuţi = bă-núţi
bănuţii = bă-nú-ţii