banul despărțit în silabe; cum se desparte în silabe banul

Despărțirea în silabe a cuvântului "banul":

banul = bá  nul

Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "banul":

BAN1, bani, s. m. 1. Unitate monetară și monedă egală cu a suta parte dintr-un leu; p. restr. monedă măruntă, divizionară a leului. ◊ Expr. A nu face (sau a nu plăti) un ban (chior) sau doi bani= a nu valora nimic, a nu avea nici o valoare. 2. Echivalent general al valorii mărfurilor (fiind el însuși o marfă); monedă de metal sau hârtie recunoscută ca mijloc de schimb și de plată; argint (2). ◊ Expr. A trăi (pe lângă cineva) ca banul cel bun = a fi foarte prețuit (de cineva). A lua (ceva) de (sau drept) bani buni = a crede că un lucru este adevărat. ♦ (La pl.) Avere în numerar; parale. ◊ Expr. A fi doldora (sau plin) de bani = a fi foarte bogat. A avea bani (strânși) la ciorap sau a strânge bani la ciorap = a avea sau a face economii, a avea sau a strânge o sumă de bani; a fi zgârcit. Fecior (sau băiat) de bani gata = fiu de oameni avuți care face extravaganțe cu banii primiți sau moșteniți de la părinți. – Et. nec.
BAN2, bani, s. m. 1. Guvernator al unei regiuni de graniță în Ungaria feudală. 2. (Titlu și funcție de) mare dregător în Țara Românească după sec. XV; (și în forma mare ban) (titlu purtat de) boierul care guverna Banatul Severinului, apoi Oltenia. ♦ (În Muntenia) Cel mai înalt rang boieresc; persoană care deținea acest rang. – Cf. magh. ban, scr. ban.
ban (báni), s. m. – Conte, titlu nobiliar și administrativ al vechii guvernări românești. A fost mai întîi nume dat conților care administrau zonele de sud ale regatului Ungariei. Domnii din Munt. și-au adăugat la jumătatea sec. XIV, titlul de ban de Severin (lat. banus), schimbat în 1511 prin cel de ban de Mehedinți, și puțin mai tîrziu de Oltenia, sau de Craiova. Din sec. XV, titlul a fost cedat de domnitor demnitarului celui mai de seamă din sfatul său și de la curtea sa. Pare a fi cuvînt mongol, probabil avar. Cf. mongol bajan „bogat, avut”, titlu avar relativ echivalent cu cel al nobililor din Castilia, și care este menționat de Constantin Porfirogenetul (sec. X) cu forma βοεάνος (Korsch, Arch. slaw. Phil., IX, 487; Berneker 42). Ungurii par a fi moștenit titlul și instituția, și prin intermediul lor termenul (mag. bán) a intrat în rom., ca și în sl. banŭ, sb., cr., sl., ceh., pol. ban. Der. banat, s. n. (ținut administrat de ban: cf. Banat, provincie din vestul României); bănățean, adj. (din Banat); bănățesc, adj. (din Banat); bănățește, adv. (ca în Banat); băneasă, s. f. (soție de ban); bănesc, adj. (propriu unui ban); bănie, s. f. (funcție sau rang de ban); bănișor, s. m. (prefect numit de ban în fiecare din cele cinci județe ale Olteniei; funcție desființată în 1761); bănișorie, s. f. (prefectură, funcție de bănișor).
» mai multe definiții (dictionarroman.ro)

Cuvinte Vecine:

bantustanizând = ban-tus-ta-ni-zấnd
bantustaniză = ban-tus-ta-ni-zắ
bantustanizăm = ban-tus-ta-ni-zắm
bantustanizări = ban-tus-ta-ni-zắri
bantustanizării = ban-tus-ta-ni-zắ-rii
bantustanul = ban-tu-stá-nul (struct.)
bantustanul = ban-tus-tá-nul
bantustanului = ban-tu-stá-nu-lui (struct.)
bantustanului = ban-tus-tá-nu-lui
bantă = bán-tă
banul = bá-nul
banului = bá-nu-lui
bană = bá-nă
baobab = ba-o-báb
baobabi = ba-o-bábi
baobabii = ba-o-bá-bii
baobabilor = ba-o-bá-bi-lor
baobabul = ba-o-bá-bul
baobabului = ba-o-bá-bu-lui
baptism = bap-tísm
baptismal = bap-tis-mál

Cuvinte care au ultima silabă "nul":

aleanul = a-leá-nul
arcanul = ar-cá-nul
banul = bá-nul
bărăganul = bă-ră-gá-nul
buletinul = bu-le-tí-nul
căpitanul = că-pi-tá-nul
catehumenul = ca-te-hú-me-nul
ciobanul = cio-bá-nul
coconul = co-có-nul
conul = có-nul
decameronul = de-ca-me-ró-nul
delfinul = del-fí-nul
domnul = dóm-nul
dragonul = dra-gó-nul
elanul = e-lá-nul
fenomenul = fe-no-mé-nul
galaonul = ga-la-ó-nul
genul = gé-nul
hobanul = ho-bá-nul
hormonul = hor-mó-nul
jianul = ji-á-nul
» vezi toate cuvintele
0.001s
Ai observatii? × Ai gasit o greseala sau vrei sa ne transmiti o observatie? Multumim pentru mesaj! Iti vom raspunde curand.
Trimite