Despărțirea în silabe a cuvântului "batatorilor":
bătătorilor = bă • tă • tó • ri • lor
Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "batatorilor":BĂTĂTÓR1, bătătoare, s. n. 1. Băț, lopățică (împletită) în formă de palmă etc., cu care se bat covoare, perne etc. pentru a le curăța de praf. 2. Suport folosit pentru bătutul covoarelor, cuverturilor etc. 3. Băț subțire, la un capăt cu o rotiță de lemn cu găurele, cu care se bate laptele prins sau smântâna în putinei, ca să se aleagă untul; mâtcă, brighidău. 4. Parte a meliței pe care se așează transversal inul sau cânepa, spre a fi melițate. 5. Scândură mică, dreptunghiulară, care servește la tasarea pământului semănat din grădină. – Lat. batt(u)atorium.BĂTĂTÓR2, -OARE, bătători, -oare, adj., s. f. I. Adj. (În expr.) Bătător la ochi = care atrage atenția în mod flagrant; izbitor. II. S. f. 1. Lopățică cu care se bate pânza (când se inălbește) sau rufele (când se spală); mai. 2. Mașină care bate smocurile de bumbac pentru destrămarea fibrelor. – Bate + suf. -ător.BĂTĂTOÁRE, bătătoare, s. f. 1. Lopățică cu care se bate pânza (când se înălbește) sau rufele (când se spală); mai. 2. Mașină care bate smocurile de bumbac până când se destramă fibrele. – Din bat (prez. ind. al lui bate) + suf. -ătoare.» mai multe definiții (dictionarroman.ro)
Cuvinte Vecine:
bătătoreau = bă-tă-to-reáubătătoreaţi = bă-tă-to-reáţibătătoresc = bă-tă-to-réscbătătoreşte = bă-tă-to-réş-tebătătoreşti = bă-tă-to-réştibătători = bă-tă-to-rí (v.inf./v.perf.s.)bătători = bă-tă-tóri (s./adj.)bătătorii = bă-tă-to-ríi (v.perf.s.)bătătorii = bă-tă-tó-rii (s.)bătătorile = bă-tă-tó-ri-lebătătorilor = bă-tă-tó-ri-lorbătătorim = bă-tă-to-rímbătătorind = bă-tă-to-ríndbătătoriră = bă-tă-to-rí-răbătătorirăm = bă-tă-to-rí-rămbătătorirăţi = bă-tă-to-rí-răţibătătorise = bă-tă-to-rí-sebătătorisem = bă-tă-to-rí-sembătătoriseră = bă-tă-to-rí-se-răbătătoriserăm = bă-tă-to-rí-se-rămbătătoriserăţi = bă-tă-to-rí-se-răţi Cuvinte care au ultima silabă "lor":
agfacolor = ag-fa-co-lórambelor = ám-be-lorbeneficiarilor = be-ne-fi-ci-á-ri-lorbicolor = bi-co-lórcailor = cái-lorcăilor = cắ-i-lorcambriolor = cam-bri-o-lórcascadelor = cas-cá-de-lorcelor = cé-lorcolor = co-lórcontratorpilor = con-tra-tor-pi-lórcontrolor = con-tro-lórcoordonatelor = co-or-do-ná-te-lorcoralilor = co-rá-li-lorcvadricolor = cva-dri-co-lórderulor = de-ru-lórdoamnelor = doám-ne-lordomnilor = dóm-ni-loremailor = e-mai-lórfolclor = folc-lór (struct.)gasparcolor = gas-par-co-lór» vezi toate cuvintele
BĂTĂTÓR1, bătătoare, s. n. 1. Băț, lopățică (împletită) în formă de palmă etc., cu care se bat covoare, perne etc. pentru a le curăța de praf. 2. Suport folosit pentru bătutul covoarelor, cuverturilor etc. 3. Băț subțire, la un capăt cu o rotiță de lemn cu găurele, cu care se bate laptele prins sau smântâna în putinei, ca să se aleagă untul; mâtcă, brighidău. 4. Parte a meliței pe care se așează transversal inul sau cânepa, spre a fi melițate. 5. Scândură mică, dreptunghiulară, care servește la tasarea pământului semănat din grădină. – Lat. batt(u)atorium.
BĂTĂTÓR2, -OARE, bătători, -oare, adj., s. f. I. Adj. (În expr.) Bătător la ochi = care atrage atenția în mod flagrant; izbitor. II. S. f. 1. Lopățică cu care se bate pânza (când se inălbește) sau rufele (când se spală); mai. 2. Mașină care bate smocurile de bumbac pentru destrămarea fibrelor. – Bate + suf. -ător.
BĂTĂTOÁRE, bătătoare, s. f. 1. Lopățică cu care se bate pânza (când se înălbește) sau rufele (când se spală); mai. 2. Mașină care bate smocurile de bumbac până când se destramă fibrele. – Din bat (prez. ind. al lui bate) + suf. -ătoare.
Cuvinte Vecine:
bătătoreau = bă-tă-to-reáu
bătătoreaţi = bă-tă-to-reáţi
bătătoresc = bă-tă-to-résc
bătătoreşte = bă-tă-to-réş-te
bătătoreşti = bă-tă-to-réşti
bătători = bă-tă-to-rí (v.inf./v.perf.s.)
bătători = bă-tă-tóri (s./adj.)
bătătorii = bă-tă-to-ríi (v.perf.s.)
bătătorii = bă-tă-tó-rii (s.)
bătătorile = bă-tă-tó-ri-le
bătătorilor = bă-tă-tó-ri-lor
bătătorim = bă-tă-to-rím
bătătorind = bă-tă-to-rínd
bătătoriră = bă-tă-to-rí-ră
bătătorirăm = bă-tă-to-rí-răm
bătătorirăţi = bă-tă-to-rí-răţi
bătătorise = bă-tă-to-rí-se
bătătorisem = bă-tă-to-rí-sem
bătătoriseră = bă-tă-to-rí-se-ră
bătătoriserăm = bă-tă-to-rí-se-răm
bătătoriserăţi = bă-tă-to-rí-se-răţi
Cuvinte care au ultima silabă "lor":
agfacolor = ag-fa-co-lór
ambelor = ám-be-lor
beneficiarilor = be-ne-fi-ci-á-ri-lor
bicolor = bi-co-lór
cailor = cái-lor
căilor = cắ-i-lor
cambriolor = cam-bri-o-lór
cascadelor = cas-cá-de-lor
celor = cé-lor
color = co-lór
contratorpilor = con-tra-tor-pi-lór
controlor = con-tro-lór
coordonatelor = co-or-do-ná-te-lor
coralilor = co-rá-li-lor
cvadricolor = cva-dri-co-lór
derulor = de-ru-lór
doamnelor = doám-ne-lor
domnilor = dóm-ni-lor
emailor = e-mai-lór
folclor = folc-lór (struct.)
gasparcolor = gas-par-co-lór
» vezi toate cuvintele