Despărțirea în silabe a cuvântului "capatai":
căpătai = că • pă • tái
căpătâi = că • pă • tấi
Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "capatai":CĂPĂTÁ, cápăt, vb. I. Tranz. 1. A obține un lucru solicitat, a primi (în dar sau de pomană). ◊ Loc. adj. De căpătat = primit de pomană, obținut prin cerșeală. 2. A câștiga; a agonisi; a dobândi prin... – Lat. pop. capitare.CĂPĂTẤI, căpătâie, s. n. 1. Parte a patului sau a oricărui alt obiect, pe care se pune capul; p. ext. pernă sau alt obiect pe care se pune capul. ◊ Loc. adj. și adv. Fără căpătâi = fără ocupație (bine definită), fără rost. ◊ Expr. A sta la căpătâiul cuiva = a veghea lângă o persoană bolnavă. A nu avea căpătâi = a nu avea nici un rost în viață. (Înv.) A face (cuiva) de căpătâi = a căpătui; a căsători (pe cineva). ♦ Carte de căpătâi = a) carte fundamentală într-o disciplină sau în literatură; b) carte preferată. 2. Nume dat mai multor obiecte de uz casnic, care servesc drept suport la ceva. 3. Capăt (1), sfârșit. ◊ Expr. A scoate ceva la căpătâi sau a o scoate la căpătâi (cu ceva) = a termina ceva cu succes, a o scoate la capăt. A da de căpătâi = a da de capăt, a descurca. – Lat. capitaneum.» mai multe definiții (dictionarroman.ro)
Cuvinte Vecine:
căpăcelelor = că-pă-cé-le-lorcăpăcelul = că-pă-cé-lulcăpăcelului = că-pă-cé-lu-luicăpăi = că-pắicăpăii = că-pắ-iicăpăilor = că-pắ-i-lorcăpăstru = că-pắs-trucăpăstrul = că-pắs-trulcăpăstrului = că-pắs-tru-luicăpăta = că-pă-tácăpătai = că-pă-táicăpătam = că-pă-támcăpătară = că-pă-tá-răcăpătarăm = că-pă-tá-rămcăpătarăţi = că-pă-tá-răţicăpătase = că-pă-tá-secăpătasem = că-pă-tá-semcăpătaseră = că-pă-tá-se-răcăpătaserăm = că-pă-tá-se-rămcăpătaserăţi = că-pă-tá-se-răţicăpătaseşi = că-pă-tá-seşi Cuvinte care au ultima silabă "tai" / "tâi":
căpătai = că-pă-táicitai = ci-táicobaltai = co-bal-táicotai = co-táicutai = cu-táiditai = dí-taievantai = e-van-táifartai = far-táifătai = fă-táiîntretai = în-tre-táilistai = lis-táiliştai = líş-taimatai = ma-táipătai = pă-táitai = tai» vezi toate cuvintele
CĂPĂTÁ, cápăt, vb. I. Tranz. 1. A obține un lucru solicitat, a primi (în dar sau de pomană). ◊ Loc. adj. De căpătat = primit de pomană, obținut prin cerșeală. 2. A câștiga; a agonisi; a dobândi prin... – Lat. pop. capitare.
CĂPĂTẤI, căpătâie, s. n. 1. Parte a patului sau a oricărui alt obiect, pe care se pune capul; p. ext. pernă sau alt obiect pe care se pune capul. ◊ Loc. adj. și adv. Fără căpătâi = fără ocupație (bine definită), fără rost. ◊ Expr. A sta la căpătâiul cuiva = a veghea lângă o persoană bolnavă. A nu avea căpătâi = a nu avea nici un rost în viață. (Înv.) A face (cuiva) de căpătâi = a căpătui; a căsători (pe cineva). ♦ Carte de căpătâi = a) carte fundamentală într-o disciplină sau în literatură; b) carte preferată. 2. Nume dat mai multor obiecte de uz casnic, care servesc drept suport la ceva. 3. Capăt (1), sfârșit. ◊ Expr. A scoate ceva la căpătâi sau a o scoate la căpătâi (cu ceva) = a termina ceva cu succes, a o scoate la capăt. A da de căpătâi = a da de capăt, a descurca. – Lat. capitaneum.
Cuvinte Vecine:
căpăcelelor = că-pă-cé-le-lor
căpăcelul = că-pă-cé-lul
căpăcelului = că-pă-cé-lu-lui
căpăi = că-pắi
căpăii = că-pắ-ii
căpăilor = că-pắ-i-lor
căpăstru = că-pắs-tru
căpăstrul = că-pắs-trul
căpăstrului = că-pắs-tru-lui
căpăta = că-pă-tá
căpătai = că-pă-tái
căpătam = că-pă-tám
căpătară = că-pă-tá-ră
căpătarăm = că-pă-tá-răm
căpătarăţi = că-pă-tá-răţi
căpătase = că-pă-tá-se
căpătasem = că-pă-tá-sem
căpătaseră = că-pă-tá-se-ră
căpătaserăm = că-pă-tá-se-răm
căpătaserăţi = că-pă-tá-se-răţi
căpătaseşi = că-pă-tá-seşi
Cuvinte care au ultima silabă "tai" / "tâi":
căpătai = că-pă-tái
citai = ci-tái
cobaltai = co-bal-tái
cotai = co-tái
cutai = cu-tái
ditai = dí-tai
evantai = e-van-tái
fartai = far-tái
fătai = fă-tái
întretai = în-tre-tái
listai = lis-tái
liştai = líş-tai
matai = ma-tái
pătai = pă-tái
tai = tai
» vezi toate cuvintele