Despărțirea în silabe a cuvântului "carnii":
cârnii = câr • níi
cărnii = cắr • nii
Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "carnii":CÁRNE, cărnuri, s. f. 1. Nume dat țesutului muscular al corpului omenesc sau al animalelor împreună cu țesuturile la care aderă. ◊ Carne de tun = masă de militari trimiși pe front spre a lupta și care sunt expuși măcelului, cu pierderi mari de vieți omenești. Carne vie = carne de pe care s-a jupuit pielea. ◊ Expr. A tăia (sau a da, a trage) în carne vie = a) a tăia (sau a da, a trage) în plin, direct (în cineva); b) a încerca să curme un rău prin măsuri foarte drastice. A fi rău (sau bun) de carne = a se vindeca greu (sau ușor) la o rană. În carne și oase = în persoană, în realitate. Carne din carnea cuiva = descendent direct din cineva, rudă de sânge. A-și pune (sau a-și băga) carnea în (sau la) saramură = a face eforturi mari, a risca foarte mult în vederea realizării unui scop. A pune (sau a prinde etc.) carne = a se îngrășa. A crește carnea pe cineva = a simți o satisfacție, a fi bucuros. A tremura carnea pe cineva = a tremura de frică. 2. Bucată din țesutul muscular al animalelor tăiate, întrebuințată ca aliment. 3. Partea interioară a pielii, opusă feței acesteia. 4. (Bot.) Pulpă la fructe. – Lat. caro, carnis.CÂRN, -Ă, cârni, -e, adj. 1. (Despre nas, rar despre bot) Mic, scurt și cu vârful ridicat puțin în sus. ♦ (Despre oameni, rar despre animale; adesea substantivat) Care are nasul sau botul cârn (1). 2. Fig. (Despre obiecte) Cu vârful strâmbat, îndoit în sus; p. ext. strâmb. – Din sl. krŭnŭ.CÂRNÍ, cârnesc, vb. IV. 1. Intranz. (Pop.) A (se) îndrepta în altă direcție; a (se) întoarce. ◊ Expr. (Tranz.) Îți cârnește nasul din loc = miroase extrem de urât. A-și cârni nasul sau (intranz.) a cârni din nas = a se arăta nemulțumit (strâmbând din nas); a strâmba din nas. ♦ Fig. A reveni asupra celor spuse, hotărâte, a nu mai face ce a spus, ce a hotărât. 2. Tranz. A tăia, a rupe vârful lăstarilor tineri ai unor plante pentru a favoriza dezvoltarea fructelor. – Din cârn.» mai multe definiții (dictionarroman.ro)
Cuvinte Vecine:
cârneleagă = câr-ne-leá-găcârnelegi = câr-ne-légicârnelegii = câr-ne-lé-giicârnelegile = câr-ne-lé-gi-lecârnelegilor = câr-ne-lé-gi-lorcârnesc = câr-nésccârneşte = câr-néş-tecârneşti = câr-néşticârni = câr-ní (v.inf./v.perf.s.)cârni = cârni (adj.)cârnii = câr-níicârnim = câr-nímcârnind = câr-níndcârnire = câr-ní-recârnirea = câr-ní-reacârniri = câr-níricârnirii = câr-ní-riicârnirile = câr-ní-ri-lecârnirilor = câr-ní-ri-lorcârniră = câr-ní-răcârnirăm = câr-ní-răm Cuvinte care au ultima silabă "nii":
banii = bá-niibănii = bă-níiconfinii = con-fí-niidanii = dá-niigăinuşa-lunii = găi-nú-şa-lú-niilatinii = la-ti-níi (s.)latinii = la-tí-nii (s.)lichenii = li-ché-niimâţanii = mâ-ţá-niimătanii = mă-tá-niimătănii = mă-tắ-niimirodenii = mi-ro-dé-niioamenii = oá-me-niiorătanii = o-ră-tá-niiorătănii = o-ră-tắ-niipapa-găinii = pá-pa-gă-í-niiţăranii = ţă-rá-niiţărănii = ţă-ră-níiţiganii = ţi-gá-niiţigănii = ţi-gă-níiunii = u-níi (v.perf.s.)» vezi toate cuvintele
CÁRNE, cărnuri, s. f. 1. Nume dat țesutului muscular al corpului omenesc sau al animalelor împreună cu țesuturile la care aderă. ◊ Carne de tun = masă de militari trimiși pe front spre a lupta și care sunt expuși măcelului, cu pierderi mari de vieți omenești. Carne vie = carne de pe care s-a jupuit pielea. ◊ Expr. A tăia (sau a da, a trage) în carne vie = a) a tăia (sau a da, a trage) în plin, direct (în cineva); b) a încerca să curme un rău prin măsuri foarte drastice. A fi rău (sau bun) de carne = a se vindeca greu (sau ușor) la o rană. În carne și oase = în persoană, în realitate. Carne din carnea cuiva = descendent direct din cineva, rudă de sânge. A-și pune (sau a-și băga) carnea în (sau la) saramură = a face eforturi mari, a risca foarte mult în vederea realizării unui scop. A pune (sau a prinde etc.) carne = a se îngrășa. A crește carnea pe cineva = a simți o satisfacție, a fi bucuros. A tremura carnea pe cineva = a tremura de frică. 2. Bucată din țesutul muscular al animalelor tăiate, întrebuințată ca aliment. 3. Partea interioară a pielii, opusă feței acesteia. 4. (Bot.) Pulpă la fructe. – Lat. caro, carnis.
CÂRN, -Ă, cârni, -e, adj. 1. (Despre nas, rar despre bot) Mic, scurt și cu vârful ridicat puțin în sus. ♦ (Despre oameni, rar despre animale; adesea substantivat) Care are nasul sau botul cârn (1). 2. Fig. (Despre obiecte) Cu vârful strâmbat, îndoit în sus; p. ext. strâmb. – Din sl. krŭnŭ.
CÂRNÍ, cârnesc, vb. IV. 1. Intranz. (Pop.) A (se) îndrepta în altă direcție; a (se) întoarce. ◊ Expr. (Tranz.) Îți cârnește nasul din loc = miroase extrem de urât. A-și cârni nasul sau (intranz.) a cârni din nas = a se arăta nemulțumit (strâmbând din nas); a strâmba din nas. ♦ Fig. A reveni asupra celor spuse, hotărâte, a nu mai face ce a spus, ce a hotărât. 2. Tranz. A tăia, a rupe vârful lăstarilor tineri ai unor plante pentru a favoriza dezvoltarea fructelor. – Din cârn.
Cuvinte Vecine:
cârneleagă = câr-ne-leá-gă
cârnelegi = câr-ne-légi
cârnelegii = câr-ne-lé-gii
cârnelegile = câr-ne-lé-gi-le
cârnelegilor = câr-ne-lé-gi-lor
cârnesc = câr-nésc
cârneşte = câr-néş-te
cârneşti = câr-néşti
cârni = câr-ní (v.inf./v.perf.s.)
cârni = cârni (adj.)
cârnii = câr-níi
cârnim = câr-ním
cârnind = câr-nínd
cârnire = câr-ní-re
cârnirea = câr-ní-rea
cârniri = câr-níri
cârnirii = câr-ní-rii
cârnirile = câr-ní-ri-le
cârnirilor = câr-ní-ri-lor
cârniră = câr-ní-ră
cârnirăm = câr-ní-răm
Cuvinte care au ultima silabă "nii":
banii = bá-nii
bănii = bă-níi
confinii = con-fí-nii
danii = dá-nii
găinuşa-lunii = găi-nú-şa-lú-nii
latinii = la-ti-níi (s.)
latinii = la-tí-nii (s.)
lichenii = li-ché-nii
mâţanii = mâ-ţá-nii
mătanii = mă-tá-nii
mătănii = mă-tắ-nii
mirodenii = mi-ro-dé-nii
oamenii = oá-me-nii
orătanii = o-ră-tá-nii
orătănii = o-ră-tắ-nii
papa-găinii = pá-pa-gă-í-nii
ţăranii = ţă-rá-nii
ţărănii = ţă-ră-níi
ţiganii = ţi-gá-nii
ţigănii = ţi-gă-níi
unii = u-níi (v.perf.s.)
» vezi toate cuvintele