Despărțirea în silabe a cuvântului "cearta":
cearta = ceár • ta
ceartă = ceár • tă
Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "cearta":CEÁRTĂ, certuri, s. f. 1. Schimb de cuvinte aspre între două sau mai multe persoane; sfadă, gâlceavă. 2. (Rar) Neînțelegere, dușmănie, ură. – Din certa (derivat regresiv).CERTÁ, cert, vb. I. 1. Refl. recipr. A se lua la ceartă cu cineva, a discuta cu glas ridicat, cu aprindere; a se gâlcevi, a se ciorovăi, a se ciondăni. ♦ A rupe relațiile de prietenie, a se învrăjbi cu cineva, a se supăra. ◊ Expr. A fi certat cu morala = a se abate sistematic de la principiile de etică; a fi imoral. A fi certat cu justiția = a nesocoti legile în mod sistematic. 2. Tranz. A mustra, a dojeni. 3. Tranz. (Înv.) A pedepsi. – Lat. certare.» mai multe definiții (dictionarroman.ro)
Cuvinte Vecine:
cearcănelor = ceár-că-ne-lorcearcănul = ceár-că-nulcearcănului = ceár-că-nu-luiceardaş = ceár-daşceardaşul = ceár-da-şulceardaşului = ceár-da-şu-luiceardaşuri = ceár-da-şuriceardaşurile = ceár-da-şu-ri-leceardaşurilor = ceár-da-şu-ri-lorcearnă = ceár-năcearta = ceár-tacearter = ceár-tercearterul = ceár-te-rulcearterului = ceár-te-ru-luiceartă = ceár-tăcearşaf = cear-şáfcearşaful = cear-şá-fulcearşafului = cear-şá-fu-luicearşafuri = cear-şá-furicearşafurile = cear-şá-fu-ri-lecearşafurilor = cear-şá-fu-ri-lor Cuvinte care au ultima silabă "ta" / "tă":
abilita = a-bi-li-táablacta = a-blac-táabsenta = ab-sen-táabsolventa = ab-sol-vén-taabstinenta = ab-sti-nén-taacanta = a-cán-taacarinata = a-ca-ri-ná-taaccepta = ac-cep-táaccidenta = ac-ci-den-táaceasta = a-ceás-taacesta = a-cés-taachita = a-chi-táaclimata = a-cli-ma-táacolita = a-co-lí-taaconta = a-con-táacordanta = a-cor-dán-taacordeonista = a-cor-de-o-nís-taacosta = a-cos-táacotiledonata = a-co-ti-le-do-ná-taacredita = a-cre-di-táacrobata = a-cro-bá-ta» vezi toate cuvintele
CEÁRTĂ, certuri, s. f. 1. Schimb de cuvinte aspre între două sau mai multe persoane; sfadă, gâlceavă. 2. (Rar) Neînțelegere, dușmănie, ură. – Din certa (derivat regresiv).
CERTÁ, cert, vb. I. 1. Refl. recipr. A se lua la ceartă cu cineva, a discuta cu glas ridicat, cu aprindere; a se gâlcevi, a se ciorovăi, a se ciondăni. ♦ A rupe relațiile de prietenie, a se învrăjbi cu cineva, a se supăra. ◊ Expr. A fi certat cu morala = a se abate sistematic de la principiile de etică; a fi imoral. A fi certat cu justiția = a nesocoti legile în mod sistematic. 2. Tranz. A mustra, a dojeni. 3. Tranz. (Înv.) A pedepsi. – Lat. certare.
Cuvinte Vecine:
cearcănelor = ceár-că-ne-lor
cearcănul = ceár-că-nul
cearcănului = ceár-că-nu-lui
ceardaş = ceár-daş
ceardaşul = ceár-da-şul
ceardaşului = ceár-da-şu-lui
ceardaşuri = ceár-da-şuri
ceardaşurile = ceár-da-şu-ri-le
ceardaşurilor = ceár-da-şu-ri-lor
cearnă = ceár-nă
cearta = ceár-ta
cearter = ceár-ter
cearterul = ceár-te-rul
cearterului = ceár-te-ru-lui
ceartă = ceár-tă
cearşaf = cear-şáf
cearşaful = cear-şá-ful
cearşafului = cear-şá-fu-lui
cearşafuri = cear-şá-furi
cearşafurile = cear-şá-fu-ri-le
cearşafurilor = cear-şá-fu-ri-lor
Cuvinte care au ultima silabă "ta" / "tă":
abilita = a-bi-li-tá
ablacta = a-blac-tá
absenta = ab-sen-tá
absolventa = ab-sol-vén-ta
abstinenta = ab-sti-nén-ta
acanta = a-cán-ta
acarinata = a-ca-ri-ná-ta
accepta = ac-cep-tá
accidenta = ac-ci-den-tá
aceasta = a-ceás-ta
acesta = a-cés-ta
achita = a-chi-tá
aclimata = a-cli-ma-tá
acolita = a-co-lí-ta
aconta = a-con-tá
acordanta = a-cor-dán-ta
acordeonista = a-cor-de-o-nís-ta
acosta = a-cos-tá
acotiledonata = a-co-ti-le-do-ná-ta
acredita = a-cre-di-tá
acrobata = a-cro-bá-ta
» vezi toate cuvintele