cercetasesi despărțit în silabe; cum se desparte în silabe cercetasesi

Despărțirea în silabe a cuvântului "cercetasesi":

cercetaseşi = cer  ce  tá  seşi

Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "cercetasesi":

CERCETÁ, cercetez, vb. I. 1. Tranz. și refl. A (se) examina cu atenție; a (se) observa, a (se) controla. ♦ Tranz. A studia, a consulta. ♦ Tranz. A căuta. 2. Tranz. A căuta să afle; a se informa; a iscodi. 3. Tranz. A întreba, a chestiona. ♦ (Jur.) A face o cercetare; a ancheta. 4. Tranz. (Pop.) A vizita. – Lat. circitare „a da târcoale”.
cercetá (cercetéz, cercetát), vb. – 1. A examina, a cerceta, a iscodi, a verifica. – 2. A consulta, a sonda, a aprecia. – 3. A întreba. – 4. (Înv.) A vizita, a fi în relații. Lat. cĭrcĭtāre (Diez, Gramm., I, 32; Pușcariu 344; Candrea-Dens., 314; REW 1943; Iordan, Dift., 141; DAR), cuvînt care s-a păstrat numai în rom. – Der. cercetaș, s. m. (explorator; boy scout); cercetășie, s. f. (organizație a cercetașilor); cercetășime, s. f. (grupare de cercetași); cercetător, adj. (care cercetează). Dosoftei folosește forma cercăta, „a examina” pe care Pascu, Beiträge, 9 și DAR o explică drept rezultat al contaminării lui cerceta cu căta (sau cu cerca, după REW 1943); însă forma aceasta nu pare sigură.
CERCETÁ, cercetez, vb. I. 1. Tranz. și refl. A (se) examina cu atenție; a (se) observa, a (se) controla. ♦ Tranz. A studia, a consulta. ♦ Tranz. A căuta. 2. Tranz. A căuta să afli; a se informa; a iscodi. 3. Tranz. A întreba, a chestiona. ♦ (Jur.) A ancheta. 4. Tranz. (Pop.) A vizita. – Lat. circitare „a da târcoale”.
» mai multe definiții (dictionarroman.ro)

Cuvinte Vecine:

cercetare = cer-ce-tá-re
cercetarea = cer-ce-tá-rea
cercetară = cer-ce-tá-ră
cercetarăm = cer-ce-tá-răm
cercetarăţi = cer-ce-tá-răţi
cercetase = cer-ce-tá-se
cercetasem = cer-ce-tá-sem
cercetaseră = cer-ce-tá-se-ră
cercetaserăm = cer-ce-tá-se-răm
cercetaserăţi = cer-ce-tá-se-răţi
cercetaseşi = cer-ce-tá-seşi
cercetat = cer-ce-tát
cercetate = cer-ce-tá-te
cercetată = cer-ce-tá-tă
cercetau = cer-ce-táu
cercetaş = cer-ce-táş
cercetaşa = cer-ce-tá-şa
cercetaşe = cer-ce-tá-şe
cercetaşei = cer-ce-tá-şei
cercetaşele = cer-ce-tá-şe-le
cercetaşelor = cer-ce-tá-şe-lor
0.001s
Ai observatii? × Ai gasit o greseala sau vrei sa ne transmiti o observatie? Multumim pentru mesaj! Iti vom raspunde curand.
Trimite