Despărțirea în silabe a cuvântului "eclipsa":
eclipsa = e • clip • sá (verb - infinitiv / verb - imperfect)
eclipsa = e • clíp • sa (substantiv)
eclipsă = e • clip • sắ (verb - perfectul simplu)
eclipsă = e • clíp • să (substantiv)
Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "eclipsa":ECLIPSÁ, eclipsez, vb. I. Tranz. 1. (La pers. 3) A întuneca total sau parțial un corp ceresc, interpunându-se în calea razelor lui de lumină sau între el și soare. 2. Fig. A pune, a lăsa în umbră, a întuneca, a umbri; a întrece, a depăși pe cineva (în merite, în strălucire). ♦ Refl. (Fam.) A se face nevăzut, a pleca pe furiș; a dispărea. – Din fr. éclipser.ECLÍPSĂ, eclipse, s. f. 1. Dispariție totală sau parțială a imaginii unui astru, datorită faptului că între Pământ și acest astru se interpune un alt astru sau din cauză că astrul eclipsat se află temporar în conul de umbră al altui astru. 2. Intermitență a luminii unui far sau a unei geamanduri. ♦ Instalație de semnalizare prin semnale Morse, constituită din becuri electrice așezate pe catargul unei nave. 3. Fig. Dispariție, absență (temporară) a cuiva sau a ceva. ♦ Întunecare temporară a cunoștintei; absență. ♦ Scădere a forței creatoare a unei persoane. – Din fr. éclipse, lat. eclipsis.» mai multe definiții (dictionarroman.ro)
Cuvinte Vecine:
ecleziologică = e-cle-zio-ló-gi-căecleziologie = e-cle-zio-lo-gí-eecleziologiei = e-cle-zio-lo-gí-eiecleziologii = e-cle-zio-lo-gíieclimetre = e-cli-mé-treeclimetrele = e-cli-mé-tre-leeclimetrelor = e-cli-mé-tre-loreclimetru = e-cli-mé-trueclimetrul = e-cli-mé-truleclimetrului = e-cli-mé-tru-luieclipsa = e-clip-sá (v.inf./v.imperf.)eclipsa = e-clíp-sa (s.)eclipsai = e-clip-sáieclipsam = e-clip-sámeclipsare = e-clip-sá-reeclipsarea = e-clip-sá-reaeclipsară = e-clip-sá-răeclipsarăm = e-clip-sá-rămeclipsarăţi = e-clip-sá-răţieclipsase = e-clip-sá-seeclipsasem = e-clip-sá-sem Cuvinte care au ultima silabă "sa" / "să":
abatesa = a-ba-té-saabscisa = ab-scí-saaccesa = ac-ce-sáachiesa = a-chi-e-sáadresa = a-dre-sá (v.inf./v.imperf.)adresa = a-dré-sa (s.)agasa = a-ga-sáagresa = a-gre-sáagroterasa = a-gro-te-rá-saambarasa = am-ba-ra-sáambosa = am-bo-sáambrasa = am-brá-saambutisa = am-bu-ti-sáamorsa = a-mor-sá (v.inf./v.imperf.)amorsa = a-mór-sa (s.)amplasa = am-pla-sáancrasa = an-cra-sáandosa = an-do-sáangoasa = an-go-a-sá (v.inf./v.imperf.)angoasa = an-goá-sa (s.)aniversa = a-ni-ver-sá» vezi toate cuvintele
ECLIPSÁ, eclipsez, vb. I. Tranz. 1. (La pers. 3) A întuneca total sau parțial un corp ceresc, interpunându-se în calea razelor lui de lumină sau între el și soare. 2. Fig. A pune, a lăsa în umbră, a întuneca, a umbri; a întrece, a depăși pe cineva (în merite, în strălucire). ♦ Refl. (Fam.) A se face nevăzut, a pleca pe furiș; a dispărea. – Din fr. éclipser.
ECLÍPSĂ, eclipse, s. f. 1. Dispariție totală sau parțială a imaginii unui astru, datorită faptului că între Pământ și acest astru se interpune un alt astru sau din cauză că astrul eclipsat se află temporar în conul de umbră al altui astru. 2. Intermitență a luminii unui far sau a unei geamanduri. ♦ Instalație de semnalizare prin semnale Morse, constituită din becuri electrice așezate pe catargul unei nave. 3. Fig. Dispariție, absență (temporară) a cuiva sau a ceva. ♦ Întunecare temporară a cunoștintei; absență. ♦ Scădere a forței creatoare a unei persoane. – Din fr. éclipse, lat. eclipsis.
Cuvinte Vecine:
ecleziologică = e-cle-zio-ló-gi-că
ecleziologie = e-cle-zio-lo-gí-e
ecleziologiei = e-cle-zio-lo-gí-ei
ecleziologii = e-cle-zio-lo-gíi
eclimetre = e-cli-mé-tre
eclimetrele = e-cli-mé-tre-le
eclimetrelor = e-cli-mé-tre-lor
eclimetru = e-cli-mé-tru
eclimetrul = e-cli-mé-trul
eclimetrului = e-cli-mé-tru-lui
eclipsa = e-clip-sá (v.inf./v.imperf.)
eclipsa = e-clíp-sa (s.)
eclipsai = e-clip-sái
eclipsam = e-clip-sám
eclipsare = e-clip-sá-re
eclipsarea = e-clip-sá-rea
eclipsară = e-clip-sá-ră
eclipsarăm = e-clip-sá-răm
eclipsarăţi = e-clip-sá-răţi
eclipsase = e-clip-sá-se
eclipsasem = e-clip-sá-sem
Cuvinte care au ultima silabă "sa" / "să":
abatesa = a-ba-té-sa
abscisa = ab-scí-sa
accesa = ac-ce-sá
achiesa = a-chi-e-sá
adresa = a-dre-sá (v.inf./v.imperf.)
adresa = a-dré-sa (s.)
agasa = a-ga-sá
agresa = a-gre-sá
agroterasa = a-gro-te-rá-sa
ambarasa = am-ba-ra-sá
ambosa = am-bo-sá
ambrasa = am-brá-sa
ambutisa = am-bu-ti-sá
amorsa = a-mor-sá (v.inf./v.imperf.)
amorsa = a-mór-sa (s.)
amplasa = am-pla-sá
ancrasa = an-cra-sá
andosa = an-do-sá
angoasa = an-go-a-sá (v.inf./v.imperf.)
angoasa = an-goá-sa (s.)
aniversa = a-ni-ver-sá
» vezi toate cuvintele