Despărțirea în silabe a cuvântului "eclipsei":
eclipsei = e • clíp • sei
Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "eclipsei":ECLÍPSĂ, eclipse, s. f. 1. Dispariție totală sau parțială a imaginii unui astru, datorită faptului că între Pământ și acest astru se interpune un alt astru sau din cauză că astrul eclipsat se află temporar în conul de umbră al altui astru. 2. Intermitență a luminii unui far sau a unei geamanduri. ♦ Instalație de semnalizare prin semnale Morse, constituită din becuri electrice așezate pe catargul unei nave. 3. Fig. Dispariție, absență (temporară) a cuiva sau a ceva. ♦ Întunecare temporară a cunoștintei; absență. ♦ Scădere a forței creatoare a unei persoane. – Din fr. éclipse, lat. eclipsis.ECLÍPSĂ s.f. 1. Dispariție parțială sau totală a imaginii unui astru ca urmare a interpunerii altui astru între observator și corpul ceresc care dispare. ♦ Intermitența luminii unui far sau a unei geamanduri; (concr.) instalație de semnalizare prin becuri electrice așezate pe catargul navelor. 2. (Fig.) Dispariție sau trecere în umbră temporară a unei persoane sau a unui lucru. ♦ Întunecare, pierdere temporară a cunoștinței. [< fr. éclipse, cf. gr. ekleipsis < ekleipein – a dispărea].eclípsă (eclípse), s. f. – Dispariție totală sau parțială a imaginii unui astru. – Var. (înv.) eclipsis. Gr. ἔϰλειψις (sec. XVII) și modern din fr. éclipse. – Der. eclipsa, vb.; ecliptic, adj. Cf. Gáldi 176.» mai multe definiții (dictionarroman.ro)
Cuvinte Vecine:
eclipsaserăţi = e-clip-sá-se-răţieclipsaseşi = e-clip-sá-seşieclipsat = e-clip-sáteclipsate = e-clip-sá-teeclipsată = e-clip-sá-tăeclipsau = e-clip-sáueclipsaşi = e-clip-sáşieclipsaţi = e-clip-sáţieclipse = e-clíp-seeclipsează = e-clip-seá-zăeclipsei = e-clíp-seieclipsele = e-clíp-se-leeclipselor = e-clíp-se-loreclipsez = e-clip-sézeclipseze = e-clip-sé-zeeclipsezi = e-clip-sézieclipsând = e-clip-sấndeclipsă = e-clip-sắ (v.perf.s.)eclipsă = e-clíp-să (s.)eclipsăm = e-clip-sắmeclipsări = e-clip-sắri
ECLÍPSĂ, eclipse, s. f. 1. Dispariție totală sau parțială a imaginii unui astru, datorită faptului că între Pământ și acest astru se interpune un alt astru sau din cauză că astrul eclipsat se află temporar în conul de umbră al altui astru. 2. Intermitență a luminii unui far sau a unei geamanduri. ♦ Instalație de semnalizare prin semnale Morse, constituită din becuri electrice așezate pe catargul unei nave. 3. Fig. Dispariție, absență (temporară) a cuiva sau a ceva. ♦ Întunecare temporară a cunoștintei; absență. ♦ Scădere a forței creatoare a unei persoane. – Din fr. éclipse, lat. eclipsis.
ECLÍPSĂ s.f. 1. Dispariție parțială sau totală a imaginii unui astru ca urmare a interpunerii altui astru între observator și corpul ceresc care dispare. ♦ Intermitența luminii unui far sau a unei geamanduri; (concr.) instalație de semnalizare prin becuri electrice așezate pe catargul navelor. 2. (Fig.) Dispariție sau trecere în umbră temporară a unei persoane sau a unui lucru. ♦ Întunecare, pierdere temporară a cunoștinței. [< fr. éclipse, cf. gr. ekleipsis < ekleipein – a dispărea].
eclípsă (eclípse), s. f. – Dispariție totală sau parțială a imaginii unui astru. – Var. (înv.) eclipsis. Gr. ἔϰλειψις (sec. XVII) și modern din fr. éclipse. – Der. eclipsa, vb.; ecliptic, adj. Cf. Gáldi 176.
Cuvinte Vecine:
eclipsaserăţi = e-clip-sá-se-răţi
eclipsaseşi = e-clip-sá-seşi
eclipsat = e-clip-sát
eclipsate = e-clip-sá-te
eclipsată = e-clip-sá-tă
eclipsau = e-clip-sáu
eclipsaşi = e-clip-sáşi
eclipsaţi = e-clip-sáţi
eclipse = e-clíp-se
eclipsează = e-clip-seá-ză
eclipsei = e-clíp-sei
eclipsele = e-clíp-se-le
eclipselor = e-clíp-se-lor
eclipsez = e-clip-séz
eclipseze = e-clip-sé-ze
eclipsezi = e-clip-sézi
eclipsând = e-clip-sấnd
eclipsă = e-clip-sắ (v.perf.s.)
eclipsă = e-clíp-să (s.)
eclipsăm = e-clip-sắm
eclipsări = e-clip-sắri