Despărțirea în silabe a cuvântului "exemplu":
exemplu = e • xém • plu
Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "exemplu":EXÉMPLU, exemple, s. n. 1. Ceea ce servește drept model, ceea ce servește pentru a ilustra ceva; persoană care, prin calitățile sale, poate servi drept model; pildă. ◊ Expr. A da (sau a fi) exemplu = a se purta astfel încât să trezească și în alții dorința de a-l imita, a constitui un model demn de urmat. A da de (sau ca) exemplu = a atrage atenția asupra unor persoane, a unor lucruri etc., pentru a îndemna pe alții să le imite. A urma exemplul (cuiva) sau a lua (pe cineva sau ceva) de (sau drept) exemplu = a imita (pe cineva sau ceva) 2. Caz sau fapt tipic care întrunește caracteristicile unei categorii întregi, citat pentru a lămuri, a sprijini o idee, o demonstrație. ◊ Loc. adv. De exemplu = de pildă, bunăoară. [Pr.: eg-zem-] – Din fr. éxemple, lat. exemplum.EXÉMPLU s.n. 1. Acțiune care poate servi de model; pildă. ♦ Persoană care întrunește toate calitățile pentru a putea fi imitată; model. 2. Caz, fapt cu anumite caractere tipice, simptomatice care este citat pentru a lămuri, a sprijini o idee, o demonstrație etc. 3. Pedeapsă; întâmplare care poate servi ca învățătură de minte, ca pildă. [Pron. eg-zem-, pl. -le, -luri. / cf. lat. exemplum, fr. exemple].» mai multe definiții (dictionarroman.ro)
Cuvinte Vecine:
exemplifice = e-xem-plí-fi-ceexemplifici = e-xem-plí-ficiexemplificând = e-xem-pli-fi-cấndexemplifică = e-xem-pli-fi-cắ (v.perf.s.)exemplifică = e-xem-plí-fi-că (v.prez.)exemplificăm = e-xem-pli-fi-cắmexemplificări = e-xem-pli-fi-cắriexemplificării = e-xem-pli-fi-cắ-riiexemplificările = e-xem-pli-fi-cắ-ri-leexemplificărilor = e-xem-pli-fi-cắ-ri-lorexemplu = e-xém-pluexemplul = e-xém-plulexemplului = e-xém-plu-luiexempt = e-xémptexempte = e-xémp-teexemptă = e-xémp-tăexempţi = e-xémpţiexempţiune = e-xemp-ţiú-neexempţiunea = e-xemp-ţiú-neaexempţiuni = e-xemp-ţi-úniexempţiunii = e-xemp-ţiú-nii Cuvinte care au ultima silabă "plu":
amplu = ám-plucentuplu = cen-tú-plucontemplu = con-tém-plucuplu = cú-plucvadruplu = cva-drú-plucvintuplu = cvin-tú-pluexemplu = e-xém-plumultiplu = mul-tí-pluniplu = ní-pluoctuplu = oc-tú-plupeplu = pé-pluperiplu = pe-rí-pluseptuplu = sep-tú-plusextuplu = sex-tú-plusimplu = sím-plusubmultiplu = sub-mul-tí-plusuplu = sú-plutemplu = tém-plutermocuplu = ter-mo-cú-plutriplu = trí-pluumplu = um-plú (v.perf.s.)» vezi toate cuvintele
EXÉMPLU, exemple, s. n. 1. Ceea ce servește drept model, ceea ce servește pentru a ilustra ceva; persoană care, prin calitățile sale, poate servi drept model; pildă. ◊ Expr. A da (sau a fi) exemplu = a se purta astfel încât să trezească și în alții dorința de a-l imita, a constitui un model demn de urmat. A da de (sau ca) exemplu = a atrage atenția asupra unor persoane, a unor lucruri etc., pentru a îndemna pe alții să le imite. A urma exemplul (cuiva) sau a lua (pe cineva sau ceva) de (sau drept) exemplu = a imita (pe cineva sau ceva) 2. Caz sau fapt tipic care întrunește caracteristicile unei categorii întregi, citat pentru a lămuri, a sprijini o idee, o demonstrație. ◊ Loc. adv. De exemplu = de pildă, bunăoară. [Pr.: eg-zem-] – Din fr. éxemple, lat. exemplum.
EXÉMPLU s.n. 1. Acțiune care poate servi de model; pildă. ♦ Persoană care întrunește toate calitățile pentru a putea fi imitată; model. 2. Caz, fapt cu anumite caractere tipice, simptomatice care este citat pentru a lămuri, a sprijini o idee, o demonstrație etc. 3. Pedeapsă; întâmplare care poate servi ca învățătură de minte, ca pildă. [Pron. eg-zem-, pl. -le, -luri. / cf. lat. exemplum, fr. exemple].
Cuvinte Vecine:
exemplifice = e-xem-plí-fi-ce
exemplifici = e-xem-plí-fici
exemplificând = e-xem-pli-fi-cấnd
exemplifică = e-xem-pli-fi-cắ (v.perf.s.)
exemplifică = e-xem-plí-fi-că (v.prez.)
exemplificăm = e-xem-pli-fi-cắm
exemplificări = e-xem-pli-fi-cắri
exemplificării = e-xem-pli-fi-cắ-rii
exemplificările = e-xem-pli-fi-cắ-ri-le
exemplificărilor = e-xem-pli-fi-cắ-ri-lor
exemplu = e-xém-plu
exemplul = e-xém-plul
exemplului = e-xém-plu-lui
exempt = e-xémpt
exempte = e-xémp-te
exemptă = e-xémp-tă
exempţi = e-xémpţi
exempţiune = e-xemp-ţiú-ne
exempţiunea = e-xemp-ţiú-nea
exempţiuni = e-xemp-ţi-úni
exempţiunii = e-xemp-ţiú-nii
Cuvinte care au ultima silabă "plu":
amplu = ám-plu
centuplu = cen-tú-plu
contemplu = con-tém-plu
cuplu = cú-plu
cvadruplu = cva-drú-plu
cvintuplu = cvin-tú-plu
exemplu = e-xém-plu
multiplu = mul-tí-plu
niplu = ní-plu
octuplu = oc-tú-plu
peplu = pé-plu
periplu = pe-rí-plu
septuplu = sep-tú-plu
sextuplu = sex-tú-plu
simplu = sím-plu
submultiplu = sub-mul-tí-plu
suplu = sú-plu
templu = tém-plu
termocuplu = ter-mo-cú-plu
triplu = trí-plu
umplu = um-plú (v.perf.s.)
» vezi toate cuvintele