Despărțirea în silabe a cuvântului "exercitiu":
exerciţiu = e • xer • cí • ţiu
Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "exercitiu":EXERCÍȚIU, exerciții, s. n. 1. Acțiune fizică sau intelectuală, făcută sistematic și repetat, în scopul dobândirii sau perfecționării unor deprinderi sau îndemânări. ♦ Instruire a militarilor pentru mânuirea armelor și executarea acțiunilor de luptă. ♦ Temă servind ca mijloc pentru dobândirea sau dezvoltarea îndemânării, cunoștințelor etc. într-un anumit domeniu. 2. (Despre un funcționar, o persoană oficială; în sintagma) în exercițiul funcțiunii = în timpul îndeplinirii sarcinilor de serviciu. 3. (Economie; în sintagma) Exercițiu bugetar = perioadă de timp, de obicei de un an, pentru care se întocmește și se execută bugetul unui stat. [Pr.: eg-zer-] – Din fr. exercice, lat. exercitium.EXERCÍȚIU s.n. 1. (De obicei la pl.) Acțiune fizică sau intelectuală, repetată, făcută pentru a dobândi sau a forma anumite deprinderi, abilități etc. ♦ Mică piesă vocală sau instrumentală creată în scopul de a obișnui pe cel care învață să cânte sau pe cel ce studiază un instrument muzical cu o anumită problemă tehnică. ♦ Instruire a militarilor pentru a învăța deprinderea mânuirii armelor și a modului de a lupta. ♦ Temă dată școlarilor spre a-i familiariza cu unele materii. 2. Exercitare, îndeplinire. ♦ Exercițiu bugetar = perioadă de un an pentru care se efectuează toate operațiile relative la bugetul unui stat; an bugetar. ◊ În exercițiul funcțiunii = în timpul serviciului legal. [Pron. -țiu, pl. -ii. / cf. lat. exercitium, fr. exercice].» mai multe definiții (dictionarroman.ro)
Cuvinte Vecine:
exercită = e-xér-ci-tă (v.prez.)exercităm = e-xer-ci-tắmexercitări = e-xer-ci-tắriexercitării = e-xer-ci-tắ-riiexercitările = e-xer-ci-tắ-ri-leexercitărilor = e-xer-ci-tắ-ri-lorexerciţi = e-xér-ciţiexerciţii = e-xer-cí-ţiiexerciţiile = e-xer-cí-ţi-i-leexerciţiilor = e-xer-cí-ţi-i-lorexerciţiu = e-xer-cí-ţiuexerciţiul = e-xer-cí-ţiulexerciţiului = e-xer-cí-ţiu-luiexereza = e-xe-ré-zaexereze = e-xe-ré-zeexerezei = e-xe-ré-zeiexerezele = e-xe-ré-ze-leexerezelor = e-xe-ré-ze-lorexereză = e-xe-ré-zăexerga = e-xér-gaexerge = e-xér-ge Cuvinte care au ultima silabă "ţiu":
armistiţiu = ar-mis-tí-ţiucelţiu = cél-ţiuciaţiu = ci-á-ţiuconsorţiu = con-sór-ţiuechinocţiu = e-chi-nóc-ţiuexerciţiu = e-xer-cí-ţiuinternunţiu = in-ter-nún-ţiuinterspaţiu = in-ter-spá-ţiuinterstiţiu = in-ter-stí-ţiuluteţiu = lu-té-ţiumorţiu = mor-ţíumuţiu = mu-ţíununţiu = nún-ţiupanariţiu = pa-na-rí-ţiupancraţiu = pan-crá-ţiuparodonţiu = pa-ro-dón-ţiuparodonţiu = par-o-dón-ţiu (struct.)periodonţiu = pe-ri-o-dón-ţiuprecipiţiu = pre-ci-pí-ţiupromeţiu = pro-mé-ţiusacerdoţiu = sa-cer-dó-ţiu» vezi toate cuvintele
EXERCÍȚIU, exerciții, s. n. 1. Acțiune fizică sau intelectuală, făcută sistematic și repetat, în scopul dobândirii sau perfecționării unor deprinderi sau îndemânări. ♦ Instruire a militarilor pentru mânuirea armelor și executarea acțiunilor de luptă. ♦ Temă servind ca mijloc pentru dobândirea sau dezvoltarea îndemânării, cunoștințelor etc. într-un anumit domeniu. 2. (Despre un funcționar, o persoană oficială; în sintagma) în exercițiul funcțiunii = în timpul îndeplinirii sarcinilor de serviciu. 3. (Economie; în sintagma) Exercițiu bugetar = perioadă de timp, de obicei de un an, pentru care se întocmește și se execută bugetul unui stat. [Pr.: eg-zer-] – Din fr. exercice, lat. exercitium.
EXERCÍȚIU s.n. 1. (De obicei la pl.) Acțiune fizică sau intelectuală, repetată, făcută pentru a dobândi sau a forma anumite deprinderi, abilități etc. ♦ Mică piesă vocală sau instrumentală creată în scopul de a obișnui pe cel care învață să cânte sau pe cel ce studiază un instrument muzical cu o anumită problemă tehnică. ♦ Instruire a militarilor pentru a învăța deprinderea mânuirii armelor și a modului de a lupta. ♦ Temă dată școlarilor spre a-i familiariza cu unele materii. 2. Exercitare, îndeplinire. ♦ Exercițiu bugetar = perioadă de un an pentru care se efectuează toate operațiile relative la bugetul unui stat; an bugetar. ◊ În exercițiul funcțiunii = în timpul serviciului legal. [Pron. -țiu, pl. -ii. / cf. lat. exercitium, fr. exercice].
Cuvinte Vecine:
exercită = e-xér-ci-tă (v.prez.)
exercităm = e-xer-ci-tắm
exercitări = e-xer-ci-tắri
exercitării = e-xer-ci-tắ-rii
exercitările = e-xer-ci-tắ-ri-le
exercitărilor = e-xer-ci-tắ-ri-lor
exerciţi = e-xér-ciţi
exerciţii = e-xer-cí-ţii
exerciţiile = e-xer-cí-ţi-i-le
exerciţiilor = e-xer-cí-ţi-i-lor
exerciţiu = e-xer-cí-ţiu
exerciţiul = e-xer-cí-ţiul
exerciţiului = e-xer-cí-ţiu-lui
exereza = e-xe-ré-za
exereze = e-xe-ré-ze
exerezei = e-xe-ré-zei
exerezele = e-xe-ré-ze-le
exerezelor = e-xe-ré-ze-lor
exereză = e-xe-ré-ză
exerga = e-xér-ga
exerge = e-xér-ge
Cuvinte care au ultima silabă "ţiu":
armistiţiu = ar-mis-tí-ţiu
celţiu = cél-ţiu
ciaţiu = ci-á-ţiu
consorţiu = con-sór-ţiu
echinocţiu = e-chi-nóc-ţiu
exerciţiu = e-xer-cí-ţiu
internunţiu = in-ter-nún-ţiu
interspaţiu = in-ter-spá-ţiu
interstiţiu = in-ter-stí-ţiu
luteţiu = lu-té-ţiu
morţiu = mor-ţíu
muţiu = mu-ţíu
nunţiu = nún-ţiu
panariţiu = pa-na-rí-ţiu
pancraţiu = pan-crá-ţiu
parodonţiu = pa-ro-dón-ţiu
parodonţiu = par-o-dón-ţiu (struct.)
periodonţiu = pe-ri-o-dón-ţiu
precipiţiu = pre-ci-pí-ţiu
promeţiu = pro-mé-ţiu
sacerdoţiu = sa-cer-dó-ţiu
» vezi toate cuvintele