Despărțirea în silabe a cuvântului "inalta":
înaltă = î • nál • tă
înalţă = î • nál • ţă
înălţa = î • năl • ţá
înălţă = î • năl • ţắ
Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "inalta":ÎNÁLT, -Ă, înalți, -te, adj. 1. Care se ridică mult în sus; foarte ridicat. ◊ Frunte înaltă = frunte mare, lată. ♦ (Substantivat, n.) Înălțime. ♦ (Despre ființe) De statură mare. ♦ Care se găsește la înălțime (mare). 2. (Despre sunete) Ascuțit2, subțire, acut. 3. (Despre tensiunea curentului electric, despre presiuni) Care are valoare sau măsură mare. ♦ (Despre frecvență) Cu un număr mare de perioade pe unitatea de timp. 4. Fig. Care este situat pe o treaptă ridicată în scara valorilor sau a importanței; superior; deosebit, important; distins, măreț. ◊ Înaltă fidelitate = calitate a unor aparate sau sisteme electroacustice de a reda cât mai fidel semnalele sonore (înregistrate); hi.-fi. [Var.: nalt, -ă adj.] – Lat. in altum.ÎNĂLȚÁ, înálț, vb. I. 1. Tranz. și refl. A (se) îndrepta în sus; a (se) ridica. ◊ Expr. (Tranz.) A(-și) înălța ochii = a privi în sus. (Intranz.) A înălța din umeri = a ridica din umeri în semn de nedumerire, de neștiință, de nepăsare etc. ♦ Tranz. A face să fie mai înalt prin ridicare și așezare pe un obiect situat mai sus etc. ♦ Refl. (Rar; cu determinarea „pe cal”, „în șa”) A se urca pe cal; a încăleca. 2. Refl. A deveni mai înalt; a crește. 3. Refl. (Despre clădiri, monumente etc.) A apărea, a se ivi (în toată înălțimea). 4. Tranz. A construi, a clădi. A înălța o casă. 5. Tranz. A ridica vocea, tonul; a pronunța tare. ♦ Refl. (Despre voce, glas, sunete) A se auzi (limpede). 6. Tranz. A ridica pe cineva în rang. ♦ Fig. A ridica din punct de vedere spiritual. Poezia înalță sufletul. ♦ Refl. A se arăta trufaș; a se mândri. [Var.: (reg.) nălțá vb. I] – Lat. inaltiare (< altus).» mai multe definiții (dictionarroman.ro)
Cuvinte Vecine:
înaintezi = î-na-in-téziînaintând = î-na-in-tấndînaintă = î-na-in-tắînaintăm = î-na-in-tắmînaintări = î-na-in-tắriînaintării = î-na-in-tắ-riiînaintările = î-na-in-tắ-ri-leînaintărilor = î-na-in-tắ-ri-lorînalt = î-náltînalte = î-nál-teînaltă = î-nál-tăînalţ = î-nálţînalţe = î-nál-ţeînalţi = î-nálţiînalţă = î-nál-ţăînamora = î-na-mo-ráînamora = în-a-mo-rá (struct.)înamorai = î-na-mo-ráiînamorai = în-a-mo-rái (struct.)înamoram = î-na-mo-rámînamoram = în-a-mo-rám (struct.) Cuvinte care au ultima silabă "tă" / "ţă" / "ţa":
aberantă = a-be-rán-tăabilită = a-bi-li-tắablactă = a-blac-tắabsentă = ab-sen-tắ (v.perf.s.)absentă = ab-sén-tă (adj.)absolventă = ab-sol-vén-tăabstinentă = ab-sti-nén-tăabundentă = a-bun-dén-tăacantă = a-cán-tăacarinată = a-ca-ri-ná-tăacceptă = ac-cep-tắ (v.perf.s.)acceptă = ac-cép-tă (v.prez.)acceptantă = ac-cep-tán-tăaccidentă = ac-ci-den-tắaceastă = a-ceás-tăachită = a-chi-tắ (v.perf.s.)achită = a-chí-tă (v.prez.)acidorezistentă = a-ci-do-re-zis-tén-tăaclimată = a-cli-ma-tắacolită = a-co-lí-tăacontă = a-con-tắ» vezi toate cuvintele
ÎNÁLT, -Ă, înalți, -te, adj. 1. Care se ridică mult în sus; foarte ridicat. ◊ Frunte înaltă = frunte mare, lată. ♦ (Substantivat, n.) Înălțime. ♦ (Despre ființe) De statură mare. ♦ Care se găsește la înălțime (mare). 2. (Despre sunete) Ascuțit2, subțire, acut. 3. (Despre tensiunea curentului electric, despre presiuni) Care are valoare sau măsură mare. ♦ (Despre frecvență) Cu un număr mare de perioade pe unitatea de timp. 4. Fig. Care este situat pe o treaptă ridicată în scara valorilor sau a importanței; superior; deosebit, important; distins, măreț. ◊ Înaltă fidelitate = calitate a unor aparate sau sisteme electroacustice de a reda cât mai fidel semnalele sonore (înregistrate); hi.-fi. [Var.: nalt, -ă adj.] – Lat. in altum.
ÎNĂLȚÁ, înálț, vb. I. 1. Tranz. și refl. A (se) îndrepta în sus; a (se) ridica. ◊ Expr. (Tranz.) A(-și) înălța ochii = a privi în sus. (Intranz.) A înălța din umeri = a ridica din umeri în semn de nedumerire, de neștiință, de nepăsare etc. ♦ Tranz. A face să fie mai înalt prin ridicare și așezare pe un obiect situat mai sus etc. ♦ Refl. (Rar; cu determinarea „pe cal”, „în șa”) A se urca pe cal; a încăleca. 2. Refl. A deveni mai înalt; a crește. 3. Refl. (Despre clădiri, monumente etc.) A apărea, a se ivi (în toată înălțimea). 4. Tranz. A construi, a clădi. A înălța o casă. 5. Tranz. A ridica vocea, tonul; a pronunța tare. ♦ Refl. (Despre voce, glas, sunete) A se auzi (limpede). 6. Tranz. A ridica pe cineva în rang. ♦ Fig. A ridica din punct de vedere spiritual. Poezia înalță sufletul. ♦ Refl. A se arăta trufaș; a se mândri. [Var.: (reg.) nălțá vb. I] – Lat. inaltiare (< altus).
Cuvinte Vecine:
înaintezi = î-na-in-tézi
înaintând = î-na-in-tấnd
înaintă = î-na-in-tắ
înaintăm = î-na-in-tắm
înaintări = î-na-in-tắri
înaintării = î-na-in-tắ-rii
înaintările = î-na-in-tắ-ri-le
înaintărilor = î-na-in-tắ-ri-lor
înalt = î-nált
înalte = î-nál-te
înaltă = î-nál-tă
înalţ = î-nálţ
înalţe = î-nál-ţe
înalţi = î-nálţi
înalţă = î-nál-ţă
înamora = î-na-mo-rá
înamora = în-a-mo-rá (struct.)
înamorai = î-na-mo-rái
înamorai = în-a-mo-rái (struct.)
înamoram = î-na-mo-rám
înamoram = în-a-mo-rám (struct.)
Cuvinte care au ultima silabă "tă" / "ţă" / "ţa":
aberantă = a-be-rán-tă
abilită = a-bi-li-tắ
ablactă = a-blac-tắ
absentă = ab-sen-tắ (v.perf.s.)
absentă = ab-sén-tă (adj.)
absolventă = ab-sol-vén-tă
abstinentă = ab-sti-nén-tă
abundentă = a-bun-dén-tă
acantă = a-cán-tă
acarinată = a-ca-ri-ná-tă
acceptă = ac-cep-tắ (v.perf.s.)
acceptă = ac-cép-tă (v.prez.)
acceptantă = ac-cep-tán-tă
accidentă = ac-ci-den-tắ
această = a-ceás-tă
achită = a-chi-tắ (v.perf.s.)
achită = a-chí-tă (v.prez.)
acidorezistentă = a-ci-do-re-zis-tén-tă
aclimată = a-cli-ma-tắ
acolită = a-co-lí-tă
acontă = a-con-tắ
» vezi toate cuvintele