judecand despărțit în silabe; cum se desparte în silabe judecand

Despărțirea în silabe a cuvântului "judecand":

judecând = ju  de  cấnd

Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "judecand":

JUDECÁ, júdec, vb. I. 1. Tranz. A-și forma o opinie despre cineva sau ceva, examinând argumentele, luând în considerare împrejurarile, urmările etc.; a discerne, a chibzui. 2. Tranz. A aprecia, a prețui, a califica. ♦ A considera, a socoti drept... 3. Tranz. și refl. (recipr.) A (se) critica, a (se) condamna, a (se) mustra. 4. Tranz. A examina o cauză sau o persoană în calitate de judecător și a da o hotărâre judiciară; p. ext. a hotărî, a decide ca arbitru, a soluționa un litigiu. ◊ Lucru judecat = caz asupra căruia s-a dat o hotărâre judiciară definitivă. ♦ Refl. recipr. A fi în proces, în litigiu cu cineva. – Lat. judicare.
judecá (júdec, judecát), vb. – 1. A examina o cauză, a da sentința într-o cauză. – 2. (Înv.) A condamna, a da o sentință. – 3. A guverna, a cîrmui, a conduce. – 4. A-și forma o opinie, a chibzui. – 5. A examina, a cerceta. – 6. A aprecia, a valora, a cîntări. – 7. A exprima o părere, a critica, a dojeni, a condamna. – Var. (Mold.) giudeca. Mr. giudic, giudicare, megl. judic, istr. judec. Lat. iūdĭcāre (Pușcariu 914; Candrea-Dens., 910; REW 4600; DAR), cf. alb. džukoń (Philippide, II, 645), it. giudicare, prov. jutgar, fr. juger, sp. juzgar, port. julgar. Der. judecată, s. f. (înv., sentință, hotărîre judecătorească; justiție, rațiune, bun simț; proces), care ar putea de asemenea să fie reprezentant al lat. (res)iūdicāta (după Candrea-Dens., 911 și DAR, de la pl. de la iūdicātum); judecător, s. m. (funcționar de stat care soluționează procesele, magistrat; arbitru), de la judeca cu suf. -tor; judecătoare, s. f. (tribunal, judecătorie), cu suf. -toare (după DAR, din lat. iūdicatōria sedes); judecătorie, s. f. (tribunal; profesiunea de judecător); judecătoreasă, s. f. (soție de judecător); judecătoresc, adj. (judicial); desjudeca, vb. (înv., a hotărî, a da o sentință); răsjudeca, vb. (a-și schimba prima hotărîre, a-și schimba părerea; a da din nou o sentință); prejudecată, s. f., pe baza fr. préjugé; prejudeca, vb., pe baza fr. préjuger; prejudeț, s. n. (înv., prejudecată) pe baza lat. praeiudicium; prejudiciu (var. prejudițiu), s. n. (prejudecată; pagubă, daună, extorsiune), dublet al cuvîntului anterior, prin intermediul fr. préjudice; prejudicia, vb., din fr. préjudicier.
judecá (a ~) vb., ind. prez. 3 júdecă
» mai multe definiții (dictionarroman.ro)

Cuvinte Vecine:

judecisem = ju-de-cí-sem
judeciseră = ju-de-cí-se-ră
judeciserăm = ju-de-cí-se-răm
judeciserăţi = ju-de-cí-se-răţi
judeciseşi = ju-de-cí-seşi
judecit = ju-de-cít
judecite = ju-de-cí-te
judecită = ju-de-cí-tă
judecişi = ju-de-cíşi
judeciţi = ju-de-cíţi
judecând = ju-de-cấnd
judecă = ju-de-cắ (v.perf.s.)
judecă = jú-de-că (v.prez.)
judecăm = ju-de-cắm
judecări = ju-de-cắri
judecării = ju-de-cắ-rii
judecările = ju-de-cắ-ri-le
judecărilor = ju-de-cắ-ri-lor
judecătoare = ju-de-că-toá-re
judecătoarea = ju-de-că-toá-rea
judecătoarei = ju-de-că-toá-rei

Cuvinte care au ultima silabă "când":

când = când
crescând = cres-cấnd
descrescând = des-cres-cấnd
fiecând = fi-e-cấnd
multiplicând = mul-ti-pli-cấnd
născând = năs-cấnd
nicicând = ni-ci-cấnd
oarecând = oa-re-cấnd
oareşicând = oa-reşi-cấnd
oricând = ori-cấnd
orişicând = ori-şi-cấnd
» vezi toate cuvintele
0.002s
Ai observatii? × Ai gasit o greseala sau vrei sa ne transmiti o observatie? Multumim pentru mesaj! Iti vom raspunde curand.
Trimite