Despărțirea în silabe a cuvântului "lupus":
lupus = lú • pus
Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "lupus":LUP, lupi, s. m. 1. Mamifer carnivor din familia canidelor, cu corpul de circa 150 cm lungime, acoperit cu blană sură, cu gâtul gros, cu capul mare, cu botul și urechile ascuțite și cu coada stufoasă (Canis lupus). ◊ Expr. Lup îmbrăcat în piele de oaie sau lup în pielea oii, se spune despre un om șiret, rău și prefăcut. A intrat lupu-n coșar = păzește-te de hoț. Vorbești de lup și lupul la ușă = vorbești despre cineva și acesta tocmai sosește. A da oile în paza lupului = a lăsa pe cineva la discreția dușmanilor. A avea urechi de lup = a auzi bine. A închide lupul în stână = a-și aduce singur dușmani în casă sau în preajmă. A trăi ca lupul în pădure = a trăi la largul său. A înghiți (sau a mânca) ca (sau cât) lupul = a înghiți sau a mânca mult și cu lăcomie. A se duce (ca) pe gura lupului = a dispărea cu repeziciune. A se arunca în gura lupului = a se expune primejdiilor. A scăpa (ca) din gura lupului = a (se) salva dintr-o situație foarte grea. A scoate (sau a trage) ca din gura lupului = a salva un lucru aproape pierdut. Foame de lup = foame mare. ♦ Fig. Om hrăpăreț și crud. 2. Compuse: lupul-bălții = (Iht.) știucă; lup-de-mare = a) numele unei specii de focă; fig. marinar experimentat, încercat; b) specie de pasăre acvatică de mărimea unui uliu, de culoare brun-întunecat, cu partea ventrală albă în timpul iernii, care cuibărește în ținuturile nordice (Stercorarius pomarinus); c) (Iht.) lavrac; d) pește teleostean marin lung de circa 1 m, cu dinți puternici (Anarchichas lupus); lupul-vrăbiilor = pasăre cu spinarea cenușie, cu aripile și cu coada negre; sfrâncioc (Lanius excubitor); lupul-albinelor = gândăcel carnivor, frumos colorat cu negru, negru-albăstrui și roșu, care trăiește pe flori (Trichodes apiarius). 3. Buștean susținut de o capră deasupra jilipului, folosit ca frână pentru reducerea vitezei lemnelor. 4. (Text.; în sintagmele) Lup amestecător = mașină de destrămat și de amestecat materia primă, care formează amestecul de fibre în filaturile de lână și de vigonia. Lup bătător = mașină de lucru folosită în filaturile de bumbac, care execută destrămarea și curățarea de impurități a bumbacului desfoiat în prealabil. Lup destrămător = mașină de lucru folosită în filaturile de lână și de vigonia pentru destrămarea firelor și a țesăturilor, în vederea recuperării fibrelor și a reintroducerii lor în amestec. – Lat. lupus.LÚPUS s. n. Boală a pielii și a mucoaselor, adesea de natură tuberculoasă, caracterizată prin apariția unor noduli care ulcerează, lăsând cicatrice întinse, deformante. – Din fr. lupus.» mai multe definiții (dictionarroman.ro)
Cuvinte Vecine:
lupul-albinelor = lú-pul-al-bí-ne-lorlupul-bălţii = lú-pul-bắl-ţiilupul-de-mare = lu-pul-de-má-relupul-vrăbiilor = lú-pul-vrắ-bi-i-lorlupulina = lu-pu-lí-nalupuline = lu-pu-lí-nelupulinei = lu-pu-lí-neilupulină = lu-pu-lí-nălupului = lú-pu-luilupului-de-mare = lu-pu-lui-de-má-relupus = lú-puslupusul = lú-pu-sullupusului = lú-pu-su-luilupuşor = lu-pu-şórlupuşori = lu-pu-şórilupuşorii = lu-pu-şó-riilupuşorilor = lu-pu-şó-ri-lorlupuşorul = lu-pu-şó-rullupuşorului = lu-pu-şó-ru-luilupă = lú-pălupăria = lu-pă-rí-a Cuvinte care au ultima silabă "pus":
antepus = an-te-púsapus = a-púsbranchipus = brán-chi-puscampus = cám-puscompus = com-púscorpus = cór-pusdescompus = des-com-púsdispus = dis-púsimpus = im-púsindispus = in-dis-púsinterpus = in-ter-púsjuxtapus = jux-ta-púslupus = lú-pusmesohippus = me-so-híp-pusnepus = ne-púsnespus = nes-púsnesupus = ne-su-púsopus = o-pús (v.part.)opus = ó-pus (s.)papus = pá-puspostpus = post-pús» vezi toate cuvintele
LUP, lupi, s. m. 1. Mamifer carnivor din familia canidelor, cu corpul de circa 150 cm lungime, acoperit cu blană sură, cu gâtul gros, cu capul mare, cu botul și urechile ascuțite și cu coada stufoasă (Canis lupus). ◊ Expr. Lup îmbrăcat în piele de oaie sau lup în pielea oii, se spune despre un om șiret, rău și prefăcut. A intrat lupu-n coșar = păzește-te de hoț. Vorbești de lup și lupul la ușă = vorbești despre cineva și acesta tocmai sosește. A da oile în paza lupului = a lăsa pe cineva la discreția dușmanilor. A avea urechi de lup = a auzi bine. A închide lupul în stână = a-și aduce singur dușmani în casă sau în preajmă. A trăi ca lupul în pădure = a trăi la largul său. A înghiți (sau a mânca) ca (sau cât) lupul = a înghiți sau a mânca mult și cu lăcomie. A se duce (ca) pe gura lupului = a dispărea cu repeziciune. A se arunca în gura lupului = a se expune primejdiilor. A scăpa (ca) din gura lupului = a (se) salva dintr-o situație foarte grea. A scoate (sau a trage) ca din gura lupului = a salva un lucru aproape pierdut. Foame de lup = foame mare. ♦ Fig. Om hrăpăreț și crud. 2. Compuse: lupul-bălții = (Iht.) știucă; lup-de-mare = a) numele unei specii de focă; fig. marinar experimentat, încercat; b) specie de pasăre acvatică de mărimea unui uliu, de culoare brun-întunecat, cu partea ventrală albă în timpul iernii, care cuibărește în ținuturile nordice (Stercorarius pomarinus); c) (Iht.) lavrac; d) pește teleostean marin lung de circa 1 m, cu dinți puternici (Anarchichas lupus); lupul-vrăbiilor = pasăre cu spinarea cenușie, cu aripile și cu coada negre; sfrâncioc (Lanius excubitor); lupul-albinelor = gândăcel carnivor, frumos colorat cu negru, negru-albăstrui și roșu, care trăiește pe flori (Trichodes apiarius). 3. Buștean susținut de o capră deasupra jilipului, folosit ca frână pentru reducerea vitezei lemnelor. 4. (Text.; în sintagmele) Lup amestecător = mașină de destrămat și de amestecat materia primă, care formează amestecul de fibre în filaturile de lână și de vigonia. Lup bătător = mașină de lucru folosită în filaturile de bumbac, care execută destrămarea și curățarea de impurități a bumbacului desfoiat în prealabil. Lup destrămător = mașină de lucru folosită în filaturile de lână și de vigonia pentru destrămarea firelor și a țesăturilor, în vederea recuperării fibrelor și a reintroducerii lor în amestec. – Lat. lupus.
LÚPUS s. n. Boală a pielii și a mucoaselor, adesea de natură tuberculoasă, caracterizată prin apariția unor noduli care ulcerează, lăsând cicatrice întinse, deformante. – Din fr. lupus.
Cuvinte Vecine:
lupul-albinelor = lú-pul-al-bí-ne-lor
lupul-bălţii = lú-pul-bắl-ţii
lupul-de-mare = lu-pul-de-má-re
lupul-vrăbiilor = lú-pul-vrắ-bi-i-lor
lupulina = lu-pu-lí-na
lupuline = lu-pu-lí-ne
lupulinei = lu-pu-lí-nei
lupulină = lu-pu-lí-nă
lupului = lú-pu-lui
lupului-de-mare = lu-pu-lui-de-má-re
lupus = lú-pus
lupusul = lú-pu-sul
lupusului = lú-pu-su-lui
lupuşor = lu-pu-şór
lupuşori = lu-pu-şóri
lupuşorii = lu-pu-şó-rii
lupuşorilor = lu-pu-şó-ri-lor
lupuşorul = lu-pu-şó-rul
lupuşorului = lu-pu-şó-ru-lui
lupă = lú-pă
lupăria = lu-pă-rí-a
Cuvinte care au ultima silabă "pus":
antepus = an-te-pús
apus = a-pús
branchipus = brán-chi-pus
campus = cám-pus
compus = com-pús
corpus = cór-pus
descompus = des-com-pús
dispus = dis-pús
impus = im-pús
indispus = in-dis-pús
interpus = in-ter-pús
juxtapus = jux-ta-pús
lupus = lú-pus
mesohippus = me-so-híp-pus
nepus = ne-pús
nespus = nes-pús
nesupus = ne-su-pús
opus = o-pús (v.part.)
opus = ó-pus (s.)
papus = pá-pus
postpus = post-pús
» vezi toate cuvintele