magulim despărțit în silabe; cum se desparte în silabe magulim

Despărțirea în silabe a cuvântului "magulim":

măgulim = mă  gu  lím

Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "magulim":

MĂGULÍ, măgulesc, vb. IV. 1. Tranz. A satisface amorul propriu sau vanitatea cuiva prin vorbe sau fapte; a flata; a linguși. 2. Refl. (Înv.) A se amăgi cu..., a se împăca cu..., a se încânta cu... – Din sl. magulitsen.
măgulí (măgulésc, măgulít), vb. – A flata, a linguși. Creație expresivă, cum o demonstrează suf. -li, și corespondența cu guguli, giugiuli, cocoli, fofoli, șoșoli etc., cu același sens. Trebuie să se pornească de la o rădăcină *măc- sau *moc- „obiect rotund”, cf. moacă și alte derivate menționate acolo. Fără îndoială, în general se consideră că-i vorba de un ngr. *μαγουλίζω, format după μάγουλον „obraz” (Cihac, II, 672 și II, 181; Meyer, IF, III, 69; Berneker, II, 4; Tiktin); dar această der. este îndoielnică, deoarece nu se poate concepe un vb. rom. care să provină dintr-un s. gr.: în mod normal, vb. trebuie să fi existat în gr., sau s. ar fi lăsat vreo urmă în rom. E adevărat că se menționează și un sl. maguliti se: dar Miklosich, Lexicon, 359, se îndoiește că acest cuvînt ar fi realmente sl. și că nu se poate cita decît un singur ex., al cărui sens este conjunctural, și care probabil provine din rom. Der. măguleală, s. f. (lingușire, flatare); măgulitor, adj. (lingușitor); măgulitură, s. f. (înv., lingușire); măglisi (var. mîglisi), vb. (a linguși), în loc de *măgulisi (după Cihac, II, 181, din pol. mahlować, rezultat imposibil din punct de vedere fonetic); măglisitor, adj. (lingușitor). Din rom. provine bg. din Trans. magula (Miklosich, Bulg., 126).
» mai multe definiții (dictionarroman.ro)

Cuvinte Vecine:

măguleaţi = mă-gu-leáţi
măguleli = mă-gu-léli
măgulelii = mă-gu-lé-lii
măgulelile = mă-gu-lé-li-le
măgulelilor = mă-gu-lé-li-lor
măgulesc = mă-gu-lésc
măguleşte = mă-gu-léş-te
măguleşti = mă-gu-léşti
măguli = mă-gu-lí
măgulii = mă-gu-líi
măgulim = mă-gu-lím
măgulind = mă-gu-línd
măgulire = mă-gu-lí-re
măgulirea = mă-gu-lí-rea
măguliri = mă-gu-líri
măgulirii = mă-gu-lí-rii
măgulirile = mă-gu-lí-ri-le
măgulirilor = mă-gu-lí-ri-lor
măguliră = mă-gu-lí-ră
măgulirăm = mă-gu-lí-răm
măgulirăţi = mă-gu-lí-răţi

Cuvinte care au ultima silabă "lim":

chelim = che-lím
chilim = chi-lím
ciulim = ciu-lím
moslim = mos-lím
muselim = mu-se-lím
muslim = mus-lím
pălim = pă-lím
talim = ta-lím
» vezi toate cuvintele
0.005s
Ai observatii? × Ai gasit o greseala sau vrei sa ne transmiti o observatie? Multumim pentru mesaj! Iti vom raspunde curand.
Trimite