miscau despărțit în silabe; cum se desparte în silabe miscau

Despărțirea în silabe a cuvântului "miscau":

mişcau = miş  cáu

Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "miscau":

MIȘCÁ, mișc, vb. I. 1. Intranz., refl. și tranz. A ieși sau a face să iasă din starea de repaus, de imobilitate; a(-și) schimba locul, poziția; a (se) clătina. ◊ Expr. (Intranz.; fam.) A mișca din urechi = a sugera cuiva că îi dai un bacșiș; a da cuiva un bacșiș. ♦ Tranz. și refl. A pune sau a fi în funcțiune, a face să funcționeze sau a funcționa. 2. Refl. și intranz. A porni din loc, a începe să se deplaseze în spațiu, a înainta. ♦ Refl. A frecventa o anumită societate, a veni în contact cu... 3. Refl. și intranz. A ieși din pasivitate; a acționa; a se strădui. ♦ Refl. (Despre grupuri sociale, colectivități) A se împotrivi, a se agita, a se revolta. 4. Intranz. Fig. (Fam.) A dovedi (oarecare) pricepere, a ști să se descurce. ♦ (Despre acțiuni, întreprinderi) A da rezultate satisfăcătoare. 5. Tranz. Fig. A determina pe cineva să acționeze; a îndemna, a însufleți. 6. Tranz. A impresiona sufletește, a emoționa; a înduioșa. – Et. nec.
mișcá (míșc, mișcát), vb. – 1. A muta, a agita. – 2. A impresiona, a înduioșa. – 3. A se pune în mișcare. – Megl. micicari. Origine îndoielnică. Pare să provină din lat. mĭscῑre „a agita” (› sp. mecer, cf. Corominas, III, 315), prin intermdiul unui der. de tipul *mĭscĭcāre, al cărui rezultat normal ar fi *mișčcare, cf. megl. Der. directă din lat. miscēre (Philippide, Principii, 48), din *micĭcāre în loc de micāre (Candrea, Rom., XXXI, 313), sau din sl. mykati sę „a parcurge, a străbate” (Cihac, 177) nu pare posibilă. – Der. mișcăcios, adj. (mobil); mișcare, s. f. (agitare; emoție); mișcător, adj. (mobil). Cf. nișcorici.
mișcá (a ~) vb., ind. prez. 2 sg. miști, 3 míșcă; conj. prez. 3 să míște
» mai multe definiții (dictionarroman.ro)

Cuvinte Vecine:

mişcarăţi = miş-cá-răţi
mişcase = miş-cá-se
mişcasem = miş-cá-sem
mişcaseră = miş-cá-se-ră
mişcaserăm = miş-cá-se-răm
mişcaserăţi = miş-cá-se-răţi
mişcaseşi = miş-cá-seşi
mişcat = miş-cát
mişcate = miş-cá-te
mişcată = miş-cá-tă
mişcau = miş-cáu
mişcaşi = miş-cáşi
mişcaţi = miş-cáţi
mişcând = miş-cấnd
mişcă = miş-cắ (v.perf.s.)
mişcă = míş-că (v.prez.)
mişcăm = miş-cắm
mişcări = miş-cắri
mişcării = miş-cắ-rii
mişcările = miş-cắ-ri-le
mişcărilor = miş-cắ-ri-lor

Cuvinte care au ultima silabă "cau":

căscau = căs-cáu
cracau = cra-cáu
mâncau = mân-cáu
mestecau = mes-te-cáu
mişcau = miş-cáu
muşcau = muş-cáu
secau = se-cáu
spurcau = spur-cáu
tărcau = tăr-cáu
» vezi toate cuvintele
0.001s
Ai observatii? × Ai gasit o greseala sau vrei sa ne transmiti o observatie? Multumim pentru mesaj! Iti vom raspunde curand.
Trimite