muscau despărțit în silabe; cum se desparte în silabe muscau

Despărțirea în silabe a cuvântului "muscau":

muşcau = muş  cáu

Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "muscau":

MUȘCÁ, mușc, vb. I. 1. Tranz. A apuca cu dinții și a strânge tare (provocând durere, rănind sau sfâșiind). ◊ Expr. A-și mușca mâinile (sau degetele) = a) a se căi amarnic; b) a se înfuria. A-și mușca limba (sau buzele) = a-și ascunde un sentiment puternic, a se stăpâni. A-l mușca pe cineva de inimă să... = a se lăsa ispitit să..., a fi cât pe-aci să... A mușca pământul = a cădea la pământ (rănit sau mort); p. ext. a muri (1). ♦ (Despre insecte) A pișca, a înțepa; a pricinui durere, usturime. ♦ Fig. A provoca cuiva o senzație chinuitoare, neplăcută (de frig, foame etc.). 2. Intranz. și tranz. A rupe cu dinții o porțiune dintr-un aliment (pentru a mânca). 3. Tranz. Fig. A ataca cu vorbe răutăcioase, sarcastice; a înțepa. – Et. nec.
mușcá (múșc, mușcát), vb. – A apuca cu dinții. – Var. înv. mucica. Mr. mîșcu, mușcu, mușcare, megl. mucicu, mucicari, istr. mucicu. Origine îndoielnică. Dacă se pornește de la forma înv. și dialectală mucicare, trebuie să se presupună un lat. *muticāre ‹ mutῑre „a mormăi”, formații paralele lat. mussāre › *mussicāre › sp. amusgar (Corominas, I, 196; REW 5776a). Trecerea semantică de la „mormăi” la „mușca” se verifică și în ex. sp., deși numai pe jumătate, căci nu ajunge să exprime decît ideea de „a se pregăti de mușcat”. În general, este preferată pornirea de la un lat. *muccicāre, în loc de *mūccŭlare ‹ mūccus (Candrea, Rom., XXXI, 313; Pușcariu 1136) sau din lat. mucceus încrucișat cu morsĭcāre (Pușcariu, Jb., XI, 61; REW 5767), cf. sicil. muttsikari, napol. muttsękare, abruz. muččęká. Der. mușcător, adj. (care mușcă; coroziv); mușcătură, s. f.; remușcare, s. f. (căință) format după fr. remords.
mușcá (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. mușc, 2 sg. muști, 3 múșcă; conj. prez. 3 să múște
» mai multe definiții (dictionarroman.ro)

Cuvinte Vecine:

muşcaseşi = muş-cá-seşi
muşcat = muş-cát
muşcata = muş-cá-ta
muşcate = muş-cá-te
muşcatei = muş-cá-tei
muşcatele = muş-cá-te-le
muşcatelor = muş-cá-te-lor
muşcatul = muş-cá-tul
muşcatului = muş-cá-tu-lui
muşcată = muş-cá-tă
muşcau = muş-cáu
muşcaşi = muş-cáşi
muşcaţi = muş-cáţi
muşchi = muşchi
muşchii = múş-chii
muşchilor = múş-chi-lor
muşchioase = muş-chioá-se
muşchioasă = muş-chioá-să
muşchios = muş-chiós
muşchioşi = muş-chióşi
muşchiul = múş-chiul

Cuvinte care au ultima silabă "cau":

căscau = căs-cáu
cracau = cra-cáu
mâncau = mân-cáu
mestecau = mes-te-cáu
mişcau = miş-cáu
muşcau = muş-cáu
secau = se-cáu
spurcau = spur-cáu
tărcau = tăr-cáu
» vezi toate cuvintele
0.001s
Ai observatii? × Ai gasit o greseala sau vrei sa ne transmiti o observatie? Multumim pentru mesaj! Iti vom raspunde curand.
Trimite