Despărțirea în silabe a cuvântului "navaleam":
năvăleam = nă • vă • leám
Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "navaleam":NĂVĂLÍ, năvălesc, vb. IV. Intranz. 1. A se repezi asupra cuiva sau undeva cu intenții agresive, dușmănoase, criminale etc. ♦ Spec. A se repezi asupra dușmanului sau asupra unui loc deținut de acesta. 2. A se repezi, a se năpusti undeva, spre ceva, a fugi în grabă la cineva, a da buzna. ♦ A intra sau a ieși în grabă (și pe neașteptate, în neorânduială ori în mare cantitate). 3. A reveni în mare grabă și în mare număr undeva, la cineva; a se îngrămădi, a se îmbulzi, a se înghesui. ♦ (Despre sânge) A se strânge în cantitate mare (într-un organ sau într-o parte a corpului). – Din sl. navaljati.năvălí (năvălésc, năvălít), vb. – 1. A invada, a intra. – 2. A se repezi, a asalta. – Mr. năvălire „a coborî”. Sl. navaljati „a tîrî” (Miklosich, Slaw. Elem., 31; Miklosich, Lexicon, 398; Cihac, II, 443), cf. val și bg. navalen „atîrnat”, bg. navališu „a aduna”, rus. navalitĭ „a îngrămădi”. – Der. năval, s. n. (rar, avalanșă); năvală, s. f. (invazie; atac, asalt; adv., repede); năvălitor, adj. (agresor); năvalnic, adj. (impetuos, irezistibil; s. m. plante, Scolopendrium vulgare, Polystichum filix mas, Pteridium aquilinum), cu suf. -nic (după Conev 43, din bg. navalinče; după Cihac, se cheamă așa pentru că i se atribuie în popor puterea de a face să alerge pretendenții după tinerele care poartă cu ele această plantă).» mai multe definiții (dictionarroman.ro)
Cuvinte Vecine:
năvădiseşi = nă-vă-dí-seşinăvădit = nă-vă-dítnăvădite = nă-vă-dí-tenăvăditul = nă-vă-dí-tulnăvăditului = nă-vă-dí-tu-luinăvădită = nă-vă-dí-tănăvădişi = nă-vă-díşinăvădiţi = nă-vă-díţinăvălea = nă-vă-leánăvăleai = nă-vă-leáinăvăleam = nă-vă-leámnăvălească = nă-vă-leás-cănăvăleau = nă-vă-leáunăvăleaţi = nă-vă-leáţinăvălesc = nă-vă-léscnăvăleşte = nă-vă-léş-tenăvăleşti = nă-vă-léştinăvăli = nă-vă-línăvălii = nă-vă-líinăvălim = nă-vă-límnăvălind = nă-vă-línd
NĂVĂLÍ, năvălesc, vb. IV. Intranz. 1. A se repezi asupra cuiva sau undeva cu intenții agresive, dușmănoase, criminale etc. ♦ Spec. A se repezi asupra dușmanului sau asupra unui loc deținut de acesta. 2. A se repezi, a se năpusti undeva, spre ceva, a fugi în grabă la cineva, a da buzna. ♦ A intra sau a ieși în grabă (și pe neașteptate, în neorânduială ori în mare cantitate). 3. A reveni în mare grabă și în mare număr undeva, la cineva; a se îngrămădi, a se îmbulzi, a se înghesui. ♦ (Despre sânge) A se strânge în cantitate mare (într-un organ sau într-o parte a corpului). – Din sl. navaljati.
năvălí (năvălésc, năvălít), vb. – 1. A invada, a intra. – 2. A se repezi, a asalta. – Mr. năvălire „a coborî”. Sl. navaljati „a tîrî” (Miklosich, Slaw. Elem., 31; Miklosich, Lexicon, 398; Cihac, II, 443), cf. val și bg. navalen „atîrnat”, bg. navališu „a aduna”, rus. navalitĭ „a îngrămădi”. – Der. năval, s. n. (rar, avalanșă); năvală, s. f. (invazie; atac, asalt; adv., repede); năvălitor, adj. (agresor); năvalnic, adj. (impetuos, irezistibil; s. m. plante, Scolopendrium vulgare, Polystichum filix mas, Pteridium aquilinum), cu suf. -nic (după Conev 43, din bg. navalinče; după Cihac, se cheamă așa pentru că i se atribuie în popor puterea de a face să alerge pretendenții după tinerele care poartă cu ele această plantă).
Cuvinte Vecine:
năvădiseşi = nă-vă-dí-seşi
năvădit = nă-vă-dít
năvădite = nă-vă-dí-te
năvăditul = nă-vă-dí-tul
năvăditului = nă-vă-dí-tu-lui
năvădită = nă-vă-dí-tă
năvădişi = nă-vă-díşi
năvădiţi = nă-vă-díţi
năvălea = nă-vă-leá
năvăleai = nă-vă-leái
năvăleam = nă-vă-leám
năvălească = nă-vă-leás-că
năvăleau = nă-vă-leáu
năvăleaţi = nă-vă-leáţi
năvălesc = nă-vă-lésc
năvăleşte = nă-vă-léş-te
năvăleşti = nă-vă-léşti
năvăli = nă-vă-lí
năvălii = nă-vă-líi
năvălim = nă-vă-lím
năvălind = nă-vă-línd