Despărțirea în silabe a cuvântului "nucleelor":
nucleelor = nu • clé • e • lor
Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "nucleelor":NUCLÉU, nuclee, s. n. 1. (Fiz.) Particulă centrală a unui atom alcătuită din protoni și neutroni, purtătoare de sarcini electrice pozitive, în care este concentrată aproape toată masa atomului. ◊ Nucleu cristalin = cristal de dimensiuni foarte mici, care servește ca centru de depunere în cursul cristalizării unei soluții sau topituri. (Astron.) Nucleu de cometă = parte a capului unei comete formată dintr-un conglomerat de bucăți de gheață și materie solidificată. Nucleu de galaxie = porțiune centrală a unei galaxii, cu aspect compact. 2. (Chim.) Ciclu de atomi sau ansamblu de cicluri de atomi alipite, care formează scheletul moleculelor unei substanțe și care rămâne neschimbat la toți derivații substanței respective. 3. (Biol.) Element constitutiv al celulei organice, de formă sferică sau ovoidală, situat în plasmă, având o structură proprie și îndeplinind funcții însemnate în viața celulei. ♦ Grupare de celule nervoase din axul nervos, care constituie centri nervoși sau regiunea de origine a unor nervi. 4. Fig. Element esențial, central al unui lucru, al unei acțiuni. ♦ Grup restrâns de persoane care acționează în mod organizat și în jurul căruia se formează sau tinde să se formeze o grupare mai mare. [Pl. și: (m.) nuclei] – Din fr. nucléus, lat. nucleus.NUCLÉU s.n. 1. (Chim.) Ciclu de atomi care compun scheletul moleculei unui corp chimic și care rămâne neschimbat la toți derivații corpului respectiv. ♦ (Fiz.) Partea centrală a unui atom, care poartă electricitate pozitivă și în care se concentrează aproape întreaga masă a atomului. ♦ (Biol.) Element central al unei celule, situat în plasmă, cu structură proprie și care are funcții importante în celulă. ♦ (Astr.) Porțiune centrală a unei comete, a unei galaxii. 2. (Fig.) Element esențial al unui lucru. [Pron. -cleu, pl. -ee, (s.m.) -ei. / < fr. nucléus, lat. nucleus].» mai multe definiții (dictionarroman.ro)
Cuvinte Vecine:
nucleaze = nu-cle-á-zenucleazei = nu-cle-á-zeinuclează = nu-cle-á-zănucleaţi = nu-cleáţinucleaţia = nu-cle-á-ţi-anucleaţie = nu-cle-á-ţi-enucleaţiei = nu-cle-á-ţi-einucleaţii = nu-cle-á-ţiinuclee = nu-clé-enucleele = nu-clé-e-lenucleelor = nu-clé-e-lornucleic = nu-clé-icnucleici = nu-clé-icinucleina = nu-cle-í-nanucleine = nu-cle-í-nenucleinei = nu-cle-í-neinucleinele = nu-cle-í-ne-lenucleinelor = nu-cle-í-ne-lornucleinic = nu-cle-í-nicnucleinici = nu-cle-í-nicinucleină = nu-cle-í-nă Cuvinte care au ultima silabă "lor":
agfacolor = ag-fa-co-lórambelor = ám-be-lorbeneficiarilor = be-ne-fi-ci-á-ri-lorbicolor = bi-co-lórcailor = cái-lorcăilor = cắ-i-lorcambriolor = cam-bri-o-lórcascadelor = cas-cá-de-lorcelor = cé-lorcolor = co-lórcontratorpilor = con-tra-tor-pi-lórcontrolor = con-tro-lórcoordonatelor = co-or-do-ná-te-lorcoralilor = co-rá-li-lorcvadricolor = cva-dri-co-lórderulor = de-ru-lórdoamnelor = doám-ne-lordomnilor = dóm-ni-loremailor = e-mai-lórfolclor = folc-lór (struct.)gasparcolor = gas-par-co-lór» vezi toate cuvintele
NUCLÉU, nuclee, s. n. 1. (Fiz.) Particulă centrală a unui atom alcătuită din protoni și neutroni, purtătoare de sarcini electrice pozitive, în care este concentrată aproape toată masa atomului. ◊ Nucleu cristalin = cristal de dimensiuni foarte mici, care servește ca centru de depunere în cursul cristalizării unei soluții sau topituri. (Astron.) Nucleu de cometă = parte a capului unei comete formată dintr-un conglomerat de bucăți de gheață și materie solidificată. Nucleu de galaxie = porțiune centrală a unei galaxii, cu aspect compact. 2. (Chim.) Ciclu de atomi sau ansamblu de cicluri de atomi alipite, care formează scheletul moleculelor unei substanțe și care rămâne neschimbat la toți derivații substanței respective. 3. (Biol.) Element constitutiv al celulei organice, de formă sferică sau ovoidală, situat în plasmă, având o structură proprie și îndeplinind funcții însemnate în viața celulei. ♦ Grupare de celule nervoase din axul nervos, care constituie centri nervoși sau regiunea de origine a unor nervi. 4. Fig. Element esențial, central al unui lucru, al unei acțiuni. ♦ Grup restrâns de persoane care acționează în mod organizat și în jurul căruia se formează sau tinde să se formeze o grupare mai mare. [Pl. și: (m.) nuclei] – Din fr. nucléus, lat. nucleus.
NUCLÉU s.n. 1. (Chim.) Ciclu de atomi care compun scheletul moleculei unui corp chimic și care rămâne neschimbat la toți derivații corpului respectiv. ♦ (Fiz.) Partea centrală a unui atom, care poartă electricitate pozitivă și în care se concentrează aproape întreaga masă a atomului. ♦ (Biol.) Element central al unei celule, situat în plasmă, cu structură proprie și care are funcții importante în celulă. ♦ (Astr.) Porțiune centrală a unei comete, a unei galaxii. 2. (Fig.) Element esențial al unui lucru. [Pron. -cleu, pl. -ee, (s.m.) -ei. / < fr. nucléus, lat. nucleus].
Cuvinte Vecine:
nucleaze = nu-cle-á-ze
nucleazei = nu-cle-á-zei
nuclează = nu-cle-á-ză
nucleaţi = nu-cleáţi
nucleaţia = nu-cle-á-ţi-a
nucleaţie = nu-cle-á-ţi-e
nucleaţiei = nu-cle-á-ţi-ei
nucleaţii = nu-cle-á-ţii
nuclee = nu-clé-e
nucleele = nu-clé-e-le
nucleelor = nu-clé-e-lor
nucleic = nu-clé-ic
nucleici = nu-clé-ici
nucleina = nu-cle-í-na
nucleine = nu-cle-í-ne
nucleinei = nu-cle-í-nei
nucleinele = nu-cle-í-ne-le
nucleinelor = nu-cle-í-ne-lor
nucleinic = nu-cle-í-nic
nucleinici = nu-cle-í-nici
nucleină = nu-cle-í-nă
Cuvinte care au ultima silabă "lor":
agfacolor = ag-fa-co-lór
ambelor = ám-be-lor
beneficiarilor = be-ne-fi-ci-á-ri-lor
bicolor = bi-co-lór
cailor = cái-lor
căilor = cắ-i-lor
cambriolor = cam-bri-o-lór
cascadelor = cas-cá-de-lor
celor = cé-lor
color = co-lór
contratorpilor = con-tra-tor-pi-lór
controlor = con-tro-lór
coordonatelor = co-or-do-ná-te-lor
coralilor = co-rá-li-lor
cvadricolor = cva-dri-co-lór
derulor = de-ru-lór
doamnelor = doám-ne-lor
domnilor = dóm-ni-lor
emailor = e-mai-lór
folclor = folc-lór (struct.)
gasparcolor = gas-par-co-lór
» vezi toate cuvintele