Despărțirea în silabe a cuvântului "oua":
oua = o • uá
ouă = o • uắ (verb - perfectul simplu)
ouă = ó • uă (substantiv)
ouă = ó • uă (verb - prezent)
Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "oua":OU, ouă, s. n. 1. Celulă rezultată dintr-un ovul fecundat de un spermatozoid și din care se dezvoltă, prin diviziuni repetate, un nou organism; zigot. ♦ Spec. Oul (1) de pasăre, protejat de o coajă calcaroasă și alcătuit din două membrane, din albuș și din gălbenuș, care este folosit ca aliment. ◊ Loc. adj. Ca oul = fragil. ◊ Expr. (Despre cloșcă) A sta pe ouă = a cloci. A umbla cu cineva ca cu un ou (moale) = a trata pe cineva (supărăcios) cu exagerat de multe menajamente, a menaja foarte mult pe cineva. (Merge sau calcă) parcă are ouă-n poală sau parcă calcă pe ouă = (merge) cu exagerată băgare de seamă. Oul lui Columb = problemă pe care cineva o rezolvă în mod foarte simplu, deși anterior părea foarte complicată și fără soluție. ♦ (Bot.) Celulă reproducătoare rezultată din fuziunea a doi gameți; zigot. 2. (Urmat de determinări care indică materia) Obiect în formă de ou (1). ◊ (Pop.) Oul genunchiului = rotulă. Oul piciorului = os proeminent care unește laba piciorului cu partea de jos a femurului[1]. – Lat. ovum.OUÁ, pers. 3 óuă, vb. I. Intranz., refl. și tranz. (Despre păsări, insecte) A face ouă. [Pr.: o-ua] – Din ou.» mai multe definiții (dictionarroman.ro)
Cuvinte Vecine:
otăviseră = o-tă-ví-se-răotăviserăm = o-tă-ví-se-rămotăviserăţi = o-tă-ví-se-răţiotăviseşi = o-tă-ví-seşiotăvit = o-tă-vítotăvite = o-tă-ví-teotăvită = o-tă-ví-tăotăvişi = o-tă-víşiotăviţi = o-tă-víţiou = ououa = o-uáouabaina = o-ua-ba-í-naouabaine = o-ua-ba-í-neouabainei = o-ua-ba-í-neiouabaină = o-ua-ba-í-năouai = o-uáiouam = o-uámouară = o-uá-răouarăm = o-uá-rămouarăţi = o-uá-răţiouase = o-uá-se Cuvinte care au ultima silabă "ua" / "uă":
babaua = ba-bá-uacacaua = ca-cá-uacaua = cá-uadeşeua = de-şe-uádoua = dó-uaînşeua = în-şe-uáneaua = neá-uanoua = nó-uaoua = o-uápiua = pi-uá (v.inf./v.imperf.)ploua = plo-uápogăceaua = po-gă-ceá-uapreziua = pre-zí-uapristandaua = pris-tan-dá-uaroua = ró-uasteaua = steá-uaziua = zí-ua» vezi toate cuvintele
OU, ouă, s. n. 1. Celulă rezultată dintr-un ovul fecundat de un spermatozoid și din care se dezvoltă, prin diviziuni repetate, un nou organism; zigot. ♦ Spec. Oul (1) de pasăre, protejat de o coajă calcaroasă și alcătuit din două membrane, din albuș și din gălbenuș, care este folosit ca aliment. ◊ Loc. adj. Ca oul = fragil. ◊ Expr. (Despre cloșcă) A sta pe ouă = a cloci. A umbla cu cineva ca cu un ou (moale) = a trata pe cineva (supărăcios) cu exagerat de multe menajamente, a menaja foarte mult pe cineva. (Merge sau calcă) parcă are ouă-n poală sau parcă calcă pe ouă = (merge) cu exagerată băgare de seamă. Oul lui Columb = problemă pe care cineva o rezolvă în mod foarte simplu, deși anterior părea foarte complicată și fără soluție. ♦ (Bot.) Celulă reproducătoare rezultată din fuziunea a doi gameți; zigot. 2. (Urmat de determinări care indică materia) Obiect în formă de ou (1). ◊ (Pop.) Oul genunchiului = rotulă. Oul piciorului = os proeminent care unește laba piciorului cu partea de jos a femurului[1]. – Lat. ovum.
OUÁ, pers. 3 óuă, vb. I. Intranz., refl. și tranz. (Despre păsări, insecte) A face ouă. [Pr.: o-ua] – Din ou.
Cuvinte Vecine:
otăviseră = o-tă-ví-se-ră
otăviserăm = o-tă-ví-se-răm
otăviserăţi = o-tă-ví-se-răţi
otăviseşi = o-tă-ví-seşi
otăvit = o-tă-vít
otăvite = o-tă-ví-te
otăvită = o-tă-ví-tă
otăvişi = o-tă-víşi
otăviţi = o-tă-víţi
ou = ou
oua = o-uá
ouabaina = o-ua-ba-í-na
ouabaine = o-ua-ba-í-ne
ouabainei = o-ua-ba-í-nei
ouabaină = o-ua-ba-í-nă
ouai = o-uái
ouam = o-uám
ouară = o-uá-ră
ouarăm = o-uá-răm
ouarăţi = o-uá-răţi
ouase = o-uá-se
Cuvinte care au ultima silabă "ua" / "uă":
babaua = ba-bá-ua
cacaua = ca-cá-ua
caua = cá-ua
deşeua = de-şe-uá
doua = dó-ua
înşeua = în-şe-uá
neaua = neá-ua
noua = nó-ua
oua = o-uá
piua = pi-uá (v.inf./v.imperf.)
ploua = plo-uá
pogăceaua = po-gă-ceá-ua
preziua = pre-zí-ua
pristandaua = pris-tan-dá-ua
roua = ró-ua
steaua = steá-ua
ziua = zí-ua
» vezi toate cuvintele