Despărțirea în silabe a cuvântului "parlii":
pârlii = pâr • líi (verb - perfectul simplu)
pârlii = pấr • lii (substantiv)
Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "parlii":PÂRLÍ, pârlesc, vb. IV. 1. Tranz. și refl. A (se) arde ușor la suprafață. ◊ Expr. (Tranz.) A o pârli la (sau de) fugă = a fugi repede. 2. Tranz. A trece prin flăcări un porc tăiat, o pasăre tăiată pentru a-i îndepărta complet perii, puful sau penele. 3. Tranz. și refl. A (se) înnegri (din cauza acțiunii soarelui); a (se) bronza. 4. Tranz. și refl. A (se) ofili, a (se) veșteji, a (se) usca. 5. Tranz. și refl. Fig. A (se) păcăli, a (se) înșela. – Din bg. părlja, scr. prljiti.pârlí (pârlésc, pârlít), vb. – 1. A pârjoli, a arde ușor. – 2. A se bronza, a se înnegri. – 3. A înșela, a amăgi. – 4. A da notă proastă unui elev. – 5. (Refl.) A pierde, a face o afacere proastă. – Megl. părlés, părliri. Sb. prljiti, bg. opărljam (Miklosich, Slaw. Elem., 40; Cihac, II, 243), cf. ceh. prliti, și pară, pîrjoli. – Der. pîrlaci, s. m. (escroc, șarlatan), pe care Philippide, II, 729, îl leagă greșit de alb. përlaj „a fura”; pîrlăcie, s. f. (Mold., pungășie); pîrlea, s. m. (nume care se evocă pentru a exprima ideea unei fugi la fel de rapide sau de precise ca pentru a scăpa de un incendiu), cf. focului, cu același sens, cr. u porlu zemlju „în țara pîrjolului = nu se știe unde”; Pîrlea-Vodă, s. m. (poreclă dată domnitorului Alexandru Mavrocordat, în timpul căruia, în 1783, a fost un mare incendiu în Iași); pîrlit, adj. (pîrlojit, ars; dezbrăcat, golan); pîrlitură, s. f. (pîrjol; arsură); pîrlă, adj. (oaie cu lîna încrețită pe jumătate), probabil pentru că lîna se încrețește cînd începe să fie arsă.pârlí (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. pârlésc, imperf. 3 sg. pârleá; conj. prez. 3 să pârleáscă» mai multe definiții (dictionarroman.ro)
Cuvinte Vecine:
pârlei = pấr-leipârleli = pâr-lélipârlelii = pâr-lé-liipârlelile = pâr-lé-li-lepârlelilor = pâr-lé-li-lorpârleo = pấr-leopârlesc = pâr-léscpârleşte = pâr-léş-tepârleşti = pâr-léştipârli = pâr-lípârlii = pâr-líi (v.perf.s.)pârlii = pấr-lii (s.)pârlim = pâr-límpârlind = pâr-líndpârlire = pâr-lí-repârlirea = pâr-lí-reapârliri = pâr-líripârlirii = pâr-lí-riipârlirile = pâr-lí-ri-lepârlirilor = pâr-lí-ri-lorpârliră = pâr-lí-ră Cuvinte care au ultima silabă "lii":
alcalii = al-cá-liianomalii = a-no-ma-líibelii = be-líi (v.perf.s.)belii = bé-lii (s.)beşlii = beş-líicălii = că-líicârjalii = câr-ja-líifelii = fe-líimitralii = mi-trá-liinăvârlii = nă-vâr-líiosmanlii = os-man-líipandalii = pan-da-líiparentalii = pa-ren-tá-liipârlii = pâr-líi (v.perf.s.)pârlii = pấr-lii (s.)represalii = re-pre-sá-liirusalii = ru-sá-liisălii = sắ-liispolii = spó-liiuniversalii = u-ni-ver-sá-lii» vezi toate cuvintele
PÂRLÍ, pârlesc, vb. IV. 1. Tranz. și refl. A (se) arde ușor la suprafață. ◊ Expr. (Tranz.) A o pârli la (sau de) fugă = a fugi repede. 2. Tranz. A trece prin flăcări un porc tăiat, o pasăre tăiată pentru a-i îndepărta complet perii, puful sau penele. 3. Tranz. și refl. A (se) înnegri (din cauza acțiunii soarelui); a (se) bronza. 4. Tranz. și refl. A (se) ofili, a (se) veșteji, a (se) usca. 5. Tranz. și refl. Fig. A (se) păcăli, a (se) înșela. – Din bg. părlja, scr. prljiti.
pârlí (pârlésc, pârlít), vb. – 1. A pârjoli, a arde ușor. – 2. A se bronza, a se înnegri. – 3. A înșela, a amăgi. – 4. A da notă proastă unui elev. – 5. (Refl.) A pierde, a face o afacere proastă. – Megl. părlés, părliri. Sb. prljiti, bg. opărljam (Miklosich, Slaw. Elem., 40; Cihac, II, 243), cf. ceh. prliti, și pară, pîrjoli. – Der. pîrlaci, s. m. (escroc, șarlatan), pe care Philippide, II, 729, îl leagă greșit de alb. përlaj „a fura”; pîrlăcie, s. f. (Mold., pungășie); pîrlea, s. m. (nume care se evocă pentru a exprima ideea unei fugi la fel de rapide sau de precise ca pentru a scăpa de un incendiu), cf. focului, cu același sens, cr. u porlu zemlju „în țara pîrjolului = nu se știe unde”; Pîrlea-Vodă, s. m. (poreclă dată domnitorului Alexandru Mavrocordat, în timpul căruia, în 1783, a fost un mare incendiu în Iași); pîrlit, adj. (pîrlojit, ars; dezbrăcat, golan); pîrlitură, s. f. (pîrjol; arsură); pîrlă, adj. (oaie cu lîna încrețită pe jumătate), probabil pentru că lîna se încrețește cînd începe să fie arsă.
pârlí (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. pârlésc, imperf. 3 sg. pârleá; conj. prez. 3 să pârleáscă
Cuvinte Vecine:
pârlei = pấr-lei
pârleli = pâr-léli
pârlelii = pâr-lé-lii
pârlelile = pâr-lé-li-le
pârlelilor = pâr-lé-li-lor
pârleo = pấr-leo
pârlesc = pâr-lésc
pârleşte = pâr-léş-te
pârleşti = pâr-léşti
pârli = pâr-lí
pârlii = pâr-líi (v.perf.s.)
pârlii = pấr-lii (s.)
pârlim = pâr-lím
pârlind = pâr-línd
pârlire = pâr-lí-re
pârlirea = pâr-lí-rea
pârliri = pâr-líri
pârlirii = pâr-lí-rii
pârlirile = pâr-lí-ri-le
pârlirilor = pâr-lí-ri-lor
pârliră = pâr-lí-ră
Cuvinte care au ultima silabă "lii":
alcalii = al-cá-lii
anomalii = a-no-ma-líi
belii = be-líi (v.perf.s.)
belii = bé-lii (s.)
beşlii = beş-líi
călii = că-líi
cârjalii = câr-ja-líi
felii = fe-líi
mitralii = mi-trá-lii
năvârlii = nă-vâr-líi
osmanlii = os-man-líi
pandalii = pan-da-líi
parentalii = pa-ren-tá-lii
pârlii = pâr-líi (v.perf.s.)
pârlii = pấr-lii (s.)
represalii = re-pre-sá-lii
rusalii = ru-sá-lii
sălii = sắ-lii
spolii = spó-lii
universalii = u-ni-ver-sá-lii
» vezi toate cuvintele