Despărțirea în silabe a cuvântului "pastrati":
păstraţi = păs • tráţi
Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "pastrati":PĂSTRÁ, păstrez, vb. I. Tranz. 1. A ține la loc sigur, păzind cu grijă, a pune bine; a ține în bună stare, a avea grijă, a pune bine; a ține în bună stare, a avea grijă de...; a ține în posesiunea sa. ♦ Spec. A conserva alimentele în bună stare, ferindu-le de alterare. ♦ A respecta, a nu călca, a nu viola (legi, norme de conduită, angajamente etc.) 2. A menține, a face să dureze. ◊ Loc. vb. A păstra tăcere(a) = a tăcea; a nu se destăinui. ◊ Expr. A (-și) păstra calmul (sau sângele rece) = a rămâne calm. A păstra amintirea (cuiva sau a ceva) sau a păstra (pe cineva sau ceva) în amintire (sau în inimă, în minte, în suflet) = a) a nu uita niciodată (pe cineva sau ceva); b) a oglindi, a reflecta (ceva din trecut). ♦ Refl. A rămâne, a se menține. 3. A nu divulga, a nu destăinui (secrete, taine etc.). 4. A pune ceva deoparte, a-și rezerva pentru altă ocazie sau pentru un anumit scop. – Din bg. pastrja.» mai multe definiții (dictionarroman.ro)
Cuvinte Vecine:
păstraserăm = păs-trá-se-rămpăstraserăţi = păs-trá-se-răţipăstraseşi = păs-trá-seşipăstrat = păs-trátpăstrate = păs-trá-tepăstratul = păs-trá-tulpăstratului = păs-trá-tu-luipăstrată = păs-trá-tăpăstrau = păs-tráupăstraşi = păs-tráşipăstraţi = păs-tráţipăstrează = păs-treá-zăpăstrez = păs-trézpăstreze = păs-tré-zepăstrezi = păs-trézipăstru = pắs-trupăstruga = păs-trú-gapăstrugarniţa = păs-tru-gár-ni-ţapăstrugarniţe = păs-tru-gár-ni-ţepăstrugarniţei = păs-tru-gár-ni-ţeipăstrugarniţele = păs-tru-gár-ni-ţe-le
PĂSTRÁ, păstrez, vb. I. Tranz. 1. A ține la loc sigur, păzind cu grijă, a pune bine; a ține în bună stare, a avea grijă, a pune bine; a ține în bună stare, a avea grijă de...; a ține în posesiunea sa. ♦ Spec. A conserva alimentele în bună stare, ferindu-le de alterare. ♦ A respecta, a nu călca, a nu viola (legi, norme de conduită, angajamente etc.) 2. A menține, a face să dureze. ◊ Loc. vb. A păstra tăcere(a) = a tăcea; a nu se destăinui. ◊ Expr. A (-și) păstra calmul (sau sângele rece) = a rămâne calm. A păstra amintirea (cuiva sau a ceva) sau a păstra (pe cineva sau ceva) în amintire (sau în inimă, în minte, în suflet) = a) a nu uita niciodată (pe cineva sau ceva); b) a oglindi, a reflecta (ceva din trecut). ♦ Refl. A rămâne, a se menține. 3. A nu divulga, a nu destăinui (secrete, taine etc.). 4. A pune ceva deoparte, a-și rezerva pentru altă ocazie sau pentru un anumit scop. – Din bg. pastrja.
Cuvinte Vecine:
păstraserăm = păs-trá-se-răm
păstraserăţi = păs-trá-se-răţi
păstraseşi = păs-trá-seşi
păstrat = păs-trát
păstrate = păs-trá-te
păstratul = păs-trá-tul
păstratului = păs-trá-tu-lui
păstrată = păs-trá-tă
păstrau = păs-tráu
păstraşi = păs-tráşi
păstraţi = păs-tráţi
păstrează = păs-treá-ză
păstrez = păs-tréz
păstreze = păs-tré-ze
păstrezi = păs-trézi
păstru = pắs-tru
păstruga = păs-trú-ga
păstrugarniţa = păs-tru-gár-ni-ţa
păstrugarniţe = păs-tru-gár-ni-ţe
păstrugarniţei = păs-tru-gár-ni-ţei
păstrugarniţele = păs-tru-gár-ni-ţe-le