patrunsei despărțit în silabe; cum se desparte în silabe patrunsei

Despărțirea în silabe a cuvântului "patrunsei":

pătrunsei = pă  trun  séi

Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "patrunsei":

PĂTRÚNDE, pătrúnd, vb. III. 1. Tranz. și intranz. A trece prin..., a străbate, a străpunge, a răzbate, a penetra; a perfora, a găuri. ♦ (Despre sunete, zgomote etc.) A ajunge până la a se propaga prin spațiu, a se face auzit. ♦ Tranz. A privi cu atenție; a scruta. 2. Intranz. A izbuti să ajungă, să intre, să străbată undeva; a se infiltra. ♦ Tranz. A umple; a îmbiba. 3. Tranz. A pune stăpânire, a cuprinde, a domina. ♦ Refl. A se lăsa sau a fi cuprins, copleșit, dominat. ♦ Fig. A mișca adânc; a emoționa, a impresiona; a tulbura. 4. Tranz. Fig. A izbuti să cunoască, să afle, să înțeleagă; a afla; a înțelege, a pricepe; a intui. ♦ Refl. A cunoaște, a afla; p. ext. a se convinge. – Lat. pertundere.
PĂTRÚNS, -Ă, pătrunși, -se, adj. 1. Străpuns, împuns: p. ext. străbătut, răzbit; copt, fiert, fript foarte bine. 2. Fig. Mișcat, emoționat, impresionat. 3. Fig. Gândit, judecat; aprofundat. ♦ Convins, încredințat. – V. pătrunde.
pătrúnde (pătrúnd, pătrúns), vb. – 1. A intra, a se băga. – 2. A străbate, a străpunge. – 3. A găuri, a înțepa. – 4. A-și face loc, a-și croi drum, a se face cunoscut. – 5. A scruta, a descoperi. – 6. A impresiona. – Mr. pitrundu, pitrumșu, pitrundere. Lat. pertundĕre (Pușcariu 1290; Candrea-Dens., 1362; REW 6435), cf. it. pertugio „gaură strîmtă”, logud. pertungere „a găuri” (Wagner 112). După părerea abandonată a lui Diez, Gramm., I, 444, din lat. pertrudĕre, cu n ca în mărunt, cărunt. – Der. pătrunzător, adj. (penetrant; perspicace); nepătruns, adj. (impenetrabil).
» mai multe definiții (dictionarroman.ro)

Cuvinte Vecine:

pătrunjei = pă-trun-jéi
pătrunjeii = pă-trun-jé-ii
pătrunjeilor = pă-trun-jé-i-lor
pătrunjel = pă-trun-jél
pătrunjel-de-câmp = pă-trun-jél-de-cấmp
pătrunjelul = pă-trun-jé-lul
pătrunjelul-câinelui = pă-trun-jé-lul-cấi-ne-lui
pătrunjelului = pă-trun-jé-lu-lui
pătruns = pă-trún-s
pătrunse = pă-trún-se
pătrunsei = pă-trun-séi
pătrunseră = pă-trún-se-ră
pătrunserăm = pă-trún-se-răm
pătrunserăţi = pă-trún-se-răţi
pătrunsese = pă-trun-sé-se
pătrunsesem = pă-trun-sé-sem
pătrunseseră = pă-trun-sé-se-ră
pătrunseserăm = pă-trun-sé-se-răm
pătrunseserăţi = pă-trun-sé-se-răţi
pătrunseseşi = pă-trun-sé-seşi
pătrunseşi = pă-trun-séşi

Cuvinte care au ultima silabă "sei":

fusei = fu-séi
» vezi toate cuvintele
0.001s
Ai observatii? × Ai gasit o greseala sau vrei sa ne transmiti o observatie? Multumim pentru mesaj! Iti vom raspunde curand.
Trimite