Despărțirea în silabe a cuvântului "ploaie":
ploaie = ploá • ie
Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "ploaie":PLOÁIE, ploi, s. f. 1. Precipitație atmosferică sub formă de picături de apă provenite din condensarea vaporilor din atmosferă. ◊ Loc. adv. Pe ploaie = în timp ce plouă. În (sau sub) ploaie = în bătaia ploii. ◊ Expr. (Fam.) Apă de ploaie, se zice despre o afirmație lipsită de conținut și de temei, despre o acțiune neserioasă etc. (Fam.) A(-și sau a-i) aranja ploile = a(-și) pregăti terenul, a(-și) face atmosferă favorabilă, a(-și) rezolva treburile, afacerile. A se lumina a ploaie = (despre cer, văzduh) a căpăta o lumină difuză care anunță venirea ploii. ♦ Picătură de ploaie (1). ♦ P. anal. Ceea ce vine (sau cade) în cantitate mare, ceea ce se revarsă, ceea ce este abundent. O ploaie de săgeți. ◊ (Astron.) Ploaie de stele = abundență de stele căzătoare venind din aceeași parte a cerului. 2. Alice mărunte pentru vânat păsări și animale mici. [Pr.: ploa-ie] – Lat. *plovia (= pluvia).PLOUÁ, pers. 3 plóuă, vb. I. 1. Intranz. impers. A cădea, a curge ploaia. ◊ Expr. A ploua cu găleata (sau ca din cofă) = a ploua foarte tare, cu picături mari și repezi. Plouă de varsă = plouă foarte tare. A ploua ca prin sită = a ploua mărunt și des; a cerne, a bura. Parcă tot îi ninge și-i plouă, se spune despre o persoană posomorâtă și mereu nemulțumită. (Fam.) A se face că plouă = a da impresia că nu observă un lucru sau un fapt neplăcut. ♦ Tranz. impers. A cădea ploaia asupra cuiva sau a ceva; a uda. 2. Tranz. și intranz. P. anal. A cădea (de sus) sau a lăsa să cadă ceva în cantitate sau în număr mare și în mod neîntrerupt. [Pr.: plo-ua] – Lat. plovere (= pluere).» mai multe definiții (dictionarroman.ro)
Cuvinte Vecine:
pliviturii = pli-vi-tú-riipliviturile = pli-vi-tú-ri-le (s.)pliviturile = pli-ví-tu-ri-le (s.)pliviturilor = pli-vi-tú-ri-lor (s.)pliviturilor = pli-ví-tu-ri-lor (s.)plivitură = pli-vi-tú-răplivită = pli-ví-tăplivişi = pli-víşipliviţi = pli-víţiploaia = ploá-iaploaie = ploá-ieplocoane = plo-coá-neplocoanele = plo-coá-ne-leplocoanelor = plo-coá-ne-lorplocon = plo-cónploconaş = plo-co-náşploconaşe = plo-co-ná-şeploconaşele = plo-co-ná-şe-leploconaşelor = plo-co-ná-şe-lorploconaşul = plo-co-ná-şulploconaşului = plo-co-ná-şu-lui Cuvinte care au ultima silabă "ie":
acioaie = a-ci-oá-ieanevoie = a-ne-vó-ieapăraie = a-pă-rá-iebabaie = ba-bá-iebaie = bá-iebâţâie = bấ-ţâ-iebătaie = bă-tá-iebobotaie = bo-bo-tá-iebrezaie = bre-zá-iebucălaie = bu-că-lá-iebudăie = bu-dắ-iebunăvoie = bu-nă-vó-iecămăruie = că-mă-rú-iecănăţuie = că-nă-ţú-iecârâie = câ-rấ-ie (s.)cârâie = cấ-râ-ie (v.prez.)cărăruie = că-ră-rú-iecârceie = câr-cé-iecăsoaie = că-soá-iecăţuie = că-ţú-ieceacăie = cea-cắ-ie» vezi toate cuvintele
PLOÁIE, ploi, s. f. 1. Precipitație atmosferică sub formă de picături de apă provenite din condensarea vaporilor din atmosferă. ◊ Loc. adv. Pe ploaie = în timp ce plouă. În (sau sub) ploaie = în bătaia ploii. ◊ Expr. (Fam.) Apă de ploaie, se zice despre o afirmație lipsită de conținut și de temei, despre o acțiune neserioasă etc. (Fam.) A(-și sau a-i) aranja ploile = a(-și) pregăti terenul, a(-și) face atmosferă favorabilă, a(-și) rezolva treburile, afacerile. A se lumina a ploaie = (despre cer, văzduh) a căpăta o lumină difuză care anunță venirea ploii. ♦ Picătură de ploaie (1). ♦ P. anal. Ceea ce vine (sau cade) în cantitate mare, ceea ce se revarsă, ceea ce este abundent. O ploaie de săgeți. ◊ (Astron.) Ploaie de stele = abundență de stele căzătoare venind din aceeași parte a cerului. 2. Alice mărunte pentru vânat păsări și animale mici. [Pr.: ploa-ie] – Lat. *plovia (= pluvia).
PLOUÁ, pers. 3 plóuă, vb. I. 1. Intranz. impers. A cădea, a curge ploaia. ◊ Expr. A ploua cu găleata (sau ca din cofă) = a ploua foarte tare, cu picături mari și repezi. Plouă de varsă = plouă foarte tare. A ploua ca prin sită = a ploua mărunt și des; a cerne, a bura. Parcă tot îi ninge și-i plouă, se spune despre o persoană posomorâtă și mereu nemulțumită. (Fam.) A se face că plouă = a da impresia că nu observă un lucru sau un fapt neplăcut. ♦ Tranz. impers. A cădea ploaia asupra cuiva sau a ceva; a uda. 2. Tranz. și intranz. P. anal. A cădea (de sus) sau a lăsa să cadă ceva în cantitate sau în număr mare și în mod neîntrerupt. [Pr.: plo-ua] – Lat. plovere (= pluere).
Cuvinte Vecine:
pliviturii = pli-vi-tú-rii
pliviturile = pli-vi-tú-ri-le (s.)
pliviturile = pli-ví-tu-ri-le (s.)
pliviturilor = pli-vi-tú-ri-lor (s.)
pliviturilor = pli-ví-tu-ri-lor (s.)
plivitură = pli-vi-tú-ră
plivită = pli-ví-tă
plivişi = pli-víşi
pliviţi = pli-víţi
ploaia = ploá-ia
ploaie = ploá-ie
plocoane = plo-coá-ne
plocoanele = plo-coá-ne-le
plocoanelor = plo-coá-ne-lor
plocon = plo-cón
ploconaş = plo-co-náş
ploconaşe = plo-co-ná-şe
ploconaşele = plo-co-ná-şe-le
ploconaşelor = plo-co-ná-şe-lor
ploconaşul = plo-co-ná-şul
ploconaşului = plo-co-ná-şu-lui
Cuvinte care au ultima silabă "ie":
acioaie = a-ci-oá-ie
anevoie = a-ne-vó-ie
apăraie = a-pă-rá-ie
babaie = ba-bá-ie
baie = bá-ie
bâţâie = bấ-ţâ-ie
bătaie = bă-tá-ie
bobotaie = bo-bo-tá-ie
brezaie = bre-zá-ie
bucălaie = bu-că-lá-ie
budăie = bu-dắ-ie
bunăvoie = bu-nă-vó-ie
cămăruie = că-mă-rú-ie
cănăţuie = că-nă-ţú-ie
cârâie = câ-rấ-ie (s.)
cârâie = cấ-râ-ie (v.prez.)
cărăruie = că-ră-rú-ie
cârceie = câr-cé-ie
căsoaie = că-soá-ie
căţuie = că-ţú-ie
ceacăie = cea-cắ-ie
» vezi toate cuvintele