Despărțirea în silabe a cuvântului "ploua":
ploua = plo • uá
plouă = plo • uắ (verb - perfectul simplu)
plouă = pló • uă (verb - prezent)
Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "ploua":PLOUÁ, pers. 3 plóuă, vb. I. 1. Intranz. impers. A cădea, a curge ploaia. ◊ Expr. A ploua cu găleata (sau ca din cofă) = a ploua foarte tare, cu picături mari și repezi. Plouă de varsă = plouă foarte tare. A ploua ca prin sită = a ploua mărunt și des; a cerne, a bura. Parcă tot îi ninge și-i plouă, se spune despre o persoană posomorâtă și mereu nemulțumită. (Fam.) A se face că plouă = a da impresia că nu observă un lucru sau un fapt neplăcut. ♦ Tranz. impers. A cădea ploaia asupra cuiva sau a ceva; a uda. 2. Tranz. și intranz. P. anal. A cădea (de sus) sau a lăsa să cadă ceva în cantitate sau în număr mare și în mod neîntrerupt. [Pr.: plo-ua] – Lat. plovere (= pluere).» mai multe definiții (dictionarroman.ro)
Cuvinte Vecine:
ploscuţele = plos-cú-ţe-leploscuţelor = plos-cú-ţe-lorploscuţă = plos-cú-ţăploscă = plós-căplot = plotplotul = pló-tulplotului = pló-tu-luiploturi = pló-turiploturile = pló-tu-ri-leploturilor = pló-tu-ri-lorploua = plo-uáplouase = plo-uá-seplouat = plo-uátplouate = plo-uá-teplouată = plo-uá-tăplouaţi = plo-uáţiplouând = plo-uấndplouă = plo-uắ (v.perf.s.)plouă = pló-uă (v.prez.)plozi = ploziplozii = pló-zii Cuvinte care au ultima silabă "ua" / "uă":
babaua = ba-bá-uacacaua = ca-cá-uacaua = cá-uadeşeua = de-şe-uádoua = dó-uaînşeua = în-şe-uáneaua = neá-uanoua = nó-uaoua = o-uápiua = pi-uá (v.inf./v.imperf.)ploua = plo-uápogăceaua = po-gă-ceá-uapreziua = pre-zí-uapristandaua = pris-tan-dá-uaroua = ró-uasteaua = steá-uaziua = zí-ua» vezi toate cuvintele
PLOUÁ, pers. 3 plóuă, vb. I. 1. Intranz. impers. A cădea, a curge ploaia. ◊ Expr. A ploua cu găleata (sau ca din cofă) = a ploua foarte tare, cu picături mari și repezi. Plouă de varsă = plouă foarte tare. A ploua ca prin sită = a ploua mărunt și des; a cerne, a bura. Parcă tot îi ninge și-i plouă, se spune despre o persoană posomorâtă și mereu nemulțumită. (Fam.) A se face că plouă = a da impresia că nu observă un lucru sau un fapt neplăcut. ♦ Tranz. impers. A cădea ploaia asupra cuiva sau a ceva; a uda. 2. Tranz. și intranz. P. anal. A cădea (de sus) sau a lăsa să cadă ceva în cantitate sau în număr mare și în mod neîntrerupt. [Pr.: plo-ua] – Lat. plovere (= pluere).
Cuvinte Vecine:
ploscuţele = plos-cú-ţe-le
ploscuţelor = plos-cú-ţe-lor
ploscuţă = plos-cú-ţă
ploscă = plós-că
plot = plot
plotul = pló-tul
plotului = pló-tu-lui
ploturi = pló-turi
ploturile = pló-tu-ri-le
ploturilor = pló-tu-ri-lor
ploua = plo-uá
plouase = plo-uá-se
plouat = plo-uát
plouate = plo-uá-te
plouată = plo-uá-tă
plouaţi = plo-uáţi
plouând = plo-uấnd
plouă = plo-uắ (v.perf.s.)
plouă = pló-uă (v.prez.)
plozi = plozi
plozii = pló-zii
Cuvinte care au ultima silabă "ua" / "uă":
babaua = ba-bá-ua
cacaua = ca-cá-ua
caua = cá-ua
deşeua = de-şe-uá
doua = dó-ua
înşeua = în-şe-uá
neaua = neá-ua
noua = nó-ua
oua = o-uá
piua = pi-uá (v.inf./v.imperf.)
ploua = plo-uá
pogăceaua = po-gă-ceá-ua
preziua = pre-zí-ua
pristandaua = pris-tan-dá-ua
roua = ró-ua
steaua = steá-ua
ziua = zí-ua
» vezi toate cuvintele