Despărțirea în silabe a cuvântului "puii":
puii = pu • íi (verb - perfectul simplu)
puii = pú • ii (substantiv)
Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "puii":PUI1, pui, s. m., interj. I. S. m. 1. (De obicei urmat de determinări care indică specia) Pasăre, de la ieșirea din ou până la maturitate. ◊ Expr. Pui de cuc = bastard. Pui de bogdaproste = a) pui de găină (de obicei mai mic și mai slab) care se dă de pomană la înmormântare; b) copil mic, prăpădit; copil al nimănui; bastard. 2. Spec. Pui1 (I 1) de găină; carnea gătită a acestei păsări. 3. P. gener. Orice animal de la naștere până la maturitate. ◊ Expr. Pui de viperă (sau de năpârcă) = om rău, viclean, primejdios. 4. Ou sau larvă de insectă. 5. Copil. ◊ Expr. Pui de lele = a) copil din flori, bastard; p. ext. derbedeu; b) bărbat afemeiat; c) femeie ușuratică, imorală. (Nici) pui de om = nici țipenie, nimeni. ♦ (Fam.; adesea la voc.) Termen de dezmierdare folosit când vorbești cu sau despre un copil ori cu sau despre bărbatul iubit. ♦ (Urmat de prep. „de”, care introduce un nume de obiect, dă acestuia valoare de diminutiv) Pui de mămăligă. Pui de pernă. ♦ (Urmat de prep. „de”, care introduce diverse nume, conferă acestora valoare de superlativ) Pui de somn. Pui de bătaie. 6. Plantă tânără, puiet; ramură tânără care crește din rădăcina sau tulpina unei plante; mlădiță, lăstar. ♦ Spec. Vlăstar care răsare pe lângă tulpina porumbului, copileț. 7. (Pop.; la pl.) Cusătură decorativă măruntă în formă de cruciulițe pe pieptul, pe poalele și pe mânecile cămășilor țărănești. ♦ (Reg.) Puncte de altă culoare pe fondul unei țesături; picățele. 8. Ambarcație mică cu vâsle, folosită pentru anumite servicii la bordul vaselor mai mari. II. Interj. (De obicei repetat) Strigăt cu care se cheamă puii1 (I 2) sau alte păsări de curte. – Lat. *pulleus (= pullus).PUI2, pui, s. m. Puișor2. – Din scr. pulja.PUI DE BALTĂ s.m. În gastronomie, denumire înscrisă pe lista de bucate pentru broască (Rana esculenta), respectiv pentru preparatele din pulpe de broască. » mai multe definiții (dictionarroman.ro)
Cuvinte Vecine:
puierniţă = pu-iér-ni-ţăpuiesc = pu-iéscpuiet = pu-iétpuietul = pu-ié-tulpuietului = pu-ié-tu-luipuieşte = pu-iéş-tepuieşti = pu-iéştipuieţi = pu-iéţipuieţii = pu-ié-ţiipuieţilor = pu-ié-ţi-lorpuii = pu-íi (v.perf.s.)puii = pú-ii (s.)puilor = pú-i-lorpuim = pu-ímpuind = pu-índpuioase = pu-ioá-sepuioasă = pu-ioá-săpuios = pu-ióspuioşi = pu-ióşipuire = pu-í-repuirea = pu-í-rea Cuvinte care au ultima silabă "ii":
boii = bo-íi (v.perf.s.)boii = bó-ii (s.)iarba-găii = iár-ba-gắ-iiii = ii (interj.)iii = i-iilimba-oii = lím-ba-ó-iioii = ó-iipuii = pu-íi (v.perf.s.)puii = pú-ii (s.)ţâţa-oii = ţấ-ţa-ó-iiunghia-găii = ún-ghia-gắ-ii» vezi toate cuvintele
PUI1, pui, s. m., interj. I. S. m. 1. (De obicei urmat de determinări care indică specia) Pasăre, de la ieșirea din ou până la maturitate. ◊ Expr. Pui de cuc = bastard. Pui de bogdaproste = a) pui de găină (de obicei mai mic și mai slab) care se dă de pomană la înmormântare; b) copil mic, prăpădit; copil al nimănui; bastard. 2. Spec. Pui1 (I 1) de găină; carnea gătită a acestei păsări. 3. P. gener. Orice animal de la naștere până la maturitate. ◊ Expr. Pui de viperă (sau de năpârcă) = om rău, viclean, primejdios. 4. Ou sau larvă de insectă. 5. Copil. ◊ Expr. Pui de lele = a) copil din flori, bastard; p. ext. derbedeu; b) bărbat afemeiat; c) femeie ușuratică, imorală. (Nici) pui de om = nici țipenie, nimeni. ♦ (Fam.; adesea la voc.) Termen de dezmierdare folosit când vorbești cu sau despre un copil ori cu sau despre bărbatul iubit. ♦ (Urmat de prep. „de”, care introduce un nume de obiect, dă acestuia valoare de diminutiv) Pui de mămăligă. Pui de pernă. ♦ (Urmat de prep. „de”, care introduce diverse nume, conferă acestora valoare de superlativ) Pui de somn. Pui de bătaie. 6. Plantă tânără, puiet; ramură tânără care crește din rădăcina sau tulpina unei plante; mlădiță, lăstar. ♦ Spec. Vlăstar care răsare pe lângă tulpina porumbului, copileț. 7. (Pop.; la pl.) Cusătură decorativă măruntă în formă de cruciulițe pe pieptul, pe poalele și pe mânecile cămășilor țărănești. ♦ (Reg.) Puncte de altă culoare pe fondul unei țesături; picățele. 8. Ambarcație mică cu vâsle, folosită pentru anumite servicii la bordul vaselor mai mari. II. Interj. (De obicei repetat) Strigăt cu care se cheamă puii1 (I 2) sau alte păsări de curte. – Lat. *pulleus (= pullus).
PUI2, pui, s. m. Puișor2. – Din scr. pulja.
PUI DE BALTĂ s.m. În gastronomie, denumire înscrisă pe lista de bucate pentru broască (Rana esculenta), respectiv pentru preparatele din pulpe de broască.
Cuvinte Vecine:
puierniţă = pu-iér-ni-ţă
puiesc = pu-iésc
puiet = pu-iét
puietul = pu-ié-tul
puietului = pu-ié-tu-lui
puieşte = pu-iéş-te
puieşti = pu-iéşti
puieţi = pu-iéţi
puieţii = pu-ié-ţii
puieţilor = pu-ié-ţi-lor
puii = pu-íi (v.perf.s.)
puii = pú-ii (s.)
puilor = pú-i-lor
puim = pu-ím
puind = pu-índ
puioase = pu-ioá-se
puioasă = pu-ioá-să
puios = pu-iós
puioşi = pu-ióşi
puire = pu-í-re
puirea = pu-í-rea
Cuvinte care au ultima silabă "ii":
boii = bo-íi (v.perf.s.)
boii = bó-ii (s.)
iarba-găii = iár-ba-gắ-ii
ii = ii (interj.)
iii = i-ii
limba-oii = lím-ba-ó-ii
oii = ó-ii
puii = pu-íi (v.perf.s.)
puii = pú-ii (s.)
ţâţa-oii = ţấ-ţa-ó-ii
unghia-găii = ún-ghia-gắ-ii
» vezi toate cuvintele