Despărțirea în silabe a cuvântului "purici":
purici = pú • rici
Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "purici":PURICÁ, púric, vb. I. 1. Tranz. și refl. (Pop. și fam.) A (se) curăța de purici. 2. Tranz. Fig. (Fam.) A examina ceva cu atenție, cu de-amănuntul. [Var.: purecá vb. I] – Probabil lat. *pulicare (< pulicem).PÚRICE, purici, s. m. 1. Nume dat mai multor insecte mici parazite, de culoare neagră-cafenie, fără aripi, cu picioarele posterioare adaptate pentru sărit, care se hrănesc cu sânge supt din corpul omului sau al unor animale. ◊ Expr. A i se face (cuiva) inima cât un purice, se spune când cineva se simte în mare primejdie, când este foarte speriat. A nu face (mulți) purici (undeva sau cu cineva) = a nu sta mult (undeva sau cu cineva). (În basme) De (sau pe) când se potcovea puricele = foarte demult; niciodată. 2. Numele a două specii de insecte parazite mici, care trăiesc pe plante: a) insectă de culoare albastră sau verde, cu un cap mic și cu antene subțiri, care distruge legumele, în special răsadul de varză (Haltica obracea); b) insectă de culoare neagră, care ataca inul, trifoiul și varza (Haltica nemorum). ◊ Compus: (Entom.) purice-de-apă = dafnie. 3. (La pl.) Cuie foarte mici, cu floarea mare, folosite în tapițerie, în cizmărie etc. 4. (La pl.) Impurități (de forma unor punctișoare) care apar pe țesăturile de bumbac nesupuse procesului de albire. 5. (Tehn.; la pl.) Bucăți mici de piatră, de beton sau de oțel care se așază pe fundul cofrajului, sub armături etc. [Var.: púrece, púrec s. m.] – Lat. pulex, -icis.» mai multe definiții (dictionarroman.ro)
Cuvinte Vecine:
puriceilor = pu-ri-cé-i-lorpuricel = pu-ri-célpuricele = pú-ri-ce-lepuricele-de-apă = pú-ri-ce-le-de-á-păpuricelui = pú-ri-ce-luipuricelui-de-apă = pú-ri-ce-lui-de-á-păpuricelul = pu-ri-cé-lulpuricelului = pu-ri-cé-lu-luipuriceşti = pu-ri-céştipuriceştii = pu-ri-céş-tiipurici = pú-ricipuricii = pú-ri-ciipuricilor = pú-ri-ci-lorpuricoase = pu-ri-coá-sepuricoasă = pu-ri-coá-săpuricos = pu-ri-cóspuricoşi = pu-ri-cóşipuricând = pu-ri-cấndpurică = pu-ri-cắ (v.perf.s.)purică = pú-ri-că (v.prez.)puricăm = pu-ri-cắm Cuvinte care au ultima silabă "rici":
arici = a-ríci (s.)carici = ca-ríciferici = fe-ríci (s.)ferici = fé-rici (adj.)iberici = i-bé-ricilicurici = li-cu-rícimălurici = mă-lu-rícimâncărici = mân-că-rícimăscărici = măs-că-rícimegarici = me-gá-ricipurici = pú-riciserici = sé-ricisoharici = so-ha-rícişorici = şo-rícitremurici = tre-mu-rícivinărici = vi-nă-ríci» vezi toate cuvintele
PURICÁ, púric, vb. I. 1. Tranz. și refl. (Pop. și fam.) A (se) curăța de purici. 2. Tranz. Fig. (Fam.) A examina ceva cu atenție, cu de-amănuntul. [Var.: purecá vb. I] – Probabil lat. *pulicare (< pulicem).
PÚRICE, purici, s. m. 1. Nume dat mai multor insecte mici parazite, de culoare neagră-cafenie, fără aripi, cu picioarele posterioare adaptate pentru sărit, care se hrănesc cu sânge supt din corpul omului sau al unor animale. ◊ Expr. A i se face (cuiva) inima cât un purice, se spune când cineva se simte în mare primejdie, când este foarte speriat. A nu face (mulți) purici (undeva sau cu cineva) = a nu sta mult (undeva sau cu cineva). (În basme) De (sau pe) când se potcovea puricele = foarte demult; niciodată. 2. Numele a două specii de insecte parazite mici, care trăiesc pe plante: a) insectă de culoare albastră sau verde, cu un cap mic și cu antene subțiri, care distruge legumele, în special răsadul de varză (Haltica obracea); b) insectă de culoare neagră, care ataca inul, trifoiul și varza (Haltica nemorum). ◊ Compus: (Entom.) purice-de-apă = dafnie. 3. (La pl.) Cuie foarte mici, cu floarea mare, folosite în tapițerie, în cizmărie etc. 4. (La pl.) Impurități (de forma unor punctișoare) care apar pe țesăturile de bumbac nesupuse procesului de albire. 5. (Tehn.; la pl.) Bucăți mici de piatră, de beton sau de oțel care se așază pe fundul cofrajului, sub armături etc. [Var.: púrece, púrec s. m.] – Lat. pulex, -icis.
Cuvinte Vecine:
puriceilor = pu-ri-cé-i-lor
puricel = pu-ri-cél
puricele = pú-ri-ce-le
puricele-de-apă = pú-ri-ce-le-de-á-pă
puricelui = pú-ri-ce-lui
puricelui-de-apă = pú-ri-ce-lui-de-á-pă
puricelul = pu-ri-cé-lul
puricelului = pu-ri-cé-lu-lui
puriceşti = pu-ri-céşti
puriceştii = pu-ri-céş-tii
purici = pú-rici
puricii = pú-ri-cii
puricilor = pú-ri-ci-lor
puricoase = pu-ri-coá-se
puricoasă = pu-ri-coá-să
puricos = pu-ri-cós
puricoşi = pu-ri-cóşi
puricând = pu-ri-cấnd
purică = pu-ri-cắ (v.perf.s.)
purică = pú-ri-că (v.prez.)
puricăm = pu-ri-cắm
Cuvinte care au ultima silabă "rici":
arici = a-ríci (s.)
carici = ca-ríci
ferici = fe-ríci (s.)
ferici = fé-rici (adj.)
iberici = i-bé-rici
licurici = li-cu-ríci
mălurici = mă-lu-ríci
mâncărici = mân-că-ríci
măscărici = măs-că-ríci
megarici = me-gá-rici
purici = pú-rici
serici = sé-rici
soharici = so-ha-ríci
şorici = şo-ríci
tremurici = tre-mu-ríci
vinărici = vi-nă-ríci
» vezi toate cuvintele