Despărțirea în silabe a cuvântului "saltau":
săltau = săl • táu
Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "saltau":SĂLTÁ, salt, vb. I. I. 1. Intranz. și refl. (Despre ființe) A face un salt (sau salturi repetate); a sări. ◊ Expr. (Intranz.) A-i sălta (cuiva) inima (de bucurie) = a tresări de bucurie, a se bucura mult. ♦ A se ridica (puțin) de la pământ, a se înălța în picioare pentru a se urca undeva. 2. Intranz. (Despre lucruri) A se mișca (repetat) de jos în sus sub impulsul unei forțe din afară. ♦ (Despre ape, valuri) A fi agitat, a se învolbura; a clocoti. 3. (Despre ființe și despre lucruri) A se mișca, a se deplasa în salturi. ♦ (Despre oameni) A merge sprinten. ♦ (Rar) A dansa. 4. Intranz. A trece peste ceva printr-un salt. ♦ A sări, a țâșni de undeva; a se ivi, a răsări (pe neașteptate și sărind). Izvoare saltă de sub piatră. ♦ A se ridica în înălțime, a se înălța în văzduh. II. Tranz. A mișca, a deplasa din loc ridicând (ușor) în sus. ♦ Tranz., refl. și intranz. Fig. A(-și) îmbunătăți situația materială, socială. ♦ Refl. Fig. (Despre copii și plante) A crește în înălțime, a se înălța. – Lat. saltare.șaltắu s.n. (reg.) mlaștină.» mai multe definiții (dictionarroman.ro)
Cuvinte Vecine:
săltarăţi = săl-tá-răţisăltase = săl-tá-sesăltasem = săl-tá-semsăltaseră = săl-tá-se-răsăltaserăm = săl-tá-se-rămsăltaserăţi = săl-tá-se-răţisăltaseşi = săl-tá-seşisăltat = săl-tátsăltate = săl-tá-tesăltată = săl-tá-tăsăltau = săl-táusăltaşi = săl-táşisăltaţi = săl-táţisăltând = săl-tấndsăltă = săl-tắsăltăm = săl-tắmsăltăreaţă = săl-tă-reá-ţăsăltăreţ = săl-tă-réţsăltăreţe = săl-tă-ré-ţesăltăreţi = săl-tă-réţisăltări = săl-tắri
SĂLTÁ, salt, vb. I. I. 1. Intranz. și refl. (Despre ființe) A face un salt (sau salturi repetate); a sări. ◊ Expr. (Intranz.) A-i sălta (cuiva) inima (de bucurie) = a tresări de bucurie, a se bucura mult. ♦ A se ridica (puțin) de la pământ, a se înălța în picioare pentru a se urca undeva. 2. Intranz. (Despre lucruri) A se mișca (repetat) de jos în sus sub impulsul unei forțe din afară. ♦ (Despre ape, valuri) A fi agitat, a se învolbura; a clocoti. 3. (Despre ființe și despre lucruri) A se mișca, a se deplasa în salturi. ♦ (Despre oameni) A merge sprinten. ♦ (Rar) A dansa. 4. Intranz. A trece peste ceva printr-un salt. ♦ A sări, a țâșni de undeva; a se ivi, a răsări (pe neașteptate și sărind). Izvoare saltă de sub piatră. ♦ A se ridica în înălțime, a se înălța în văzduh. II. Tranz. A mișca, a deplasa din loc ridicând (ușor) în sus. ♦ Tranz., refl. și intranz. Fig. A(-și) îmbunătăți situația materială, socială. ♦ Refl. Fig. (Despre copii și plante) A crește în înălțime, a se înălța. – Lat. saltare.
șaltắu s.n. (reg.) mlaștină.
Cuvinte Vecine:
săltarăţi = săl-tá-răţi
săltase = săl-tá-se
săltasem = săl-tá-sem
săltaseră = săl-tá-se-ră
săltaserăm = săl-tá-se-răm
săltaserăţi = săl-tá-se-răţi
săltaseşi = săl-tá-seşi
săltat = săl-tát
săltate = săl-tá-te
săltată = săl-tá-tă
săltau = săl-táu
săltaşi = săl-táşi
săltaţi = săl-táţi
săltând = săl-tấnd
săltă = săl-tắ
săltăm = săl-tắm
săltăreaţă = săl-tă-reá-ţă
săltăreţ = săl-tă-réţ
săltăreţe = săl-tă-ré-ţe
săltăreţi = săl-tă-réţi
săltări = săl-tắri