Despărțirea în silabe a cuvântului "sari":
sari = sa • rí (substantiv)
sari = sari (verb - prezent)
sări = să • rí (verb - infinitiv / verb - perfectul simplu)
sări = sări (substantiv)
Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "sari":SÁRE, (2, 4) săruri, s. f. 1. Substanță cristalină, sfărâmicioasă, solubilă în apă și cu gust specific, care constituie un condiment de bază în alimentație și este folosită în industria conservelor, în tăbăcărie, în industria chimică etc.; clorură de sodiu. ◊ Expr. Sarea pământului = ceea ce este mai de preț, mai valoros. Marea cu sarea sau sarea și marea = ceva exagerat de mult, imposibil de realizat. A-i fi (cuiva) drag ca sarea în ochi sau ca sarea în ochi = a-i fi (cuiva) nesuferit. A-i fi cuiva de ceva (sau a-i veni cuiva să facă ceva) cum îi este câinelui a linge sare = a nu dori deloc (să facă) un anumit lucru. A primi pe cineva (sau a ieși înaintea cuiva) cu pâine și sare = a primi pe cineva cu deosebită cinste. ♦ Fig. Spirit, farmec, haz. 2. Substanță chimică formată de obicei prin reacția unui acid cu o bază. 3. (În sintagmele) Sare amară = substanță chimică sub formă de praf alb, întrebuințată în medicină ca purgativ; sulfat de magneziu. Sare de lămâie = acid citric; săricică. 4. (La pl.) Lichid volatil preparat din carbonat de amoniu și substanțe puternic mirositoare (fenol, camfor etc.), întrebuințat, în trecut, pentru trezirea din leșin. – Lat. sal, salis.SĂRÁ, sărez, vb. I. Tranz. A pune sau a presăra sare în alimente sau în mâncăruri, cu scopul de a le potrivi gustul sau pentru a le conserva. ◊ Expr. A-și săra inima = a simți o satisfacție în urma unei răzbunări sau a înfrângerii unui adversar. ♦ Tranz. și refl. A da sau a căpăta un gust (mai) sărat. [Prez. ind. și: sar] – Lat. salare.» mai multe definiții (dictionarroman.ro)
Cuvinte Vecine:
sare = sá-resare-garduri = sá-re-gár-durisarea = sá-reasarea-pisicii = sá-rea-pi-sí-ciisargasa = sar-gá-sasargase = sar-gá-sesargasei = sar-gá-seisargasele = sar-gá-se-lesargaselor = sar-gá-se-lorsargasă = sar-gá-săsari = sa-rí (s.)sari = sari (v.prez.)saric = sa-rícsarica = sá-ri-casarici = sá-ricisaricii = sá-ri-ciisaricile = sá-ri-ci-lesaricilor = sá-ri-ci-lorsaricul = sa-rí-culsaricului = sa-rí-cu-luisaricuri = sa-rí-curi Cuvinte care au ultima silabă "ri" / "sari" / "sări":
aburi = a-bu-rí (v.inf./v.perf.s.)acoperi = a-co-pe-rí (v.inf./v.perf.s.)adeveri = a-de-ve-ríageri = a-ge-rí (v.inf./v.perf.s.)alburi = al-bu-ríamărî = a-mă-rî́auri = a-u-ríautogospodări = a-u-to-gos-po-dă-ríbăjenări = bă-je-nă-ríbălăcări = bă-lă-că-ríbărbieri = băr-bi-e-rí (v.inf./v.perf.s.)bătători = bă-tă-to-rí (v.inf./v.perf.s.)batjocori = bat-jo-co-ríbichiri = bi-chi-ríbleotocări = bleo-to-că-ríblodogori = blo-do-go-ríboieri = bo-ie-rí (v.inf./v.perf.s.)borî = bo-rî́bucheri = bu-che-rí (v.inf./v.perf.s.)bulgări = bul-gă-rí (v.inf./v.perf.s.)buzunări = bu-zu-nă-rí» vezi toate cuvintele
SÁRE, (2, 4) săruri, s. f. 1. Substanță cristalină, sfărâmicioasă, solubilă în apă și cu gust specific, care constituie un condiment de bază în alimentație și este folosită în industria conservelor, în tăbăcărie, în industria chimică etc.; clorură de sodiu. ◊ Expr. Sarea pământului = ceea ce este mai de preț, mai valoros. Marea cu sarea sau sarea și marea = ceva exagerat de mult, imposibil de realizat. A-i fi (cuiva) drag ca sarea în ochi sau ca sarea în ochi = a-i fi (cuiva) nesuferit. A-i fi cuiva de ceva (sau a-i veni cuiva să facă ceva) cum îi este câinelui a linge sare = a nu dori deloc (să facă) un anumit lucru. A primi pe cineva (sau a ieși înaintea cuiva) cu pâine și sare = a primi pe cineva cu deosebită cinste. ♦ Fig. Spirit, farmec, haz. 2. Substanță chimică formată de obicei prin reacția unui acid cu o bază. 3. (În sintagmele) Sare amară = substanță chimică sub formă de praf alb, întrebuințată în medicină ca purgativ; sulfat de magneziu. Sare de lămâie = acid citric; săricică. 4. (La pl.) Lichid volatil preparat din carbonat de amoniu și substanțe puternic mirositoare (fenol, camfor etc.), întrebuințat, în trecut, pentru trezirea din leșin. – Lat. sal, salis.
SĂRÁ, sărez, vb. I. Tranz. A pune sau a presăra sare în alimente sau în mâncăruri, cu scopul de a le potrivi gustul sau pentru a le conserva. ◊ Expr. A-și săra inima = a simți o satisfacție în urma unei răzbunări sau a înfrângerii unui adversar. ♦ Tranz. și refl. A da sau a căpăta un gust (mai) sărat. [Prez. ind. și: sar] – Lat. salare.
Cuvinte Vecine:
sare = sá-re
sare-garduri = sá-re-gár-duri
sarea = sá-rea
sarea-pisicii = sá-rea-pi-sí-cii
sargasa = sar-gá-sa
sargase = sar-gá-se
sargasei = sar-gá-sei
sargasele = sar-gá-se-le
sargaselor = sar-gá-se-lor
sargasă = sar-gá-să
sari = sa-rí (s.)
sari = sari (v.prez.)
saric = sa-ríc
sarica = sá-ri-ca
sarici = sá-rici
saricii = sá-ri-cii
saricile = sá-ri-ci-le
saricilor = sá-ri-ci-lor
saricul = sa-rí-cul
saricului = sa-rí-cu-lui
saricuri = sa-rí-curi
Cuvinte care au ultima silabă "ri" / "sari" / "sări":
aburi = a-bu-rí (v.inf./v.perf.s.)
acoperi = a-co-pe-rí (v.inf./v.perf.s.)
adeveri = a-de-ve-rí
ageri = a-ge-rí (v.inf./v.perf.s.)
alburi = al-bu-rí
amărî = a-mă-rî́
auri = a-u-rí
autogospodări = a-u-to-gos-po-dă-rí
băjenări = bă-je-nă-rí
bălăcări = bă-lă-că-rí
bărbieri = băr-bi-e-rí (v.inf./v.perf.s.)
bătători = bă-tă-to-rí (v.inf./v.perf.s.)
batjocori = bat-jo-co-rí
bichiri = bi-chi-rí
bleotocări = bleo-to-că-rí
blodogori = blo-do-go-rí
boieri = bo-ie-rí (v.inf./v.perf.s.)
borî = bo-rî́
bucheri = bu-che-rí (v.inf./v.perf.s.)
bulgări = bul-gă-rí (v.inf./v.perf.s.)
buzunări = bu-zu-nă-rí
» vezi toate cuvintele